• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Hızlı yaşam tarzı şişmanlatıyor

Hızlı yaşam tarzı şişmanlatıyor
21. yüzyılın getirmiş olduğu ‘hızlı yaşam tarzı’ beslenme alışkanlıklarını da kötü yönde etkilemiştir. Zamanla yarışıyor olunması bazı öğünlerin hızlı ve çabuk bir şekilde geçiştirilmesine neden olmaktadır.
Kalori değeri yüksek besinlerin çok kısa zamanda tüketilmesi, ‘fast food’ denilen beslenme biçimi şişmanlığa yol açan önemli bir etkendir. Öğün atlanması ve bir sonraki öğünde aşırı düzeyde yemek yenilmesi metabolizmayı ciddi bir şekilde kötü yönde etkilemektedir. Beslenme ile ilgili bir başka hata başkalarının hazırladıkları besinlerin daha fazla tüketilmesidir. Ev dışında hazırlanan besin maddelerinin içerik bakımından evde hazırlananlara göre şişmanlık için daha büyük bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir. 
 
Egzersiz hayatımızda ne kadar yer ediyor, ne kadar yer etmeli?
Düzenli egzersiz yapmayı çok seven bir toplum olduğumuz söylenemez. Bunun eğitim düzeyi ile de ilişkisi olduğunu gözlemlemekteyim. Yaptığığımız bir çalışmada düşük eğitim düzeyine sahip fazla kilolu kadınlarda egzersiz yapma oranının çok düşük olduğu, üniversite mezunu olanlarda ise bu oranın belirgin derecede yüksek olduğu saptandı. Yine de düzenli egzersiz yapanların oranının sağlıklı yaşam için önerilen, haftada 3 kez 30 dakikadan daha az olmayacak şekilde, istenilen düzeyde olmaması kilo kontrolünün önünde duran en büyük engellerden biridir.    
 
Ne tarz egzersizlerin seçileceği kişinin kilosuna, yaşına göre farklılık gösterir mi?
Egzersizin tipi ve süresi kişinin yaşına göre belirlenmelidir. Maksimum kalp hızının %80’ini aşmıyacak şekilde en az 30 dakikalık egzersiz yapılması önerilmektedir. Yağ asitlerinin 20. dakikadan sonra kullanılmaya başlanması nedeniyle egzersizin süresi ve çeşidi önemlidir.Kilo durumuna göre fazla kilolularda daha çok izometrik tipte egzersizin seçilmelidir. Yüzme şişman hastalarda en çok tercih edilmesi gereken spordur.
 
Şişmanlığın en büyük nedenleri nelerdir?
Yeme düzenindeki değişim ve sedanter yaşam tarzı dediğimiz az haraket etme şişmanlığın en büyük nedenini oluşturmaktadır. Besin maddelerine ulaşmanın günümüzde çok daha kolay olması, besini aramada fazla efor sarf edilmemesi, genetik yatkınlığı olan kişilerde şişmanlık gelişimine yol açmaktadır.
 
Kişi ne zaman obez diye nitelendirilir?
Vücut yağ miktarının normal sınırların üzerine çıktığı durumda kişi obez olarak tanımlanır. Yağ miktarını ölçülmesinde birçok teknikler kullanılmaktadır. En yaygını boyun karesini ağırlığa bölünmesi ile elde edilen Vicut Kitle İndeksi değeridir. Bu değerin 30 üzeri olması şişman tanımına girer.
 
Nasıl beslenmeliyiz?
Günlük enerji ihtiyacının kalori cinsinden değeri tespit edilip bu değerin üstünde gıda alımı kısıtlanmalıdır.
 
Sağlıklı beslenmenin başlıca kuralları nelerdir?
Dengeli beslenmek başlıca kuraldır. Yani günlük enerji ihtiyacının %50-55 düzeyini karbonhidratlardan %20-30 yağlardan ve geri kalanını proteinlerden karşılanmasıdır. Doymuş yağ içeren gıdalardan uzak durulması, günde en az 2 litre sıvı tüketilmesi önerilmektedir.  
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5017 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim