• BIST 9708.77
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 29 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 28 °C

Hocalar üniversiteye dönüyor

Hocalar üniversiteye dönüyor
Sağlık Bakanlığı'nın 'tam gün'deki kararlılığı, üniversite hocalarının fikir değiştirmesine sebep oldu.

Uygulama üç ay önce yürürlüğe girdiğinde 'yeni bir düzenleme yapılır' umuduyla yıllık izin dilekçesi veren hocalar, fikirlerini değiştirmeye başladı. Sadece Çapa'da eylül-ekim ayında yönetime iki yıllık izin dilekçesi sunan 90 hocadan 20'si üniversitedeki görevine döndü.

Ağustos ayında çıkan 'tam gün' uygulamasından sonra İstanbul Üniversite-si'ne (İÜ) bağlı Çapa ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerinde görev yapan 180 civarında öğretim üyesi 'yeni bir düzenleme yapılır' düşüncesiyle iki yıllık ücretsiz izin dilekçesi verdi. Bu durum 'üniversiteler boşalıyor, eğitim ve sağlık hizmeti aksıyor' şeklinde yorumlandı. Fakat Sağlık Bakanlığı yasada geri adım atmayınca hocalar izinlerini geri çekmeye başladı. Sadece Çapa'da izne başlama tarihlerini aralık ve 2012 Ocak olarak belirleyen 90 üniversite hocasından 20'si dilekçelerini iptal ederek görevlerine döndü. Hocaların fikirlerini değiştirmesindeki temel neden ise dışarıda çalışma şartlarının sınırlı olması. Çünkü hocalar, izne çıktıkları takdirde ya muayenehanesinde çalışacak ya da SGK ile anlaşması olmayan özel hastane arasında tercih yapmak zorunda kalacak.

3 ay önce yayınlanan kanun hükmünde kararname ile yürürlüğe giren 'tam gün'de üniversite hocalarına iki yol sunuldu. Ya üniversitede kalıp ders verecek, hasta bakacaklar ya da sadece öğrenci yetiştirecekler. İkinci seçeneği tercih edenler, saat 17.00'den sonra muayenehanesinde ya da SGK ile anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabilecek. Hocaların çoğu tercihini yaparken kararsız kalanların bir kısmı yasada iki yıla kadar ücretsiz izin hakkını kullanmak için başvuru yaptı. Karar aşamasında olan ya da 'biraz bekleyelim' diyen hocaların tamamına yakını üniversite yönetimine izin dilekçeleri vermeye başladı. Fakat bu dönemde özellikle Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ısrarla uygulamada geri adım atmayacaklarını vurguladı. Beklenen düzenleme yapılmayınca da öğretim üyeleri kasım ayıyla birlikte birer ikişer izin dilekçelerini iptal etmeye başladı. 90 civarında hocanın dilekçe verdiği Çapa Tıp Fakültesi'nde yetkililer, şimdiye kadar 20 ismin izinlerini geri çektiğini belirtti. Eğitimde bir sıkıntını yaşanmadığını ifade eden bir üniversite yetkilisi, sorunla daha çok bazı özellikli bölümlerde karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'tam gün'deki kararlılığını her fırsatta dile getirdi. Akdağ, "Birileri istiyor ki devletin üniversitesinde çalışırken aynı zamanda muayenehaneleri olsun. Bunun neye mal olduğunu milletimiz çok iyi biliyor. Çok açık ifade ediyorum, biz üniversitelerimizi bir kere daha ticarethaneye döndürmeyeceğiz." demişti. Tam gün kapsamında Çapa ve Cerrahpaşa'da yapılan eylemleri de değerlendiren Akdağ, "Üniversitelerde öğretim üyelerinin hasta bakması, ameliyat etmesi, bunlar yasaklanmış değil. Yaptığımız düzenleme şunu öngörüyor: Dışarıda muayenehanesi olanlar, sadece eğitimci olarak kalsın. Onlar, döner sermaye ile ilgili hizmet işlerine girdiklerinde, bu ilişkinin hastayı muayenehaneye götüren bir ilişki olduğunu hepimiz biliyoruz. Onun için tam gün çalışan hocalarımızla bu hizmetler mükemmel yürüyor. Bundan sonra da yürüyecek. Çapa ve Cerrahpaşa'da da tam gün çalışan öğretim üyelerimizin sayısı, muayenehanesi olan, dışarıda çalışanlara göre çok çok fazla. Sistemi biz bu şekilde götürmeyi amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Çağlar Avcı

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4166 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim