• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

İçeceklerimiz Değişiyor!

İçeceklerimiz Değişiyor!
Dünya ve Türkiye giderek kilo alıyor. Değişen yaşam tarzı ve bununla beraber değişen beslenme alışkanlıkları kilo almaya zorluyor.

Özellikle besin değeri düşük ve yüksek kalorili içecek ve yiyecekler kişileri aşırı kilo almaya itiyor. Alınan aşırı kilolar obeziteye yol açarken, obezite de başta şeker hastalığı olmak üzere, kalp ve damar hastalıklarına, solunum sorunlarına ve hatta kansere yol açabiliyor. Sigaradan sonra tüm Dünyada en tehlikeli salgın olarak obeziteyi işaret eden sağlık örgütleri yıllardır gelişimini sürdüren fonksiyonel içecek ve yiyecek pazarının önemine dikkat çekmekteler.


Fonksiyonel gıda beslenmenin yanı sıra kişilerin sağlığını koruyan ya da herhangi bir hastalığa yakalanma riskini azaltan gıdalar olarak tanımlanmaktadır. Giderek bilinçlenen, sağlığına, formuna ve geleceğine dikkat eden bireyler artık yiyecek ve içecekleri sadece tadına göre değil aynı zamanda sağlığa olan etkileri ile de seçilmeye başlandı. Kan kolesterolünü düşüren bitkisel sterol içeren margarin ve süt ürünleri, yeşil çay özlü, prebiyotikli ve bitkisel sterol içeren form içecekleri, vitamin ve mineraller ile güçlendirilmiş süt ve meyve suları aklımıza ilk gelenlerden.


Özellikle sıcak havaların yaklaştığı, yaz mevsiminin kapımızı çaldığı ve herkesin fazlalıklarından kurtulmayı planladığı günler geldi çattı. Sürekli kilo vermeyi düşündüğümüz ve ısınan hava ile birlikte sürekli bir şeyler içmek istediğimiz bu günlerde ne içeceğiz? Yapılan çalışmalar göstermektedir ki şeker ya da früktoz şurubu ile tatlandırılmış içeceklerin kilo alımına etkisi sanılandan çok daha fazla. Güzel bir gazlı içecek veya normal bir meyve suyu size farkettirmeden yüzlerce kalori aldırabilir.


Peki ne yapmalı?

Kalorisi düşürülmüş, sağlıklı gıda bileşenleri ile zenginleştirilmiş, sağlıklı kalmaya, sağlıklı kilo vermeye yardımcı olan, yeşil çay bazlı içecekler tüm Dünyada artan bir trendde tüketilmeye başlandı. Gayet iyi bilindiği üzere yeşil çay sağlıklı bir şekilde kilo vermek için birebir. Vücut metabolizmasını hızlandıran, yağlardan kurtulmaya yardımcı olan yeşil çayın sağlığa olan etkileri saymakla bitmez. Fonksiyonel içecekler içinde yer alan yeşil çay sağlıklı kilo verdiği kanıtlanmış miktarlarda yeşil çay özü içerir. Bu sayede fincanlarca yeşil çay içmekten kurtulursunuz. Zaten bir fincan yeşil çay içmek ile zayıflamaya etkisi bulunan yeşil çay ekstresi EGCG’den hangi oranda aldığımızı bilmek mümkün değildir.


Form içecekleri temelde birer sağlık içeceği olduğundan dolayı yeşil çay özünden farklı gıda bileşenlerini de içerirler. Aynı zamanda çok farklı çeşit lifi barındıran form içecekleri bu sayede kolesterolü düşürebilmekte, yağ ve şeker emilimini de azaltabilmektedirler. Yağ yakımını sağlayan L-Karnitin, son zamanlarda obezite karşıtı etkileri olduğu bulunan vitamin D, spor performansını ek kalori vermeden arttırabilen Karnitin, kalp ve damar sağlığını koruyan anti oksidanlar, vücutta şeker metabolizmasını düzenlemeye yardımcı krom gibi bir çok sağlık ve form için gerekli gıda bileşenleri form içecekleri içinde yer almaktadır.


Son olarak belirtilmelidir ki sandığınız gibi bu içeceklerin tadı kötü değil. Geleneksel limonata tadından, sarı meyvelere; narlıdan, portakallıya kadar farklı damak tadına hitap eden form içecekleri raflarda yavaş yavaş yerini almaya başladı.
Siz de sağlığınıza ve formunuza dikkat edin. Form içeceklerini içmeyi unutmayın.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3140 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim