• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

İçinden sağlık fışkıran 5 besin

İçinden sağlık fışkıran 5 besin
Fındık, balık, ıspanak... Bu yiyeceklerin kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmada yardımcı olduklarını biliyorsunuz. Ama araştırmalar, yediklerimizin bundan daha fazlasını yaptığını gösteriyor...

Fındık, balık, ıspanak... Bu yiyeceklerin kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmada yardımcı olduklarını biliyorsunuz. Ama araştırmalar, yediklerimizin bundan daha fazlasını yaptığını gösteriyor...

Narda, portakaldan daha fazlası var... Yapılan bir araştırma, nar suyunda bulunan antioksidanların soğuk algınlığı ve gribe iyi geldiğini gösteriyor. Gribe neden olan virüsler, saatlerce yaşayabiliyor. Bu nedenle her gün dokunmak zorunda olduğunuz, masanız ya da telefonunuz sizin için bir tehdit oluşturabilir. Narda bolca bulunan 'polifenol' gribe karşı güçlü bir antioksidan. Bu antioksidan, virüsleri henüz ağızdayken yok ediyor.

Öneri: Eğer narın tadını sevmiyorsanız, içerisine armut ya da elma suyu karıştırabilirsiniz. Ama soya ve süt ürünleriyle birlikte tüketmemeye özen gösterin. Çünkü bunlar, grip savaşını kazanmanız için gereken antioksidanları yok ediyor.
 

Strese karşı Şam fıstığı yiyin...

Yapılan bir araştırmada, katılımcılardan birkaç hafta boyunca, hiç fıstık yememeleri istendi. Daha sonra da her gün 3-4 fıstık yemelerine izin verildi. Her iki süreçte de katılımcılara onları strese sokacak egzersizler yaptırıldı. Sonuçta katılımcıların, fıstık yedikleri dönemde tansiyonlarının daha düşük olduğu ortaya çıktı. Şam fıstığı, içerdiği lif, antioksidanlar ve yararlı yağlarla stresle mücadeleyi destekliyor.

Öneri: Unutmayın fıstık, yüksek oranda kalori içeriyor. Yediklerinizin kabuklarını bir shot bardağında biriktirin. Bu küçük bardak dolduğunda yeme hakkınız bitmiş demektir.
 

Somonla ruh haliniz değişsin!

Biraz yorgun ve halsizsiniz. Bu durumda, terapistler akşam yemeğinde balık yemenizi öneriyorlar. Uluslararası Sağlık Örgütü, balıkta bulunan omega 3'ün mutluluk hormonu seviyesini yükselttiğini söylüyor. Unutmayın somon, omega 3 yönünden çok zengin.

Öneri: Mevsim yeşillikleri, ceviz ve somon dilimleriyle hazırladığınız bir salata da güzel bir öğün olabilir.
 

Papatya çayı ile krampları engelleyin

Papatya çayı, âdet döneminde kadınların karın ağrısını yüzde 30-50 oranında azaltabiliyor. Yapılan bir araştırmada, 14 gönüllüye, iki hafta boyunca, günde beş fincan papatya çayı içirildi. Gönüllülerin vücuttaki kasılmaları engelleyen ve sinirleri gevşeten bir amino asit olan 'glisin' miktarında yükselme olduğu gözlemlendi.

Öneri: Aslında günde beş fincan papatya içmenize gerek yok. Âdet dönemleriniz sürekli sancılı geçiyorsa, günde 1-2 fincan papatya çayı içerek kendinizi güçlendirebilirsiniz.
 

Kuru ciltlere, 'yeşil' desteği

Yapılan araştırmalar, günde 10 miligram lutein almanın (Ispanakta, karalahanada ve yeşil sebzelerde bolca bulunuyor.) cildin nemlenmesini sağladığını gösteriyor. Luteinde bulunan antioksidanlar, epidermiste yer alan yağları koruyor. Bu da, cildin susuz kalmasını ve kırışmasını engelliyor.

Öneri: Günde en az bir öğün, yeşil yapraklı bir sebzeyi hafifçe pişirip tüketmek gerekiyor. Sebzeleri; zeytinyağı, sarımsak ve cevizle tatlandırabilirsiniz. Ama unutmayın, sebzeleri çiğ olarak yemek aynı etkiyi yaratmaz.

ekolay

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3401 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim