• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

İçme suyu alırken bunlara dikkat!

İçme suyu alırken bunlara dikkat!
Ambalajlı Su üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Adnan Çavuş, tüketicileri uyardı: İçme suyu alırken bunlara dikkat!...

Tüketicilerin su satın alırken, ambalaj üzerindeki kapakta, şişe üstünde, etikette ve emniyet bandında olmak üzere 4 yerde suyun adını görmesi gerektiği bildirildi.

Çavuş, Türkiye'de şişelenen suların, Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırıldığını, tesislerin senede bir defa Sağlık Bakanlığı merkezi birimince, üçer aylık periyotlarla da İl Sağlık Müdürlükleri tarafından denetlendiğini belirterek, sağlığa aykırı bir durum tespit edildiğinde ise tesisin kapatıldığını söyledi.
Kaçak ve sağlıksız üretim nedeniyle tüketicilerin hijyenik olmayan ürünleri kullanabildiklerini anlatan Çavuş, sonuçları tehlikeli olabilecek bu durum karşısında tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Su alırken öncelikle suyun Sağlık Bakanlığı tarafından izni olup olmadığının, etiketin üzerinde izin tarihi ve sayısının bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Çavuş, şöyle konuştu:

''Suların etiketinde suyun adı, cinsi, imal edildiği yerin adresi, Bakanlıkça verilen iznin tarih ve sayısı, Bakanlığın uygun gördüğü uyarılar, Bakanlığın izni ile suya uygulanan işlemler, suyun sahip olduğu parametreler yer alır. İmal ve son kullanma tarihi ile parti ve seri numarası etiket üzerine yazılabildiği gibi kap veya kapak üzerine görünür şekilde yazılmış olmalıdır. Su rengi berrak olmalı, bulanık, yeşilimsi olmamalıdır. Etiketi solmuş, şişe şekli bozulmuş sular satın alınmamalıdır. Tüketiciler ambalaj üzerindeki kapakta, şişe üstünde, etikette ve emniyet bandında suyun adını görmelidir. Suyun adı 4 farklı yerde de bulunmalı ve aynı olmalıdır.''
-HEDEF 130 LİTRE-

Türkiye'nin kişi başına su tüketiminin gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu anımsatan Çavuş, ancak sürekli olarak yükselme eğiliminde olduğunu kaydetti.

Şu an için Türkiye'de kişi başına düşen yıllık tüketim oranının 126 litreyi bulduğunu bildiren Çavuş, ''Yıl sonunda ise bunun 130 litreye ulaşmasını bekliyoruz'' dedi.

Çavuş, Fransa'da yıllık kişi başı tüketimin 142, İtalya'da 176, İspanya'da da 143 litre olduğunu hatırlatarak, bu rakamların Türkiye'deki kullanımın artma potansiyelini de ortaya koyduğunu kaydetti.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3363 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim