• BIST 9687.5
  • Altın 2501.693
  • Dolar 32.5898
  • Euro 34.8621
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

İdeal kiloyu korumanın en sağlıklı 8 formülü

İdeal kiloyu korumanın en sağlıklı 8 formülü
Fazla kilolardan kurtulmak kadar ideal kilonuzu korumak da özveri isteyen bir süreçtir. Bu dönemde 8 önerimi uygularsanız kilonuzu kolayca muhafaza edersiniz.

Fazla kilolar, cinsiyet fark etmeksizin her bireyi hem ruhsal hem de fizyolojik yönden kötü etkiliyor. Kişiler hayal ettikleri vücut tipine ulaşmak adına sayısız yol deniyorlar. Kilo vermek ve bu kilonun kontrolünü sağlamak aşamalı, özveri isteyen bir iştir. Bu dönemde bireylerin kendi bedenlerini tanımaları ve iştah kontrolü sağlamaları çok önemlidir. İşte egzersizle birlikte kilo yönetiminde kolayca uygulayabileceğiniz 8 adım...

1. Öğün atlamayın: Açlık-tokluk hormonlarını ve kan şeker düzeyini ayarlamak için kahvaltı başta olmak üzere hiçbir öğün atlanmamalı. Öğünler arasında 4 saatten fazla bir ara olmamasına dikkat edin.

2. Bol sıvı tüketin: Yeterli miktarda su içimine özen gösterin. Yemeğe başlamadan önce içeceğiniz 1 bardak su iştah kontrolü sağlar.

3. Yeterli uyku: İştahı düzenleyen leptin ve ghrelin hormonları, uyku düzensizliklerinden olumsuz etkilenen

2 hormondur. Bu 2 hormon vücuttaki açlık ve tokluk sinyallerinin algılanmasında önemli rol oynar. 8 saatlik kaliteli bir gece uykusu iştahın kontrol altında tutulmasında önemli bir rol oynar.

4. Yediklerinizi test edin: Belli bir öğünü tükettikten sonra ne kadar sürede acıktığınızı kontrol edin. Yemek yedikten 2 saat sonra karnınızın boş olduğunu hissetmeden bir şeyler yemek istiyorsanız bu, yediğiniz yemeğin sizi tatmin etmediğini gösterir. Bu şekilde farkındalığınızı artırarak daha bilinçli bir beslenme düzenine geçersiniz.

5. Porsiyon kontrolü sağlayın: Tükettiğiniz besinlerin sağlıklı olması kadar miktarlar da önemli. Porsiyon kontrolü sağlamak amacıyla daha küçük tabaklar kullanabilirsiniz ve unutmayın ki yemeğinizi asla sonuna kadar bitirmek zorunda değilsiniz.

6. Yemek yediğiniz mekan önemli: Hangi yemeği ne kadar yediğinizin farkında olmak adına mümkünse yemeğinizi sizi oyalayacak, örneğin televizyon izlemek, bilgisayarda çalışmak gibi eylemlerden uzak ortamlarda tüketmelisiniz.

7. Yavaş yiyin: Beyine yemek tüketimi sırasında 20 ile 30 dk arasında tokluk sinyali gider ve o sinyaller sonunda tokluk hissetmeye başlarsınız. Hızlı yemek sizin sadece fazla besin tüketiminize neden olur. Besinleri yavaş yavaş çiğneyerek, yediğinizi hissederek tüketin.

8. Negatif düşüncelerden uzak durun: İdeal kiloyu korumak başlı başına strestir. Olumsuz düşüncenin beyinde dolaştığı bu dönemde sizi olumlu etkileyecek aktiviteler içinde bulunun.
 

Selahattin DÖNMEZ / Star Gazete
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4044 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim