• BIST 9079.97
  • Altın 2322.611
  • Dolar 32.345
  • Euro 34.8965
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

İflas eden böbrekleri 15 kilogram çıktı

İflas eden böbrekleri 15 kilogram çıktı
Antalya'da 4 yıldır diyalize giren 52 yaşındaki Aysen Eminoğlu'nun organ nakli sırasında alınan iki böbreğinin ağırlığı ameliyat ekibini bile şaşırttı.

SÜLEYMAN ELÇİN

Antalya'da 4 yıldır diyalize giren 52 yaşındaki kadının organ nakli sırasında alınan iki böbreğinin 15 kilogramlık ağırlığı, ameliyat ekibini bile şaşırttı.

Ankara'da yaşayan 52 yaşındaki emekli Aysen Eminoğlu'na 20 yıl önce polikistik böbrek hastalığı teşhisi konuldu. Hastalık nedeniyle ağrı çeken ve tansiyon rahatsızlığı yaşayan Eminoğlu, 4 yıl önce diyalize girmeye başladı.

Haftanın üç günü diyalize giren Eminoğlu'nun sağlığına kavuşması için doktorlar, böbrek nakli ameliyatı olması gerektiğini bildirdi. Bu sırada Eminoğlu'nun 57 yaşındaki eşi İbrahim Eminoğlu, böbreğini vermek için gönüllü oldu. Aile, nakil için Medical Park Antalya Hastanesine geldi.

- Böbreklerin ağırlığı doktorları bile şaşırttı

Gerekli tetkiklerin ardından Eminoğlu çifti, nakil için ameliyata girdi. Hastanenin organ nakli merkezi başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş yönetiminde gerçekleşen ameliyat sırasında doktorlar, böbreklerin büyüklüğü nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadı.

Eminoğlu'nun işlev görmeyen iki böbreği alınarak yerine eşinin böbreği nakledildi. Naklin ardından doktorlar, Eminoğlu'nun 43 santimetre büyüklüğündeki sağ böbreğinin 8, 42 santimetre büyüklüğündeki sol böbreğinin ise 7 kilogram ağırlığında geldiğini belirledi.

- Doğum gününde nakil oldu

Başarılı geçen naklin ardından sağlığına kavuşan Eminoğlu, AA muhabirine, vücudundan çıkan böbreklerin fotoğraflarını görünce çok şaşırdığını söyledi.

Ameliyattan önce oldukça kilolu olduğunu anlatan Eminoğlu, "Büyük beden kıyafetler giyiyordum. Böbreklerim alınınca bir anda 15 kilo zayıfladım. Kuş gibi hafifledim. Çok mutluyum. Doğum günümde nakil olmak benim için ikinci bir mutluluk oldu" dedi.

Eminoğlu, diyalize girmeyeceği ve doyasıya su içeceği için büyük sevinç yaşadığını dile getirdi.

- "Hastamız, vücudunda 5 bebek taşıyor gibiydi"

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Demirbaş ise polikistik böbrek hastalığının ırsi olduğu ifade etti. Demirbaş, mesleki hayatı süresince yaptığı 5 binin üzerinde naklin yüzde 5'inin bu hastalık nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti.

Mesleki hayatında ilk kez bu kadar büyük böbrek gördüğünü vurgulayan Demirbaş, şöyle konuştu:

"Böbreklerde binlerce kist vardı. Böbrekleri görünce çok şaşırdım. Bu kadar büyük böbreklere rastlamadım. Bir bebeğin ortalama 3 kilo ağırlığında olduğunu düşünürsek, hastamız vücudunda 5 bebek taşıyor gibiydi. Benim için zor ve şaşırtıcı bir ameliyattı."

Demirbaş, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim