• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

İki hekimden biri şiddet mağduru

İki hekimden biri şiddet mağduru
Hekimlerin yüzde 64’ü çalışma yaşamlarında en az bir kez şiddete uğruyor. Şiddet uygulayanların yüzde 54’ü hasta yakını, yüzde 14’ü idareci

Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Agah Aydın, hekimlerin yüzde 64’ünün meslek hayatları boyunca en az bir kez hasta veya hasta yakınlarının şiddetine maruz kaldığını söyledi. Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Candansayar da doktorların karşılaştığı kötü muamelede sağlık politikaları ve yapılan açıklamaların da etkisi olduğunu söyledi.

Kadın doktor daha mağdur
Isparta-Burdur Tabip Odası’nın araştırmasına göre, doktorların yüzde 96’sının çalışma yaşamları boyunca en az bir defa şiddet içeren bir olaya tanık olduğunu söylediğini belirten Aydın, şiddeti uygulayanlar arasında hastaların oranının yüzde 6 olduğunu kaydetti. Şiddet uygulayanların yüzde 54’ünün hasta yakını olduğuna dikkati çeken Aydın, idarecilerin uyguladığı şiddetin ise yüzde 14 oranında olduğunu ifade etti.
Kadın doktorların erkek meslektaşlarına oranla şiddete daha çok maruz kaldıklarını belirten Aydın, “Pratisyen, uzman ya da asistan olsun her grupta şiddete maruz kalma oranı kadınlarda erkeklerden çok daha fazladır. En fazla şiddete maruz kalan grup yüzde 81 ile kadın pratisyen hekimlerdir” dedi. Aydın, İstanbul’da yapılan bir araştırmaya göre de sağlık çalışanlarının tamamının çalışma hayatları boyunca en az bir kez sözlü saldırıya, yüzde 87’sinin ise fiziksel saldırıya uğradıklarını dile getirdiklerini söyledi.

Husumet endişesi yaşanıyor
Bu araştırmada, hemen her gün fiziksel ya da sözel saldırıya uğradığını söyleyenlerin oranının yüzde 29 olarak saptandığını vurgulayan Aydın, “Bunların polise bildirilme oranı yüzde 40, dava açılma oranı yüzde 33 olarak belirlenmiştir” diye konuştu. Aydın, hekimlerin “işlerini kaybetme, tekrarlayan saldırılara karşı güvenliklerinin sağlanamayacağı ve kendilerine yönelik husumete yol açmama” gibi kaygılarla bireysel davacı olmaktan kaçındıklarını dile getirdi.

‘Hekim günah keçisi gibi’
Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Candansayar da doktorların karşılaştığı kötü muamelede sağlık politikaları ve yapılan açıklamaların da etkisi olduğunu söyledi. Hekimlerin günah keçisi olarak gösterildiğini ifade eden
Candansayar, şunları söyledi:
“SGK’nın dayatmalarını uygulayan hekimler hastalardan dayak yiyorlar. Kamuoyunda ‘Ben istediğim doktora gidebileceğim, istediğim kadar hizmet alabileceğim’ gibi bir algı var. Sağlık hizmeti ücretsiz olmaktan çıkmış durumda. Hekimler artık istediği ilacı istediği şekilde yazamıyor.
Eskiden olası riskleri belirlemek için farklı branşlardan tahlil istenebiliyordu. Şimdi sadece kendi branşıyla ilgili tahlilleri isteyebiliyoruz. Bu da kaliteyi düşürüyor.”

AYŞEGÜL AYDOĞAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1754 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim