• BIST 9524.59
  • Altın 2489.764
  • Dolar 32.5509
  • Euro 34.7218
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

İki tüp kan; kanser riskinizi gösterir

İki tüp kan; kanser riskinizi gösterir
Meme kanserinin genetik risk taşıdığı bir gerçek! Ama meme kanseri olanların yüzde 90'ının ailesinde hiçbir kansere türüne rastlanmıyor...

Meme kanserinin genetik risk taşıdığı bir gerçek! Ama meme kanseri olanların yüzde 90'ının ailesinde hiçbir kansere türüne rastlanmıyor. Risk analiz testleri ise; en az yarım saat süren detaylı bir danışmanlığın ardından, kişinin risk taşıyıp taşımadığını gösteriyor.

Kadın ya da erkek fark etmez; her iki cins de aslında meme kanseri yönünden eşit risk taşıyor. Öte yandan ailesinde hiç kanser öyküsü bulunmayanlar da tehdit altında... Üstelik meme kanserine yakalananların yüzde 90'nın ailesinde meme kanseri görülmemiş. Tıbbi Biiyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Nesrin Erçelen riskin nasıl ölçülebileceğini anlattı:

YÜZDE 10'U AİLESEL
Ailesinde hiç meme kanseri görülmeyen birinin risk taşıması mümkün müdür?
Meme kanserlerinin yüzde 10'unu genetik olarak kabul ediyoruz ama bunun dışındakilerin yüzde 90'ı rastgele ortaya çıkıyor. Ailesinde meme kanseri olmayan biri de genetik risk taşıyor.

Ailesinde meme kanseri olmayan birinin test yaptırması biraz abartılı bir davranış mı?
Meme kanseri risk analizleri, genetik kökenli meme kanseri gen analizinden farklıdır. Kadınlardaki meme kanseri riskini de bu gen testlerinden başka gösterebilen bilimsel bir veri yok. Bu nedenle her kadın bu testleri yaptırabilir.

Kaç yaşındakilere bu testleri öneriyorsunuz?
18 yaşından sonra kişi kendi rızasıyla ve doktoruna danışarak yaptırabilir.
detaylı sorular

Ailede kanser yoksa, meme kanseri genetik olarak neden ortaya çıkar?
Hiçbir aile hikayesi olmadan ortaya çıkan kanserler vardır. Biz elimizde hiçbir ipucunun bulunmadığı ama kanser riski yüksek kadınları yakalamaya çalışıyoruz. Metabolik genetik yatkınlıkları tespit ettikten sonra da hastalığın erken fark edilmesine çalışıyoruz.

Test yaptırmak için gelen kişiyle doktorun arasında nasıl bir diyalog geçiyor?
En az yarım saat süren, oldukça detaylı bir danışmanlık veriliyor. Kişinin hem ailesindeki sağlık öyküsü, hem de şu an içinde bulunduğu sağlık durumu, risk analizinde önem taşımaktadır. Test de iki tüp kanla yapılmaktadır.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3876 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim