• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

''İkinci ihlalden sonra kısa süreli kapatma cezaları da verebiliriz''

''İkinci ihlalden sonra kısa süreli kapatma cezaları da verebiliriz''
Sağlık Bakanı Akdağ: -“Vatandaşımızın, insanımızın sağlığını korumaya mecburuz ve aldığımız tedbirlerle de pasif sigara içicileri artık bayram ediyor.”

ANKARA (A.A) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşların sigaradan korunması için aldıkları tedbirlerle pasif sigara içiciliğinin önlendiğini belirterek, sigara yasağının ihlal edildiği işletmelere uygulanacak cezaların tahakkuk ettirilmesi görevinin de belediyelerden alınarak valiliklerle kaymakamlıklara verileceğini bildirdi.

Akdağ, ceza miktarının iki katına çıkarılacağını, ikinci kez tekrar durumunda da kısa süreli kapatma cezaları verilebileceğini söyledi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinin endoskopi merkezinin açılış töreni sonrasında, sigara yasağının ihlali halinde uygulanacak cezalara ilişkin yeni bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Akdağ, düzenlemenin kapsamında genişleme olmayacağını, mevcut kanunun belli sebeplerle daha iyi işletilmesini sağlayacak tedbir alacaklarını bildirdi.

Akdağ, mevcut düzenlemeye göre, restoran, kafe ve kahvehane gibi kapalı mekanlarda sigara içildiği takdirde kolluk kuvvetlerinin tuttukları tutanakları belediye encümenlerine gönderdiğini, belediye encümenlerinin de bu cezaların ödenmesi için söz konusu birimlere, bildirimde bulunduklarını hatırlattı.

Ancak, uygulamaların, belediyelerin bu görevlerini layıkıyla yerine getirmediklerini gösterdiğini ifade eden Akdağ, bu hususta çok gayret göstermelerine, genelgeler çıkarılmasına, hatta görevi ihmal konusunda savcılıklara bildirim yapılacağına dair uyarılarda bulunulmasına karşın ödeme emri gönderme oranının yüzde 20'yi geçmediğini söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şunları kaydetti:

''O zaman bir tedbir almak gerektiği açık. Şimdi bu torba kanuna bir madde getirdik. Burada bu görevi, yani cezanın gönderilmesi, tahakkuk ettirilmesi görevini belediyelerden valiliklere ve kaymakamlıklara alıyoruz. Yasalaşınca böyle olacak. Ayrıca ceza miktarını, bu yasağın ihlali halinde iki misline çıkaracağız. Önergenin başlangıçtaki halinde kapatma cezaları da vardı, ancak plan bütçe komisyonunda bu kapatma cezalarını kaldıran önerge kabul edildi. Bu konuyu da tartışıyoruz. İkinci tekrardan sonra, yani ikinci ihlalden sonra kısa süreli kapatma cezaları da verebiliriz. Bunun için de konuyu tartışıyoruz. Başbakanımızın ve hükümetimizin, bu arada bu işi takiple görevli olan Sağlık Bakanı olarak benim kararlılığımız kesin. Biz, hiç kimseyi cezalandırmak, müessesesine para cezası yazmak, kuruluşunu kapatmak falan istemiyoruz. Ama insanımızın sağlığını korumak istiyoruz. Dolayısıyla bu ihlallerden de kuruluşlar kaçınsınlar, yapmasınlar duyurumu bir kere daha ifade etmek istiyorum. Çünkü bu hususta müsamahalı davranmayacağız. Vatandaşımızın, insanımızın sağlığını korumaya mecburuz ve aldığımız tedbirlerle de pasif sigara içicileri artık bayram ediyor.''

Akdağ, araştırmalara göre bu gibi yerlerin iş hacimlerinin azalmadığını, aksine arttığını, açılan işyeri sayısının kapananlardan fazla olduğunu ifade etti.

Bir başka soru üzerine Akdağ, iş yeri kapatma konusunu söz konusu torba yasaya bir önergeyle eklemeyi planladıklarını ama buna TBMM'nin karar vereceğini bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2210 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim