• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

İlaç aranıyor!

İlaç aranıyor!
İlaç şirketlerinin indirimden sonra bazı ilaçların satışını durdurduğu öne sürülüyor. Eczacılar, kanser, diyabet ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçların zor bulunmaya başladığını belirtti.

Devletin ilaçta iskonto oranlarını yükseltmesinin ardından hastaların kanser, diyabet ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlara ulaşmalarında güçlükler yaşanmaya başlandı. Eczacılar ve ilaç depolarının yetkilileri, ilaç firmalarının indirimin ardından bazı ilaçların satışını durdurduğunu öne sürüyor.
Özellikle üniversite hastanelerinin çevresinde yer alan eczaeneler, hayati önem taşıyan birçok ilacın satışının durdurulduğunu, ellerindeki stokların azalmasıyla vatandaşın ilacına ulaşmasının zorlaştığını ifade ediyor. Vatandaşın ilaç sıkıntısının her geçen gün arttığını belirten İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, “Bunun nedeni açık. Biz altına imza attığımız protokollerle ilaç veriyoruz. İlaç sanayisi ise fiyat işine gelmeyince ilacı piyasaya vermeyi durduruyor” dedi.

Stoklar bitiyor

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut ise ellerine ulaşan bilgilere göre yaklaşık 120 ilacın satışının durdurulduğu, stokların ise bitmek üzere olduğunu belirtti. Bir ilaç şirketinin 40 ilacının satışını durdurduğunu dile getiren Bulut, “Kanser tedavisinde kullanılan bir ilacı hasta bulamıyor. Oysa hasta bu ilacı 3 gün içmediğinde hastalık ciddi boyutlara ulaşabiliyor” dedi.
Bir ecza deposu yetkilisi de bazı firmaların üretim zararları nedeniyle üretim merkezlerini kapattığını iddia ederek şöyle konuştu:
“Şirketler üretim maliyetlerini karşılayamıyorlar. Ayrıca ilaçtaki indirim oranlarında karışıklıklar var. Açıklanan rakamlar birbirini tutmuyor. İlaç şirketleri de bazı ilaçlarının indirim oranlarının yanlış hesaplandığını düşünerek, depolara o ilaçlarının satışını durdurmasını söyledi. Hemen her firmanın satışını durdurduğu 2 ilacı bulunuyor.”

Eczacılarla tek tek sözleşme Danıştay’a takıldı

Danıştay, SGK’nın Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile gerçekleştirilen ilaç temini protokolünün feshinin ve eczacılarla tek tek görüşerek anlaşma yapma kararının yürütmesini durdurdu. Yeni karara kadar TEB ile SGK arasında yapılan eski sözleşme yürürlükte olacak.
Danıştay’ın söz konusu kararı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TEB’i ağır biçimde eleştirmesinden bir gün sonra vermesi dikkat çekti. Erdoğan, “Şu dernekmiş, bu dernekmiş dinlemeyiz. Farklı formüller üretirim” demişti.
TEB dün ayrıca SGK’nın kararıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüştü. TEB Başkanı Erdoğan Çolak, “Cumhurbaşkanı’nın bizi onaylayan, hak veren bir tavrı vardı” dedi. Bakan Akdağ ise Danıştay’ın, SGK’nın eczacılarla tek tek sözleşme yapmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurması konusunda, “Ben meselelerin çözümle sonuçlanacağına inanıyorum. Şu anda yürürlükte olan kanunlar, yönetmelikler var. Gerekirse bunlar değiştirilir” dedi. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer de Danıştay’ın kararına itiraz edeceklerini söyledi. Öte yandan dün akşam saatlerinden bir araya gelen TEB ve SGK yönetiminin yaptığı görüşmelerde SGK’nın TEB’i muhatap alma konusunda olumlu bir yaklaşım sergilediği öğrenildi.

Doktorlar ‘tam gün’ eylemindeydi

TTB, SES, Devrimci Sağlık-İş ve diğer sağlık örgütlerinin üyeleri Hacettepe Üniversitesi’nden Sağlık Bakanlığı’na yürüyerek burada Tam Gün Yasa Tasarısı’nı protesto etti. Ardından Tekel işçileriyle buluşan sağlıkçılar, Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Gençay Gürsoy, Sağlık Bakanlığı’nın kurul ve komisyonlarından bütünüyle çekilme konusunda karar alma aşamasında olduklarını söyledi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise sağlık örgütlerinin Tam Gün Yasa Tasarısı’na karşı protesto eylemleriyle ilgili şöyle konuştu:
“Bu benim için çalışırken güzel bir şey. Benim bakanlığımın önünden ses hiç eksik olmaz. Siz de takip ettiniz. Muhalefetle de bu kanunla ilgili birçok noktada uzlaşmış durumdayız. Tasarı bir taraftan halkın hekime kolay ulaşmasını sağlayacak, bir taraftan üniversite hastanelerinde ve muayenehanelerde cebinden para vermesinin önüne geçilecek.”
Yasa tasarısının tarihi bir önem taşıdığını söyleyen Akdağ, “Bugün Türk sağlık sistemi için tarihi bir gündür” dedi. Tasarı üzerindeki görüşmelere bugün devam edilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2301 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim