• BIST 9524.59
  • Altın 2492.843
  • Dolar 32.5552
  • Euro 34.7123
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

'İlaç-doktor-eczacı'dan oluşan yolsuzluk üçgeni

'İlaç-doktor-eczacı'dan oluşan yolsuzluk üçgeni
Sürekli aynı pahalı ilaçları yazan doktorlarla vurguna ortak olan eczaneleri mercek altına alan SGK, operasyona hazırlanıyor.

Hastane ve ilaç firmalarına usulsüzlük ya da suiistimal gibi nedenlerle 4 milyar lira fazladan para ödendiği tespitini yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlıktaki büyük vurgunu ortaya çıkarmak için kapsamlı bir operasyona hazırlanıyor. Uzun süredir teknik altyapı ve operasyonel hazırlık üzerinde çalışan SGK yönetimi, yeni yılın hemen başında operasyon için düğmeye basacak.

Birimler yapılandırıldı

Konuya ilişkin BUGÜN'e bilgi veren SGK Başkanı Fatih Acar, ilaç ve tedavide yaşanan yolsuzluk yöntemlerini, sağlıktaki yolsuzluk üçgenini ve operasyonun ayrıntılarını anlattı. Acar, yolsuzluk ve usulsüzlükleri ortaya çıkarmak ve gerekli önlemleri almak amacıyla denetim birimini yeniden yapılandırdıklarını belirtirken, 1 Ocak'tan itibaren risk odaklı denetimlerin sonuçlarını almaya başlayacaklarını söyledi. Acar, önümüzdeki yılın ortalarından itibaren de avuç içi damar tanıma yöntemini tüm özel hastanelerde zorunlu olarak uygulatmaya başlayacaklarını da bildirdi.

5 riskli alan belirlendi

Acar'ın verdiği bilgilere göre SGK, ilaç ve tedavi giderlerindeki büyük yolsuzluğu ortaya çıkarmak için 5 risk alanı belirledi. 5 alan ilaç, hasta, eczacı, hekim ve ilaç firması olarak sıralanıyor. Bu 5 alana veri madenciliği yöntemiyle odaklanılacak. Bilgisayar verileri üzerinden tespit edilen bulgulara göre ilaçta risk düzeyi yüksek iller ve bu illerdeki yolsuzluk üçgeni ortaya çıkarılacak.

Doğu'dan sorun çok

SGK ilaçtaki yolsuzluğun ilaç-hekim-eczane üçgeni üzerinden işlediği tespitine ulaştı. Buna göre bilgisayar kayıtları üzerinden bir ilde en çok yazılan ilaç; o ilacı en çok yazan doktor ve o ilacın en çok verildiği eczane belirlenecek. 1 Ocak'tan itibaren bu üçgene yönelik büyük operasyon başlayacak. SGK müfettişleri yolsuzlukları tek tek ortaya çıkarıp üçgenleri bozacak. Başkan Acar, bu şekilde çok sayıda il ve bu illerde çok sayıda yolsuzluk üçgeni belirlediklerini bildirdi. Yolsuzluk üçgenlerinin büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu illerinde yoğunlaşıyor.

T.C. numarası ile vurgun yapılıyor

Fatih Acar'ın verdiği bilgilere göre tedavide en belirgin yolsuzluk TC kimlik numarası ile yapılıyor. Bazı özel hastaneler, daha önce kimlik numarasıyla polikliniklerinde tedavi olmuş ya da ayaktan sağlık hizmeti almış SGK hastalarının kimlik numaralarını kaydediyor. Bu kimlik numaraları daha sonra defalarca kullanılarak, hastaneye dahi uğramamış hastalar sık sık tedavi olmuş gibi işlem yapılıyor. Böylece hastaneler SGK'dan o hastalar için yüklü miktarlarda tedavi gideri tahsil ediyor. SGK'nın belirlediği verilere göre özel hastanelerin tedavi giderlerinde sadece bu yıl 705 milyon lira fazladan ödeme görünüyor.

SMS gönderilecek

SGK Başkanı Acar, TC kimlik numarasıyla sağlık vurgunu yapan çok sayıda özel hastane ve yolsuzluğa adı karışan doktorlara ilişkin ihbar aldıklarını bu ihbarların tümünü değerlendirip incelemeleri başlattıklarını söyledi. Acar, "Yakın zamanda ihbarlara bile gerek kalmadan tedavideki yolsuzlukları ortaya çıkaracak sistemi devreye koyacağız. SMS uygulaması bu yöntemlerden birini oluşturuyor. Tedavi bilgisi SGK'ya ulaşan herkesin cep telefonuna SMS mesajı gönderip kendisine uygulanan tedaviyi ve gittiği hastane hakkında bilgi verip, bunun doğru olup olmadığını soracağız" dedi.

HABER: Erdoğan SÜZER/ BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4511 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim