• BIST 9815.86
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

İlaç fiyat kararnamesinde yeni düzenleme yapıldı

İlaç fiyat kararnamesinde yeni düzenleme yapıldı
Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar'da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, jeneriği piyasaya verilen orijinal ürünün depocuya satış fiyatı, Sağlık Bakanlığı veri tabanında kayıtlı referans fiyatın en fazla yüzde 60'ı olacak. Orijinali Türkiye'de bulunmayan ürünlerin depocuya satış fiyatı Sağlık Bakanlığı veri tabanında kayıtlı referans fiyatının yüzde 60'ı olacak. İlk jenerikten itibaren tüm jenerik ürünlere de orijinal ürüne ait referans fiyatın en fazla yüzde 60'ı kadar depocuya satış fiyatı verilebilecek.

İlk jenerikle birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen fiyat sonrası oluşacak referans fiyat düşmeleri yüzde 60'lık sınırın altına ininceye kadar depocuya satış fiyatına yansıtılmayacak. Referans fiyat, yüzde 60 sınırının altına indiğinde ise yeni referans fiyatın yüzde 100'üne kadar depocuya satış fiyatı alınabilecek. Bu usul jenerik ürünler için de aynı şekilde uygulanacak.

Jenerik ürünlerin depocuya satış fiyatı orijinal ürünlerin referans olarak tespit edilen depocuya satış fiyatından yüksek olamayacak.

Depocuya satış fiyatı 6 lira 79 kuruşun üzerinde olan 20 yıllık orijinal ürünlerin fiyatları referans fiyatın en fazla yüzde 80'i kadar olabilecek. Bu ürünlerin jeneriklerinin fiyatı orijinal ürünün referans olarak tespit edilen depocuya satış fiyatını geçemeyecek.

Ürünlerin depocuya satış fiyatlarının belirlenmesinde İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü fiyat listesinde kayıtlı güncel referans fiyatlar kullanılacak. Söz konusu fiyat listesinde depocuya satış fiyatı 6 lira 79 kuruşun üzerinde olan 20 yıllık ürünlerin referans fiyatları bulunmadığı takdirde mevcut depocuya satış fiyatları referans fiyat olarak kullanılacak.

Yeni referans ülkelerin belirlenmesi durumunda, piyasada mevcut olan ya da onaylanmış fiyatı bulunan bütün ürünler için yeniden beyanname verilecek. Referans fiyatları bu ülkelerden etkilenen ürünlerin depocuya satış fiyatlarının referans fiyatın en fazla yüzde 60'ı dikkate alınarak, yeniden belirlenmesinde Fiyat Değerlendirme Komisyonu yetkili olacak.

İlaç fiyatlarında ancak Fiyat Değerlendirme Komisyonunca belirlenecek oranlarda artış yapılabilecek. Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 5 iş günü sonra uygulanmaya başlanacak, ancak fiyat listesine ilave edilen yeni ürünler için bu süre beklenilmeyecek.

Depocuya satış fiyatı belirlenirken referans fiyata uygulanan oranların düşüşü nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenecek.

Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınacak. Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararı sonucu yapılan fiyat artışları söz konusu olduğunda, firmaların talebi halinde firmanın kendi ilaçlarına ait eczane stok bilgileri İlaç Takip Sistemi aracılığıyla ilgili firmayla paylaşılacak.

Firmaların kendi istekleriyle yapılan fiyat düşüşlerinde ise eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edileceğinin ilgili firma tarafından taahhüt edilmesi kaydıyla bu süre beklenilmeyebilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2050 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim