• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

İlaç ithal etmek yerine üreteceğiz

İlaç ithal etmek yerine üreteceğiz
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nin açılışına katılan Bakan Fikri Işık, “1 kilogram ithal ilaca 1 milyon Dolar ödüyoruz. iBG-İzmir’de bu ilaçların üretimi yapılacak” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde yerli ilaç ve tedavi yöntemleri konusunda araştırmalar yapmak üzere kurulan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nin (iBG-İzmir) açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin ithal ettiği her 1 kilogram biyoteknolojik ilaca 1 milyon Dolar ödediğini söyledi. Işık, "İnşallah burada (iBG-İzmir) ülkemizin dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığı ilaçları geliştirme imkanı bulacağız" dedi. 

Hücre tedavileri 

Tıp Fakültesi Dekanlığı'nda düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Işık, 150 milyon liraya mal olan yatırım ile biyoteknolojik ilaçlar, yenileyici tıp, hücre tedavileri, medikal mikro aygıtlar ve nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisi gibi alanlarda çalışmalar yapılacağını hatırlattı. Bakan Işık, "Merkezin hedefi, 2023 yılında Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki en üst düzey biyomedikal inovasyon merkezlerinden biri olmaktır. İnşallah burada ülkemizin dışarıdan ithal etmek zorunda kaldığı ilaçları geliştirme imkanı bulacağız" dedi. 

Ticaret açığı verildi 

2012 yılında 304 milyar Dolar olan küresel biyoteknoloji pazarının 2017 yılında 468 milyar Dolar'a çıkacağının öngörüldüğünü hatırlatan Bakan Işık, Türkiye'nin artık yükte hafif pahada ağır ürünler üretmek zorunda olduğunu dile getirdi. 2014 yılında Türkiye'nin 4,7 milyar Dolar'lık ilaç ithal ettiğini ve her 1 kilogram biyoteknolojik ilaca ortalama 1 milyon dolar ödediğini söyleyen Bakan Işık, "Kutu bazında Türkiye'de tüketilen ilaçların yüzde 73,5'i yerli üretimle karşılanıyor. Ancak ithal edilen ürünlerin yüksek katma değerli olması, bu sektörde geçen yıl yaklaşık 4 milyar Dolar ticaret açığı vermemize neden oldu" dedi. Yüksek gelir seviyesine sahip bir ülke haline gelebilmek için yüksek katma değerli sektörlere yönelmek durumunda olduklarını dile getiren Işık, bilim adamlarının da ürettiklerini ticarileştirmesini, ticarileşme konusuna "şaşı" bakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı katılacak 

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Kalkınma Bakanlığı'nın da desteğiyle Türkiye'nin medikal alanında en büyük araştırma merkezini kurduklarını belirti. Füzün, araştırma birimleri, inovasyon grubu, hizmet birimi ve enstitünün hizmet vereceği merkezin kurulması çalışmalarına büyük destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle iBG-İzmir'in açılış kurdelesini keseceklerini dile getirdi. 

"Oyunları boşa çıkarmalıyız" 

İzmir için 9 Eylül'ün önemli bir tarih olduğuna ve Kuva-i Milliye ruhunu simgelediğine değinen Işık, Türkiye'nin bugün de zor şartlardan geçtiğini, zorlukların yine birlik ve beraberlikle aşılabileceğini dile getirerek, "Terör hakkında, teröristler hakkında bir tane olumsuz cümle kullanmayanların devletimize, hükümete ve hatta milletimize haksız ithamlarda bulunduklarına şahit oluyoruz. Ancak ne olursa olsun, metanetimizi korumak, aklı selime sahip çıkmak ve oyunları boşa çıkarmak zorundayız" dedi.

Yeni Asır

Bu haber toplam 2912 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim