• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

İlaç reklamı gereksiz ilaç kullanımını artırır

İlaç reklamı gereksiz ilaç kullanımını artırır
Türk Eczacılar Birliği(TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ilacın reklamının halka serbest olarak yapılmasının hem toplum sağlığının olumsuz etkileneceğini hem de reklamın getireceği maliyetin ilaç fiyatlarını artıracağını ...

Türk Eczacılar Birliği(TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ilacın reklamının halka serbest olarak yapılmasının hem toplum sağlığının olumsuz etkileneceğini hem de reklamın getireceği maliyetin ilaç fiyatlarını artıracağını söyledi.

Çolak, Adana'da devam eden 53 Bölge Eczacı Odası ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'nin 2. Bölgelerarası Toplantısı'nda, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın Anayasa Komisyonu'ndan geçtiği haberleri üzerine ilaçta reklam konusunda ortak tavırlarını açıklama gereğini duyduklarını kaydetti.

Bu konudaki görüş ve endişelerini ilgili kurum ve kuruluşlar ile defalarca paylaşmış olmalarına rağmen tasarının meclise getirildiğini ifade eden Çolak, "Kanun Tasarısı'nın 11 inci maddesi, reçetesiz ilaçların topluma yönelik tanıtımının önünün açılması girişimidir ve açıkça mevcut yasal mevzuata aykırıdır. Biz eczacılar, uzmanı olduğumuz ürünün herhangi bir meta, hastalarımızın da müşteri olmadığı yönündeki bilimsel bilgimize, meslek etiğimize dayanarak, ilacın reklamının yapılmasının olası risklerini ve tehlikelerini biliyoruz. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve 53 Eczacı Odası olarak, hem kanunlara aykırı hem sağlık otoritesinin hem de sağlık profesyonellerinin karşı olduğu, bu sağlıksız girişimden bir an evvel geri dönülmesini istiyoruz." dedi.

Tasarının Kanunlaşması halk sağlığını tehdit eden olumsuz bir durum oluşturacağını aktaran Çolak, "İlacın reklamının halka serbest olarak yapılması sonucu hem toplum sağlığı olumsuz olarak etkilenecek hem de reklamın getireceği maliyet ilaç fiyatlarına yansıyacağı için ilaç harcamaları da artacaktır. Ayrıca, tüketimi teşvik edici olarak yapılacak reklam sonucu gereksiz ve hatalı ilaç kullanımı da artış gösterecektir. Bu durum kuşkusuz, hemen hemen her gün radyo, televizyon veya gazetelerde hatalı ve gereksiz ilaç kullanımı ile ilgili son derece üzücü haberler ile karşılaştığımız bir ortamda ilaçta reklamın nelere mal olacağının göstergesidir." diye konuştu.

Yasal mevzuata aykırı bu tasarıyı değerlendirecek olan milletvekillerine seslenen Çolak, "İlaç ve sağlık alanının özgün bir niteliği vardır. İlaç ve eczacılık alanı herhangi bir sektör gibi değerlendirilemez. Rekabet ilkelerinin bu özgün alanda yer alması mümkün değildir. İlaç herhangi bir ticari meta olarak görülemez." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2273 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim