• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

İlaç sektörüne bütçe darbesi

İlaç sektörüne bütçe darbesi
İlaç sektörü 2013 bütçesiyle hayal kırıklığı yaşıyor. 20 milyar lira isteyen sektör 15-16 milyar lira ile yetinmek zorunda. Sektör bir an önce listede yer alacak ilaçların açıklanmasını bekliyor.

2013 bütçesinde 20 milyar liralık bir pay isteyen ilaç sektörüne, açıklanan bütçe rakamları darbe vurdu. Bütçede ilaç sektörüne ayrılan pay 15-16 milyar lira aralığında bırakıldı. Ekonomi bürokrasisi, “Biz onlara ‘bütçeye çok umut bağlamayın’ demiştik. 2013 bütçesinden yatırıma teşvik eden bir rakam çıksın diye kampanya başlattılar. Ama sonuç ortada. Mali disiplin kriteri bu kadar öne çıkmışken; ilaçta 2013 yılında da farklı bir şey beklemesinler” görüşünü dile getiriyor. Sektör ise, “Rakam istediğimiz ölçüde çıkmadı, ödenecek ilaçlar listesinde yapılacak düzenlemeyle bize rahatlatabilirler” görüşünde.

Gelecek yıl için gözlerin üzerine çevrildiği sağlıkta, yılın ilk darbesini ilaç sektörü aldı. Son yıllarda kur farkı ve fiyat indirimleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirterek; 2013 yılı bütçesinde rahatlacak bir ödeme rakamı olmasını istediklerini belirten sektörün talebi kabul görmedi. İlaç sektörü tarafından bir süredir yapılan açıklamalarda, OECD’de ilaç harcamaları ortalamasının gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1.35’i düzeyinde olduğu; Türkiye ’de ise oranın yüzde 1.1’i geçmediği vurgulanıyordu. Sektörün temel talebi, ilaç harcamaları için kamudan ayrılacak payın 20 milyar TL düzeyinde olması idi.

Biz söyledik, sektör çok anlam yükledi
Ancak açıklanan rakamlar, sektörü memnun etmenin uzağında kaldı. Bürokratların verdiği bilgiye göre, ilaca ayrılacak pay 2013 yılı için 15-16 milyar TL aralığını geçemeyecek. Bürokratlar “Biz bütçeye bu kadar çok anlam yüklenmemesi gerektiğini söylemiştik. Mali disiplinden taviz beklemek doğru bir yaklaşım değildi” görüşünü dile getiriyor. İlaçla ilgili olarak kendi çalışmalarının ise sürdüğünü belirten yetkililer, “Bizim çalışmalarımız belirleyici olacak. Yoksa bütçe rakamlarında çok büyük bir değişiklik olmayacağını öngörebilmiştik. İlaçla ilgili bizim çalışmalarımız ise, bütçeden sonra netleşecek” diye konuştu.

Bizi yaralayan uygulamaları bırakın
Sektör temsilcileri ise, rakamların öngörülerin gerisinde olduğunu belirtmekle birlikte; bundan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nun atacağı adımları bekleyeceklerini belirtiyor. “En azından ödeme yapılacak, yapılmayacak ilaçlar yeniden belirlenebilir ve bu alanda sektörün eli rahatlatılabilir” diyen sektör temsilcilerinin bir de talebi var: “Artık fiyat kesintisi gibi sektörü yaralayan uygulamalardan vazgeçsinler.

Biz bundan sonra atılacak adımları izleyeceğiz, umudumuz onlarda.”

150 hastaya 15 euroya ulaştırdık

Basına dün yansıyan haberlerde lösemi hastalığının tedavisinde kullanılan Purinethol adlı ilacın bulunamadığı ve karaborsaya düştüğü belirtilmişti. Türk Eczacıları Birliği ise dün yaptığı açıklamayla ile ise, ilacın kendilerinden temin edilmesini istedi. Birliğin ithal ilaç biriminin ithalat için haftalardır çalıştığını belirten Birlik, “Geçen hafta gelen bir parti ilaç, 150 hastamıza 15 euro karşılığında ulaştırıldı. İlacını bulamayarak bize başvuran hastaların geri kalanı olan yaklaşık 140 hastanın ilacı da yeni parti ilaçla birlikte adreslerine ulaştırılacak. TEB İthal İlaç Birimimiz sayesinde, ilacına ulaşamayan hastalarımızın acil ilaç ihtiyacına hızlı biçimde yanıt veriyoruz” dedi.

Mine Tuduk / Radikal

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3247 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim