• BIST 9530.47
  • Altın 2472.853
  • Dolar 32.4753
  • Euro 34.7522
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 20 °C

İlaç Takip Sistemi artık cep telefonlarında

İlaç Takip Sistemi artık cep telefonlarında
İlaç Takip Sistemi artık akıllı cep telefonları üzerinden de hizmet vermeye başladı.

İlaç Takip Sistemi artık akıllı cep telefonları üzerinden de hizmet vermeye başladı.

Halk sağlığını korumak, sahte ilacın önüne geçebilmek, Türkiye'deki her ilacın takibini yapabilmek için Sağlık Bakanlığınca kullanılan ''İlaç Takip Sistemi''nin mobil uygulamasına artık vatandaşlar da cep telefonları üzerinden ulaşabilecek. Tiga Bilişim tarafından geliştirilen uygulama ile vatandaş ilaç kutularının üzerindeki karekodu akıllı cep telefonlarına okutarak ya da elle sorgulayarak satın aldığı ilacın durumu hakkında bilgi edinebilecek.

Böylelikle vatandaş sahte, piyasadan toplatılmış veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçlardan haberdar olacak ve ilacın Sağlık Bakanlığında kayıtlı olup olmadığı bilgisine istediği an ulaşabilecek. İlaç hakkında toplatma kararı olup olmadığı öğrenilebilecek Zararlı madde, yan etkisi tespiti gibi nedenlerle piyasadan toplatılma kararı olan ilaçların bilgisine de hastalar İTS mobil üzerinden ulaşabilecek.

Uygulama ile ilaçların son kullanma tarihi bilgisine kolayca ulaşılabilecek. Bu sayede günü geçmiş ilaç kullanımından dolayı oluşabilecek muhtemel sıkıntıların önüne geçilebilecek.

İnternet üzerinden de ilaçlar sorgulanabilecek

Sistem nasıl çalışacak?

İTS Mobil uygulama ile herhangi bir ilacı sorgulamak için, ilacın üzerindeki datamatrix kamera ile tarama özelliğinden kameraya okutularak veya elle sorgulama özelliğinden barkod numarası ve seri numarası girilerek yapılabilecek. İTS Mobil uygulamasının ilaç durumunu gösterebilmesi için cihazın internet bağlantısının olması gerekiyor.

İTS mobil uygulaması Iphone ve Ipad uygulamaları Apple Store üzerinden Android uygulamaları ise Google Market üzerinden ücretsiz olarak indirilebilecek.

Sistem hakkında ayrıntılı bilgi '' http://tiga.com.tr/ilac-takip-sistemi-its-mobil '' internet adresinden temin edilebilecek.

Uygulamada ilaçla ilgili 4 yanıt gelecek

Uygulama ile ilaç sorgulandığında sistem 4 çeşit cevap verecek. Buna göre ilaçla ilgili bir sıkıntı yoksa sistem ''ilacınız sistemde kayıtlıdır'' şeklinde yanıt verecek.

İlacın son kullanma tarihi geçmişse, ''ilacın son kullanma tarihi geçmiştir, ilacı aldığınız eczaneye durumu bildiriniz'' şeklinde uyarı gelecek.

İlacın sahte olması durumunda ise uygulama ''İlaç sistemde kayıtlı değildir, lütfen durumu bildiriniz'' şeklinde uyarı verecek. Bu durumda sistemde ''bildir'' butonu çıkacak ve durum kullanıcının inisiyatifiyle merkeze bildirilecek.

Bunun dışında ''ilaç piyasadan toplatılmıştır ve kullanımı sakıncalıdır, ilacı aldığınız eczaneye durumu bildiriniz'' şeklinde de sistem cevap verebilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3554 defa okunmuştur
Etiketler: , , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim