• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

İlaç Takip Sistemi kilit!

İlaç Takip Sistemi kilit!
Dün başlayan İlaç Takip Sistemi'ne (İTS) bugün 24 bin eczanenin girmesiyle birlikte aksaklıklar yaşandı. Eczanelerin açılmasıyla sistem tıkanırken hastalar da ilaca ulaşamadı.

İlaç Takip Sistemi "karekod" uygulamasının ilk gününün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmazken, bugün tüm eczanelerde sistem tamamen kilitlendi.

Muayene olduktan sonra ilaçlarını almak için bu sabah eczanelere giden vatandaşların büyük bölümünün sisteme girişlerde aksaklık olması nedeniyle ilaçlarını alamadığı öğrenildi. İlerleyen saatlerde ise sistem tamamen kilitlenince, birçok hastanın ilaçlarını, ücretini ödeyerek almak zorunda kaldığı bildirildi.

Konya Numune Hastanesi karşısında faaliyet gösteren bir eczanenin sahibi Ahmet Çetinkaya, sabah saatlerinde sistemin yarım saat kadar çalıştığını sonra kilitlendiğini belirtti.

Üzerinde "karekod" bulunan ve "ITS kaydı yapılmıştır" ibaresi bulunan birçok ilacın, sisteme girdiklerinde kaydının yapılmadığını gördüklerini ifade eden Çetinkaya, "İlacın üzerinde karekod olduğu için eski sistemle de giriş yapamıyoruz. Ama karekodlu ilacın sisteme ITS kaydı da yapılmadığı için bu ilacı hiç veremiyoruz. Zaten bir süre sonra sistem tamamen kilitlendi, hastaları ilaç veremeden geri çeviriyoruz" diye konuştu.

ECZACILAR BAKAN'LA GÖRÜŞECEK

Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, ilaç takip sisteminin çalışmadığı belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

''81 ilden birliğimize ulaşan bilgilere göre, şu anda Medula Provizyon Sistemi ve İlaç Takip Sistemi çalışmamaktadır. Eczanelerde hastalarımız mağdur edilmiş vaziyettedir. Bu sistemlerin bir an önce çalışır vaziyette olması gerekmektedir. Sistem, uygulamanın başladığı 16.05.2010 Pazar günü (dün) çalışmış, ancak bu sırada da çok ciddi aksamalar tespit edilmiştir. Sistemin çalışmaması ve çalışır durumdayken de altyapı ve ilaç firmalarının sisteme eksik bilgi girmesinden kaynaklı sorunlar, hastalarımızın ilaca ulaşmasını engellemektedir.Vatandaşların ilaca ulaşımının aksamasında eczacılarımızın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti bugün saat 17.00'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer ile görüşerek, sistemde yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerimizi arz edecektir.''

UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI

İlaç Takip Sistemi ''karekod'' uygulamasında eczanelerde sistemin tamamen kilitlendiği bildirildi. Konya Eczacılar Odası Başkanı Göçer, yetkilileri uyarılarını dikkate almamakla suçladı.

Muayene olduktan sonra ilaçlarını almak için bu sabah eczanelere giden vatandaşların büyük bölümünün sisteme girişlerde aksaklık olması nedeniyle ilaçlarını alamadığı öğrenildi. İlerleyen saatlerde ise sistem tamamen kilitlenince, birçok hastanın ilaçlarını, ücretini ödeyerek almak zorunda kaldığı bildirildi.
Konya Numune Hastanesi karşısında faaliyet gösteren bir eczanenin sahibi Ahmet Çetinkaya, sabah saatlerinde sistemin yarım saat kadar çalıştığını sonra kilitlendiğini belirtti.

Üzerinde ''karekod'' bulunan ve ''ITS kaydı yapılmıştır'' ibaresi bulunan birçok ilacın, sisteme girdiklerinde kaydının yapılmadığını gördüklerini ifade eden Çetinkaya, ''İlacın üzerinde karekod olduğu için eski sistemle de giriş yapamıyoruz. Ama karekodlu ilacın sisteme ITS kaydı da yapılmadığı için bu ilacı hiç veremiyoruz. Zaten bir süre sonra sistem tamamen kilitlendi, hastaları ilaç veremeden geri çeviriyoruz'' diye konuştu.

UYARILARIMIZI DİKKATE ALMADILAR

Konya Eczacılar Odası Başkanı Tevfik Göçer ise uygulamanın ilk gününün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle nöbetçi eczanelerde yoğunluk yaşanmadığını söyledi. Buna karşın haftanın ilk günü tüm eczanelerin açılmasıyla sistemin tıkandığını belirten Göçer, şunları dedi:

''Pazar günü ülke genelinde 600 civarında eczane faaliyette olduğu için sorun yaşanmadı ama bugün 24 bin eczacı sisteme girmeye çalışınca sistem kilitlendi. Sistemin kilitleneceğini daha önce söylemiştik ama uyarılarımızı dikkate almadılar. Hep 'sistem hazır' deniyordu ancak hazır olmadığı görüldü.''

ECZACILAR MAĞDUR

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, sabah saatlerinden itibaren çalışmayan İTS nedeniyle vatandaşların ilaçlarını alamadığını, gerekli hazırlıklar tamamlanmadan sistemin devreye girmesiyle ilaç verilemediği için hastasıyla karşı karşıya gelen eczacıların mağdur olduklarını belirtti.

Nurten Saydan, sendika olarak günler öncesinden sistem hazır olmadığı için kaos yaşanacağına dair ikazlarda bulunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''16 Mayıs tarihinde başlayan İlaç Takip Sistemi maalesef sorunlarla başlamıştır. Sendika olarak günler öncesinden kaos yaşanacağına dair ikazlarımızı yetkililere iletmemize rağmen, erteleme taleplerimiz göz ardı edilmiş, olan yine ilaçlarını alamayan vatandaşımıza ve ilaç veremediği için hastasının öfkesine maruz kalan eczacılarımıza olmuştur. 24 bin eczanenin bugün sisteme kayıt yapmaya başlamasıyla birlikte, sistem çalışamaz hale gelmiş ve vatandaşlarımız ilaçlarını alamaz durumdadır. Üstelik sorun sadece sistemin çalışmaması değildir. Sistem çalışsa dahi ilaç firmalarının karekodlu ilaçlarını sisteme bildirmemiş olması yine hastaların ilaca ulaşımının önünde engel olarak durmaktadır. Bizler eczane eczacıları vatandaşımıza sunulan sağlık sisteminin son ve en önemli halkasıyız. Bizlerin birinci görevi vatandaşa ilaç ve eczacılık hizmeti sunmaktır. Ama maalesef eczacılık yapamıyoruz çünkü firmalar ve ecza depolarının yükü ve eksiği eczanelerimize bırakılmıştır. Üstelik 984 sayılı yasaya göre de eczanelerimize verilen ilaçların her türlü kontrolü firma ve depolar tarafından yapılmak zorundadır. Ancak İTS de bu göz ardı edilmiş ve ecza depolarının sorumluluğu da ortadan kaldırılmıştır.''

Saydan, ecza depolarının İTS sistemine dahil olmadığı için, her reçete için 3 kere sorgulama yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

''Hayata geçen uygulamaya göre bizler reçeteyi girebilmek için Medula sistemine, Medula, İTS'ye bağlanmaktadır. Pilot çalışması yapılmayan, alt yapısı tamamlanmamış olan İTS sistemi, zaten sıkıntılı olan Medula reçete provizyon sistemini de çalışmaz hale getirmektedir. Gerek firmaların eksikliği, gerek depoların sisteme dahil edilmemesi gerekse çalışmayan sistem yüzünden, şubat ayında yaşadığımız ilaç kaosu yeniden başlamıştır.''

İlaçların takip ve kontrol edilmesine karşı olmadıklarını bildiren Saydan, açıklamasında, şunları ifade etti:

''Bu yönde hiçbir çekincemiz bulunmamaktadır. Zira, eczanelerimizde bulunan bütün ilaçlar, firmalardan, depolara oradan da eczanelerimize fatura ile gelmektedir. Eczanelerimizde kayıt dışı ilaç bulunmamaktadır. Dolayısıyla da eczacılar olarak ilacın Sağlık Bakanlığınca takip ve kontrol edilmesine karşı çıkmamız ve hayır dememiz mümkün değildir. Ancak şu an hiçbir sistem hazır değilken, ilaçlar hazır değilken, firmalar ve ecza depoları hazır değilken biz eczacılardan ne yapmamız beklenmektedir? Elimizde sihirli bir değnek olmadığını yetkililerin artık görmesini istiyoruz. Bütün uyarılarımıza rağmen hazır olmayan bir sisteme geçiş yapılmasını isteyen Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğüdür. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün bünyesinde bulunan İTS birimi aracılığıyla yaşanan tüm sorunları görmezden gelerek sadece 'ilaçları sisteme kaydedin' emri yayınlamak yerine, akılcı ve mantıklı çözümler üretmeye ve söz konusu mağduriyetleri ivedilikle çözmek için uygulamayı ertelemeye çağırıyoruz.''
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1946 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim