• BIST 9735.91
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

İlaç üretimini teşvik edecek ‘belge’ hazır

İlaç üretimini teşvik edecek ‘belge’ hazır
Dış ticaret açığı verilen sektörlerde yerli üretimin artırılmasına yönelik çalışmalar hızlandı.

Ekonomi yönetimi cari açığı artıran ilaç sektörünü mercek altına aldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, teşvik sisteminde stratejik sektörler arasında yer alan ‘ilaç’ sektörü için yol haritasının netleştiğini bildirdi. ‘İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın hazırlandığını açıklayan Ergün, “Hazırlıklar son aşamaya geldi. Kısa sürede belgeye nihai halini vereceğiz.” dedi. Strateji belgesi içerisinde ilaç firmaları için Türkiye’de ‘özel endüstri bölgesi’ oluşturma kararı yer alacak. Hazırlıkları son aşamaya gelen strateji belgesi ile Türkiye’nin ilaç sektöründe araştırma geliştirme, üretim ve yönetim merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Türkiye’de toplam sağlık harcamaları geçen yıl yaklaşık 76 milyar Türk Lirası oldu. Sağlık harcamaları içerisindeki en büyük harcama kalemlerinden biri ise ilaç giderleri. Türkiye’de 2011 yılında ilaç sektöründeki ithalat 5 milyar dolar iken ihracat 620 milyon dolarda kaldı. Bu alandaki dış ticaret açığı ise 4,45 milyar dolar.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, bir grup ekonomi muhabirine ilaç sektöründe yerli üretimi artıracak strateji belgesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. İlaç sektörünün yüksek katma değerli ürünler geliştirmesi ve üretmesinin Ar-Ge potansiyeline dayalı uluslararası rekabet gücünün yüksek olması açısından önemli olduğuna dikkat çeken Ergün, “Gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de stratejik sektörler arasında belirlenmiştir. Türkiye ilaç sektörünün ithalat ve ihracat verileri incelendiğinde, hem ilaç hammaddesinde hem de mamul ilaçta dışa bağımlı bir ülke olduğu ortaya çıkmaktadır.” dedi. Ergün, ithalatın büyük kısmının, çok yeni ve yüksek teknoloji gerektiren preparatlar, bazı aşılar, kan faktörleri, bazı kontrollü salım sistemine sahip olan ilaçlar, insülin ve kanser ilaçlarından oluştuğunu aktardı.

Türkiye’nin artan nüfusu göz önünde bulundurulduğunda artan ilaç talebine paralel olarak, gerekli adımların atılmaması durumunda bu alanda dış ticaret açığının artarak devam edeceğini ifade eden Bakan Ergün, ilaç sektörünün cari açıkta önemli pay oluşturması sebebiyle stratejik sektörler arasında belirlendiğini anlattı. Ergün, sektöre yönelik 2023 hedefleri doğrultusunda yol haritası oluşturulması çalışmalarının başladığını belirtti. Bu kapsamda, ilaç ve biyoteknoloji sektöründe büyük bir gelişme kaydetmiş ülkelerden İrlanda ve Singapur’a sektör adına uyguladıkları politikaları ve gerçekleştirdikleri faaliyetleri gözlemek amacıyla teknik geziler yapılacak.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim