• BIST 9693.46
  • Altın 2508.517
  • Dolar 32.5733
  • Euro 34.7678
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

İlaç yolsuzluğunu e-reçete önleyecek

İlaç yolsuzluğunu e-reçete önleyecek
SGK müfettişlerini teftişlerinde bazı eczanelerde doktor imzalı boş reçete yakaladı.Devletin milyonlarca lira zarara uğratan bu yolsuzluğun önüne geçmek için "e-reçete" uygulaması ...

Devletin milyonlarca lira zarara uğratan bu yolsuzluğun önüne geçmek için "e-reçete" uygulaması 1 Temmmuz'da yürürlüğe konacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) denetimlerinde bazı eczanelerde doktor imzalarının bulunduğu boş reçeteler ele geçirildi. Bu eczanelerin boş reçeteleri doldurarak SGK'ya fatura ettikleri, böylece "hayali hasta ve ilaçla" devletten para aldıkları belirlendi. Kurum, söz konusu suiistimali önlemek için e-reçete uygulamasının yürürlük tarihini 1 Temmuz 2012'ye çekti. Sağlık Bakanlığı ve hastanelere e-reçete çalışmalarını hızlandırın mektubu gönderen kurum, bu tarihten itibaren elektronik ortama kayıtlı olmayan hekimlerin reçetelerini kabul etmeyecek.

Sağlık harcamalarının 35 milyar lirayı aşmasından en büyük paya sahip ilaç giderlerini dizginlemek için yeni düzenlemeler gelmeye devam ediyor. 16 milyar liralık ilaç bütçesinin her yıl aşılması üzerine Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan bir dizi tedbire elektronik reçetenin hızlandırılması kararı da eklendi. Söz konusu kararda müfettiş ve sosyal güvenlik kontrol memurlarının 'sahte doktor kaşeli reçeteleri yakalamasının etkisi oldu. Sağlık karnelerinin kalkmasıyla hekimlerin isminin yer aldığı kağıt reçetelere, hastaneye hiç gitmeyen vatandaşların ismine ilaçlar yazıldığı belirlendi. SGK'dan üst düzey bir yetkili, bu konuda yapılan yolsuzluğunun boyutunu, "Eczanelerde doktorun adı kaşe ve imzası var içi boş reçeteler bulunuyor. İçini eczacı dolduruyor. Hastane hekim eczacı hatta bazen vatandaş anlaşıp sahte reçete hazırlanıyor" sözleriyle ortaya koydu.

YILDA 340 MİLYON REÇETE

Yılda 340 milyon reçetenin yazıldığını ifade eden aynı yetkilinin verdiği bilgiye göre burada yaşanan yolsuzluğun önlenmesi için e-reçete hayati önem taşıyor. Bu sayede hekimlerin yazdığı reçeteler ilaçlar daha iyi şekilde takip edilecek. Kağıt reçetenin yerini hastane ve MEDULA'nın ürettiği numara alacak. Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası ile eşleştirilen bu sistemde numara hastanın vatandaşlık numarasıyla eşleştirilerek onun üzerinden takip yapılacak. Kişi hastaneye gitmediği halde reçete düzenlenemeyecek. e-reçete yazabilecek hekimlerin sisteme kaydı gerekecek. Şu ana kadar 120 bin hekim sistemde kayıtlı bulunuyor. Kaydı olmayanların ilaçlarını devlet ödemeyecek.

TAHSİLAT İŞİ KOLAYLAŞACAK

Kağıt ortamında giren reçetelerin tarih olması memurları da rahatlatacak. Her yıl yüzlerce TIR dolusu kağıt reçetenin arşivlenmesi gibi bir iş yükündün kurtulacak. Kurum'da arşiv parası ödemekten kurtulacak. Kağıt reçeteye son veren uygulama çerçevesinde özel hastanelerde şu an testler uygulanırken, e-reçeteyle eczacıların tahsilat işini kolaylaştıracak. Bu sayede reçete bedellerinin ödenmesindeki gecikmelerin sona ermesi bekleniyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4832 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim