• BIST 9524.59
  • Altın 2490.695
  • Dolar 32.5745
  • Euro 34.6794
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

İlaçcılar 20 milyar lira istiyor son karar EKK'da alınacak

İlaçcılar 20 milyar lira istiyor son karar EKK'da alınacak
Bütçenin önemli gider kalemleri arasında yer alan ilaçta, 2013-2015 bütçesi belirleniyor. Sektör temsilcileri 20 milyar liralık bir bütçe talep ederken, hükümet cephesi temkinli.

SGK Başkanı Fatih Acar tüm talepleri not aldıklarını söylerken, 'EKK'ya bu talepleri sunuyoruz. Her şey burada belli olacak' diye konuştu.

SGK Başkanı Fatih Acar, 2013-2015 yıllarını kapsaması planlanan global ilaç bütçesinin (GİB), alternatifli çalışmalarının EKK'da ele alınıp netleşmesinin ardından sektör temsilcileriyle paylaşılacağını söyledi. Hükümetin ilaç giderlerini sınırlayarak tasarruf sağlanmasını amaçlayan ve ilki 2010-2012 yıllarını kapsayan GİB uygulaması, ilaç ve hastane giderleri için belirlenen tavan bütçede dönemler itibarıyla öngörülen tutarların üstüne çıkılması halinde ilaç fiyatlarının düşürülmesi ve gerek görülmesi durumunda üreticilere iskonto yaptırılması yöntemiyle uygulanıyor. Reuters'ın sorularını yanıtlayan Acar, GİB'le ilgili alternatifli çalışmaları tamamladıklarını söyledi ve 'Bugüne kadar alınan kararlar asla sektörün önünü kapatmak için alınan kararlar değil; işin sürdürülebilirliğini, sektörün geleceğini daha da garanti altına almak için yapılan düzenlemeler. Alternatifli olarak tablo net bir şekilde EKK'da bakanların önüne konulacak' dedi.

Talepleri EKK'ya ileteceğiz
Konunun iki-üç hafta içinde EKK'da görüşülmesi beklenirken, sektör temsilcileri, mayıs ayında kendi taleplerini sunmalarının ardından, EKK'da ele alınmadan önce temmuz ayında SGK ve Sağlık Bakanlığı'nın değerlendirme ve öngörülerini ortak bir platformda ele almayı bekliyordu. Acar, 'O toplantı EKK'dan sonra olacak; ama her şey netleştikten sonra görüşelim istiyoruz. Sektörün taleplerini zaten not aldık. EKK'ya sektörün taleplerini de sunuyoruz' dedi.

GSYH'nin %1'inin altında
İlk GİB, ilaç harcamalarının GSYH içindeki payının yüzde 1.35'ten, yüzde 1.69'a çıkması üzerine belirlenmişti; ilaç üreticileri ve eczacı birlikleri, payın bugün yüzde 0.8-1.1 seviyesinde olması sebebiyle, tekrar yüzde 1.35 seviyelerine çekilmesini ve 2013 bütçesinde en az 20 milyar liranın baz alınmasını talep ediyor.

Hazırlığımızı tamamladık
Acar, 'GİB yapıldığı dönemde ilaç harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 1.69'lara çıkmıştı; böyle bir kritik durumda konu değerlendirilmiş ve kararı verilmişti... Sektör yüzde 1.1'lerde olduğunu söylüyor olabilir ama bunu bütün boyutlarıyla değerlendirmek lazım' dedi ve şöyle konuştu: 'Biz bütün bunlarla ilgili hazırlığımızı yaptık, rakamsal veriler, sektörün durumu, yerli sanayinin durumu, ithalatın durumu nedir, tüm bunlarla ilgili hazırlıklarımızı bitirdik.'

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2354 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim