• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

İlaçların Hepsi Karekoda Geçtiğinde Kaçak ve Sahtecilikle Uğraşmayacağız

İlaçların Hepsi Karekoda Geçtiğinde Kaçak ve Sahtecilikle Uğraşmayacağız
Sağlık Bakanlığı: İlaçların Hepsi Karekoda Geçtiğinde Kaçak ve Sahtecilikle Uğraşmayacağız. Sağlık Bakanlığı, Sahtecilik ve Kaçakçılığa Karşı Vatandaşları İlaçlarını Eczanelerden Almaları Konusunda Uyardı.

Sağlık Bakanlığı, Sahtecilik ve Kaçakçılığa Karşı Vatandaşları İlaçlarını Eczanelerden Almaları Konusunda Uyardı. Bakanlık İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Akar, "Ucuz Diye Tahtakale Gibi Yerlerden İlaç Alındığını Zaman Zaman Biz de Duyuyoruz. Vatandaş Önce Kendi Sağlığını Düşünerek, Ucuz İlaçtan Uzak Durmalı." Dedi.

Sağlık Bakanlığı, sahtecilik ve kaçakçılığa karşı vatandaşları ilaçlarını eczanelerden almaları konusunda uyardı. Bakanlık İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Akar, "Ucuz diye Tahtakale gibi yerlerden ilaç alındığını zaman zaman biz de duyuyoruz. Vatandaş önce kendi sağlığını düşünerek, ucuz ilaçtan uzak durmalı." dedi. Akar, 'karekod'un tam olarak uygulanması ile birlikte, ilaçta sahtecilik ve kaçağın da bitmiş olacağını söyledi.

Halil Akar, Cihan Haber Ajansı(Cihan)'na yaptığı açıklamada vatandaşlara 'ilaçlarınızı mutlaka eczanelerden alın' çağrısında bulundu. Karekod uygulamasından sonra kaçak ve sahte ilacın Türkiye'ye girmesinin neredeyse imkansız hale geldiğini söyleyen Akar, "Karekod'un taklidi çok zor hatta hemen hemen imkansız. Dünya da zaten bu yöne gidiyor. Biz dünyada ilk başlatan ülkelerden bir tanesiyiz. Beklide birincisiyiz. Japonya da, Amerika'da bazı eyaletlerde, Avrupa'da daha yeni başladı. En hızlı giden biziz." diye konuştu.

Bazı teknik zorluklardan ötürü, özellikle hastanelerde satılan bazı ilaçlara karekod uygulanamadığını dile getiren Akar, "Çünkü soğuk zincire tabi ilaçlar bunlar. Soğuk zincire karekod uygulamayı bir sene kadar erteledik. Ama çoğunda yine karekod var." dedi.

Eczanelerde satılan ilaçların yüzde 90'ın üzerinde karekodlu olduğunu kaydeden Akar, "İlaçların yüzde 100'ü karekoda geçtiğinde kaçak ya da sahtecilik ile uğraşmayacağız." ifadesini kullandı.

Vatandaşların ilaçlarını mutlaka eczanelerden alması gerektiğine işaret eden Akar, şunları dile getirdi: "Ucuz diye Tahtakale gibi yerlerden ilaç alındığını zaman zaman biz de duyuyoruz. Bunlar tespit edilirse gereği yapılıyor. Vatandaş öncelikle kendi sağlığını düşünerek, ucuz ilaçtan uzak durmalı. İlaç eczaneden alındığında zaten risk sıfıra yakın. Çünkü eczacılar ilacı tanıyorlar. Sattıkları ilacın sahte mi yoksa kaçak mı olacağını aşağı yukarı tahmin ederler. Eczanelerine güvenmelerini istiyoruz."

Doktor ve hemşirelerin de yatan hastalarına ilaç verirken dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Akar, "Her zaman kullandıkları ilaçlar konusunda mesela bir ambalaj değişikliği olduğunda, herhangi bir şüphe duyduklarında en yakın sağlık müdürlüğüne veya bize bildirimde bulunmalılar." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2303 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim