• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

İlaçta kamu iskontosu artınca ilaç bulmak zorlaştı

İlaçta kamu iskontosu artınca ilaç bulmak zorlaştı
İlaçta kamu iskontosu artınca ilaç bulmak zorlaştı. İlaç firmaları kârları düşünce eczanelere uyguladıkları 4-7 arasındaki iskonto oranını sıfırladı.

İlaçta kamu iskontosu artınca ilaç bulmak zorlaştı. İlaç firmaları kârları düşünce eczanelere uyguladıkları 4-7 arasındaki iskonto oranını sıfırladı.

Devlet SGK’daki bütçe açığını kapatmak için ilaçtaki iskonto oranını yüzde 41’e çıkardı, fatura yine hastalara çıktı.

İlaç firmaları yeni düzenleme yapılacağı beklentisi içine girip ilaçları piyasaya sürmekten kaçınınca hayati önem taşıyan ilaçları bulmak neredeyse imkânsız hale geldi.

Radikal'den Sefer Levent'in yazısına göre, bir süredir bu krizin geleceği yapılan açıklamalardan anlaşılıyordu.
 

Levent yazısında şunları kaydetti: "Önceki gün bir eczacı dostum krizin nedenini örnekleriyle açıkladı. İlacın adını vermeyeyim ama N. ile başlayan bir tansiyon ilacı demekle yetineyim. Bu ilaç çok değil birkaç ay önce 20 TL’nin üzerinde bir fiyatla satılıyormuş. Devlet iskonto oranını yükseltince bu ilacın fiyatı 9.90 TL’ye düşürülmüş. Eczacı dostum diyor ki: “Devletin de haklı olduğu taraf var. Bu ilacı 9.90 TL’ye satmamıza rağmen ilaç firması para kazanmaya devam etti. Demek ki 20 TL’nin üzerindeki fiyatta gerçekçi olmayan yüksek bir kâr oranı vardı. Şimdi fiyat 6.5 TL’ye düşünce firma isyan etti. İlacı bu fiyata piyasaya veremem diyor.”

İlaç firmaları kârları düşünce eczanelere uyguladıkları 4-7 arasındaki iskonto oranını sıfırlamış. Eczanelerin yüzde 30’larda olan kârlılık oranı yüzde 23 seviyesine düşmüş. Eczacılar Odası aylık hasılatı 60 bin TL’nin altında olan eczanelerin bu şartlara fazla dayanamayacağını iddia ediyor.

Kâr marjının düşmesi bir tarafa bir de ortada komik bazı durumlar var. Eczaneye kutusu 520 TL’den gelen bir ilacı eczacının devlete 480 TL’den satması isteniyormuş. Şeker hastalarının çok sık kullandığı insülinde ise ilaç başına zarar 14 TL imiş. Eczacı, “Hastalara, sorunun bir süre sonra giderileceğini, ancak giderilmezse aradaki farkı onlardan tahsil etmek zorunda kalacağımızı söylüyoruz. Ancak kanunen onlardan tahsilat yapmamız da yasak. Bu tarz reçeteleri beklemeye aldık. Depolar da bize bazı ilaçları vermiyor. Kendi annemin ilacını bile Ankara’dan getirttim” diyor.

Hükümet artan sağlık maliyetlerini kısmak için önlem almaya çalışıyor. Çalışıyor da ortada sanki büyük bir yanlışlık ve kargaşa var."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2079 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim