• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

İnme kişileri engelli bırakma riski açısından birinci sırada yer alıyor

İnme kişileri engelli bırakma riski açısından birinci sırada yer alıyor
GAÜN İnme Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Giray: "Ölüm nedenleri arasında ise üçüncü sırada yer almaktadır. Akut inme yaşanma sıklığı 6 dakikada birdir."

YETER ERDİNE - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Yoğun Bakım ve İnme Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Semih Giray, düzensiz yaşam, yoğun sigara ve alkol kullanımı, kolesterolü artıracak beslenme biçimi, et ve yağ tüketiminin fazla olduğu bölgeler ile hareketsiz yaşamın inme riskini artırdığını söyledi.

Giray, 29 Ekim Dünya İnme Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, akut önmenin önemli hastalıklardan biri olduğunu belirtti.

İnmenin kişileri engelli bırakma riski açısından birinci sırada yer aldığını belirten Giray, "Ölüm nedenleri arasında ise üçüncü sırada yer almaktadır. Akut inme yaşanma sıklığı 6 dakikada birdir." dedi.

Giray, ani gelişen akut inmede hızlı hareket edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Kolda ve bacakta tutmama, uyuşma, görme kaybı, konuşmada bozulma, dengesizlik, bayılma ve bilincin hızla kaybolması gibi klinik bulguları var. Bunlardan birini görüyorsak hızlıca hastayı acil servislere ve ilgili tedavinin yapıldığı hastanelere ulaştırmamız gerekiyor. Bu açıdan ilk 6 saat çok önemli. Özellikle ilk 4,5 saatte damar açıcı tedaviyi uyguladığımız zaman hastaların yaklaşık yarısında büyük bir iyileşme sağlıyoruz. Diğer yarısında damardan açılan tedaviye yanıt vermeyince anjiyo ile tıkalı damarları açıyoruz. Bu tedavi çok büyük yarar sağlıyor. Özürlülükte azalma oluyor. Ölüm riskini ciddi derecede azaltıyor ve hasta kısa sürede tekrar evine, ailesine, çocuklarına kavuşabiliyor."

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın da aynı rahatsızlığı geçirdiğini anımsatan Giray, bunun akut inmenin Türkiye'de ve dünyada ne kadar sık görüldüğünün, hastaların hızlıca tedavinin yapıldığı merkezlere götürülmesi gerektiğinin kanıtı olduğunu belirtti.

Giray, hastalığın belirtilerinin fark edilmesi ve kişinin 112 Acil Servis ekiplerinin koordinasyonunda inme merkezlerine taşınmasının önemine işerat ederek, bunun hem tedavi açısından, hem de hastalığın ülke üzerindeki ekonomik yükünün azaltılması açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

- Hareketsiz yaşamın etkisi

İnmeyi arttıran etkenlere işaret eden Giray, "Düzensiz yaşam, yoğun sigara, alkol kullanımı, kolesterolü artıracak beslenme, bizim gibi et tüketiminin fazla olduğu, yağ tüketiminin fazla olduğu bölgeler ile hareketsiz yaşamın ön planda olduğu bölgelerde inme yükünün de çok fazla arttığını görüyoruz." ifadesini kullandı.

Giray, 4 yıldır faaliyet gösteren merkezin Gaziantep'in yanı sıra, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Elazığ'dan hasta kabul ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Saat kriterinin karşılaması ve nöro görüntüleme bulguları ışığında 10 saate kadar aldığımız ve kurtardığımız, damarını açarak klinik durumunu düzelttiğimiz vakalar oluyor. Türkiye'de yoğun çalışan 2-3 merkezden birisi durumundayız. 12-15 milyon nüfusa sahip bölgeye hizmet veren merkezimizde 15 kişilik nöroloji yoğun bakım ünitemiz, üçüncü basamak sağlık hizmeti veriyor. Girişimsel nörolojide 7 gün 24 saat bir profesör, bir yardımcı doçent, 2 uzman doktor ve eğitilmiş hemşire ve personel kadromuzla hizmet veriyoruz."

Giray, merkezlerine haftada 7-10 arasında hasta kabul ettiklerini belirterek, rahatsızlığı bulunanlara mümkün olan en son anjiyo teknolojisiyle müdahale ettilerini söyledi.

Prof. Dr. Giray, merkezin vakalardaki başarı oranının dünya standartlarıyla uyumlu şekilde yüzde 70 olduğunu dile getirerek, bu oranın hastanın sağlıklı hayatına dönme oranını göstermesi açısından da önem taşıdığını anlattı.

Merkezde görevli Yrd. Doç. Dr. Yusuf İnanç da sadece akut inme vakalarına değil, hastanın hayatını tehdit edebilecek damar darlıklarına da müdahale ettiklerini belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3926 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim