• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

İnternet hastalık yapıyor

İnternet hastalık yapıyor
Çağımızın vazgeçilmez unsuru internetin ortaya çıkardığı çok sayıda hastalık var. Bu hastalıkların birçoğunu kimse bilmiyor.

İşte mynet'in haberine göre internet hastalıkları...


Göz yorgunluğu

Bilgisayar ekranına çok fazla baktığınızda gözleriniz yorulur. Hatta gözlerinizde hafif acı bile hissedebilirsiniz. Gözünüzü uzun süre ekrana sabitlemeniz göz kuruluğuna da neden olur. Bu nedenle sık sık gözlerinizi dinlendirmelisiniz.


Sağlık anksiyetesi

Bazı insanlar hissettiği her ağrıyı araştırma eğilimindedir. Hastalık hastası denilen bu kişiler için internet ciddi bir bilgi kaynağıdır ve sürekli hissettikleri ağrıların kaynağını ve nedenlerini ararlar. Bu durum da kişiyi psikolojik bunalıma sürükler. Ciddi hastalıkların belirtilerini kendi hissettikleri acılarla bağdaştıran bu kişiler zaman içinde anksiyete hastası olurlar.


Baş ağrısı

İnternet kullanımına bağlı baş ağrıları 3'e ayrılır. Tansiyon ağrısı: Göz ve boyun üzerinde oluşan baskıdan dolayı oluşur. Ağrı süresi 30 dakikadan bütün bir haftaya kadar uzayabilir.

Günlük kronik ağrılar: Günün yarısından fazlasını baş ağrısı içinde geçiriyorsanız durum kronik bir hal almış demektir.

Stres ağrısı: Bu ağrı da internet başında duyulan aşırı stresten kaynaklanır.


Sırt ağrısı

Sürekli sabit oturmak sırt ağrısına yol açabilir. Bu ağrı bir de obezite ve sigra gibi olumsuz birtakım durumlarla da desteklenirse dayanılmaz boyutlara ulaşabilir.


Derin ven trombozu

Derin ven trombozu çoğu kez bacaktaki toplardamarlarda pıhtı oluşmasıdır. Oluşan pıhtının bacak toplar damarlarını tıkanması sonucu bacakta şişlik, ağrı ve yürüyememe şikayeti oluşurken, pıhtının bulunduğu yerden kopup akciğere gitmesi ile akciğer embolisi olarak isimlendirilen nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı ile karakterize olan ve bazen ölümcül olabilen bir durum gelişebilir.


Munchausen sendromu

Çok sık rastlanmasa da garip bir psikolojik rahatsızlık olarak bilinyor.Adını Karl Friedrich Hieronymus Munchhausen'dan alıyor. Bu rahatsızlığı olanlar, hasta olmadıkları halde hasta taklidi yapmak ya da bazen kendilerini gerçekten hasta edecek, yaralayacak davranışlarda bulunmak suretiyle hastaneye yatmak istiyorlar. Hastaların tek istediği hastanede kalmak ve doktorlardan diğer personelden ilgi görmek.


Facebook depresyonu

Yapılan bir çalışmaya göre, Facebook gibi sosyal iletişim sitelerinde çok fazla konuşmak, genç kızları bunalıma sokabilir. Kızların sorunlarını konuşabilecekleri sohbet sistemleri ve sosyal iletişim araçları hiç bu kadar gelişmemişti. Bu sayede genç kızlar artık problemleri hakkında daha rahat konuşabilir oldu; ancak sürekli sorunlar ve duygusal problemleri hakkında saatlerce ve tekrar tekrar konuşmak endişe ve bunalıma neden olabilir.


İnternet öfkesi

Sağlığınız açısından ciddi sorunlar ortaya çıkarmayabilir ama psikolojik anlamda oldukça yıpratıcı olabilir. Şiddete varan sonuçları olan bu hastalığın kaynağı internette çok fazla bilgi olması ama bu geniş bilgi hazinesine ulaşırken bağlantı yavaşlığına maruz kalınması. Bu yavaşlığın insan psikolojisi üzerinde oluşturduğu şiddet ve zarar verme arzusu zamanla psikolojik bir rahatsızlığa dönebilir.


Upper Limb Disorders (Üst uzuv bozuklukları)

Boyun tansiyonu, Bilek tünel sendromu, tendon iltihabı, kesecik iltihabı gibi hastalıkların genel adıdır. Çok fazla yazı yazan ve kolunu sabit tutan kişilerde görülen rahatsızlıklardır. Klavye kullanımı bu gibi hastalıkların baş düşümanıdır.


İnternet bağımlılığı rahatsızlığı (İBR)

Ivan Goldberg tarafından 1995 yılında yerici bir şaka ile ortaya çıkan varsayımsal bir rahatsızlıktır. Her ne kadar bir şaka olarak ortaya çıkmışsa da bazı kişiler bu olgunun gerçek bir duruma karşılık geldiğini savunmaktadırlar. Bu kişiler İBR'yi genellikle alt türlere ayırırlar. Bu türlerden bazıları pornografi, mantık dışı oyun tutkusu, sosyal iletişim siteleri ya da web güncelerinde aşırı zaman tüketimive internet üzerinden alışveriş takıntısıdır. Dayanılmaz bir kumar oynama ya da alışveriş yapma isteği gibi etkiler de ortaya çıkarabilir.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1989 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim