• BIST 9079.97
  • Altın 2318.68
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.9782
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

İnternette 'fırsat' olarak satılan tedavi tehlike mi saçıyor?

İnternette 'fırsat' olarak satılan tedavi tehlike mi saçıyor?
Üstelik 50 TL'ye satılarak dikkat çekiyorlar... Herkes zayıflamak için farklı yöntemler deneyip duruyor. Kimi bir diyetisyene başvuruyor, kimi estetik cerraha gidip yağlarını aldırıyor kimi de güzellik uzmanlarıyla ...

Herkes zayıflamak için farklı yöntemler deneyip duruyor. Kimi bir diyetisyene başvuruyor, kimi estetik cerraha gidip yağlarını aldırıyor kimi de güzellik uzmanlarıyla görüşüp aletler yardımıyla form kazanmaya çalışıyor. Piyasada o kadar fazla zayıflama yöntemi var ki artık insanlar ne yapacağını şaşırmış durumda.

Son günlerde yeni bir yöntem olarak tanıtılan "Kavitasyon" gündemde. Hatta internet sitelerinde "günün fırsatı" olarak sunulan bu yöntem 50 TL'ye alıcılarını bekliyor. Özellikle kadınlar bu yönteme rağbet gösteriyor. Peki internette satılan bu zayıflama yönteminin yan etkisi yok mu? Nasıl incelme sağlıyor? 7 seansta 10 cm incelttiği doğru mu?

Güzellik uzmanı Nuriye Çay, kavitasyonun pek çok türünün olduğunu söylerken şöyle devam ediyor: "Kavitasyon bölgesel olarak yağ parçalamak anlamına geliyor. Bu yöntemle yağ hücreleri harekete geçiriliyor, idrar yoluyla vücuttan atılıyor. Bunun bir de karaciğer yoluyla olanı var. Ama bu pek tercih edilmemeli. Biz ultrasonik ses dalgaları yoluyla yağları yakıyoruz. Hastalara su içiriyoruz. Böylece yağ hücreleri arasında su kabarcıkları oluşuyor. Bu kabarcıklar yağ hücrelerini patlatıyor."

İncelme oranının kişiden kişiye değiştiğini ifade eden Çay, "Her seansta 2 cm incelme sağlanıyor. Kişinin beden ölçüsüne göre 7 seansta ortalama 8-10 cm arasında incelme gerçekleşebiliyor. Bizim kullandığımız alette yan etki yok. Ama karaciğer yoluyla yapılanda kişilerde kolesterol, kalp ve bunun gibi kronik hastalığı olursa yapılmamalı" diyor.

Bu yöntem uygulanırken ilk dört gün yağdan yoksun bir diyetin yapılması gerektiğini kaydeden Çay şunları söylüyor: "Bu yöntemle yağ hücreleri parçalandığı için yemeklerdeki yağ oranına dikkat edilmeli. Hastalar günde 2 litre su içmeli ki yöntem başarılı olabilsin. Fiyatları ise çok değişken. Seansı 200 TL olabiliyor. Ama internet satışlarında fırsat olarak sunulanları 50 TL civarında. Ama bu seanslar tam olarak uygulanmıyor. Bir seansı 3'e bölüp uygulama yapıyorlar."

YANIKLARA NEDEN OLUYOR

Avrupa Kozmetik Cerrahi Derneği Eski Başkanı- Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ziya Şaylan ise kavitasyonla ilgili olarak şunları belirtiyor: "Bu yöntem yeni değildir. Belki yeniden pazarlanmakta ve bu nedenle sanki yeni bir yöntem gibi sunuluyor. Türkiye’de 2 yıldan beri kavitasyon cihazları mevcuttur ve ben de bu aleti satın alıp kullandım.
Kavitasyon yöntemi ile incelme bir yağ emme (Liposuction) değil. Belki az miktarlarda mevcut olan yağları (100-150 ml kadar) ortadan kaldırabilir ancak hiçbir zaman gerçek bir yağ emmenin yerini tutmaz. Bundan 20 gün önce 1-3 Ekim tarihleri arasında Washington da benim de sunumlar yaptığım Dünya Liposuction Kongresi'nde bize söylenen mezura ile yapılan ölçümlerin sağlıklı olmadığı, uygulamayı yapanın mezurayı sıkı veya gevşek tutarak 2-3 cm fark sağlayabileceği. Bilimsel olarak ancak MR ile bir ölçüm yapılabilir ve buda çok pahalı olduğundan kullanılmıyor. Kavitasyon yöntemi ile beraber hastaya verilen diyet ve egzersizler de incelmeye neden olduklarından gerçek etkinin neye bağlı olduğu bilinmiyor."

Uyguladığı dönemde hastalarında cilt yanıkları oluştuğunu ifade eden Op. Dr. Şaylan, "Oldukça zor durumlar yaşadık. Kavitasyon ile verilen ultrason bir enerjidir ve dokulardan yaşlanmaya neden olan oksidan maddelerin büyük miktarlarda açığa çıkmasına neden olur. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Antiaging tedavisinin esasının antioksidanlarla mücadele olduğunu düşünürsek bu istenmeyen bir durumdur. Ayrıca yapılan araştırmalarda Kavitasyon cihazının tiroit, yumurtalıklar ve testislerden en az 10-15 santim uzakta olması gerekir. Aksi takdirde bu hormon salgılayan bezlerde zararlı DNA değişikleri meydana gelebiliyor" şeklinde konuşuyor.

GERÇEKTEN İNCELTİYOR MU?

Lokal ve ufak yağlanmalarda memnun edici sonuçlar aldıklarını söyleyen Op. Dr. Şaylan, "Ama uyguladığım 71 hastanın sadece çok azında olumlu sonuç çıktı. Buna karşılık birçok hastama Kavitasyon faydalı olmadığı için ücretsiz yağ emmek zorunda kaldım. Bu tecrübemi bir bilimsel makale haline getirdim ve Ocak ayında Amerika’da yayınlanacak..
Benim şahsi görüşüm yağ emmeden çok daha pahalı olan bu yöntem kesinlikle yağ emilmesini istemeyen veya ufak miktarlarda yağ depolanması olanlarda dikkatli olarak uygulanabilir. Ancak yine de uzun vade de ne olacağını söylememiz imkânsız" diyor.

SAĞLIKLI BESLENMEK ŞART

İç Hastalıkları Uzmanı- Beslenme ve Diyet Uzmanı Prof. Dr. Ziya Moçan ise, kavitasyonun cilt altında kanlanmayı artırabileceğinden cilt üzerinde yanıklara neden olabileceğini söylerken şöyle devam ediyor: "Piyasada çok fazla zayıflama yöntemi var. Akapunktur da bunlardan biri. İğneleri takıyorsunuz, zayıflatıyor ama verilen kiloların daha fazlası geri alınıyor. Kavitasyon da böyle, geçici bir zayıflama çözümü. Kalıcı değil. Bir kişi eğer zayıflamak ve formunu korumak istiyorsa diyetine dikkat etmeli, fiziksel aktivitelerini yapmalıdır."

BEGÜM ÇELİKKOL
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3331 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim