• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

İnternetten hastalık kapmayın!

İnternetten hastalık kapmayın!
İnternet çağıyla hayatımıza giren ‘internetten hastalık araştırma hastalığı'nda kişi, internette hastalık araştırması yapmadan duramıyor. Uzmanlara güvenemiyor, internette kendi bulduğu tedavileri uyguluyor.

Bilişim çağının en büyük kolaylığı ihtiyacımız olan birçok bilgiye internet üzerinden ulaşmamız olsa da dozu kaçtığında sakıncalı yanları da yok değil. Psikolog Naciye Tokaç, vücuttaki küçük bir belirti bile abartılarak internetten araştırılıyorsa bu durumun ‘internetten hastalık araştırma hastalığı-siberkondria' olabileceğini söyledi. İnternetten hastalıklar konusunda yapılan aramalarda dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulunan psikolog Naciye Tokaç, şunları dile getirdi: “Koldaki bir ağrı ile ilgili binlerce doküman incelenmeye başlanıyor ve en kötü hastalıklardan olabileceği düşünülüyorsa bunu sadece hastalık hakkında bilgi edinmeye çalışmak olarak tanımlayamayız. Bu durum ‘internetten hastalık araştırma hastalığı-siberkondria' olabilir.”

Naciye Tokaç, siberkondriayı, “Nevrotik bir bozukluk olup tedavi gerektiren bir durumdur.” diyerek tanımlıyor. Eğer kişi günlük hayatını etkileyebilecek düzeyde internette hastalık araştırması yapıyor, uzmanların söylediğine güvenemiyor,  internette belirtilen tedavileri uygulamaya çalışıyorsa hastalığın ciddi boyutlara ulaştığını dile getiriyor.

Hastalık hastalığından farkı nedir?

Kişinin bedeninde bir bozukluk olmadığı halde sürekli hastalık kaygıları taşıması ve doktora başvurması hastalık hastalığı-hipokondriyazis'in belirtisidir. Kişi kimsenin anlayamadığı bir rahatsızlığı olduğunu düşünür. Bedenindeki en küçük bir ağrı, sızı gibi belirtileri büyük bir rahatsızlığın habercisi gibi görür. Naciye Tokaç, hastalık hastalığında kişi daha çok doktorlara giderek doktor doktor dolaşırken; siberkondria'de durumun bundan farklı olarak çoğunlukla internet ortamında hastalık araştırması olduğunu söylüyor.

“Siberkondria; hastalık hastalığı-hipokondriyazis'in bir türü olup bedende hastalık arayışının internet ortamında yapılmasıdır. Kişi gece yatmış bile olsa hastalıkla ilgili aklına gelen küçük bir bilgi ile ilgili araştırma yapabilir.”  diyen Tokaç, bedendeki küçük bir belirti nedeniyle bile doktora başvurulduğunu ancak doktorlara inançcın oldukça düşük olduğunu söylüyor. Diğer belirtileri ise şöyle sıralıyor: “İnternette sağlıkla ilgili birçok sayfa araştırılır, forumlar, akademik makaleler okunur, hatta yabancı sitelere bile bakılır. Uzmanların söylediklerine çoğunlukla inanılmayarak internet ortamında edindikleri bilgilerle kendisi hastalığının ne olduğunu bulmaya çalışır. En kötü durumu ise bedendeki günlük yorgunlukla bile oluşabilen sıradan belirtileri bile abartarak kanser, lösemi, beyin kanaması gibi bir rahatsızlığın habercisi olarak düşünmektir.”

Kimlerde görünüyor?

Siberkondria, genellikle internette fazla vakit geçiren, işlerini internet üzerinden halleden kişilerde görülüyor. Psikolog Naciye Tokaç, bu kişilerin sosyal desteklerinin, arkadaş ortamının az olduğunu belirtiyor. Sosyal hayatlarında fazla başarılı olamamakla birlikte internette etkin bir sanal ortama sahip olabilirler. Benlik saygıları düşük olduğundan, kendilerini ifade etmede zorlanırlar. Kendisini yeterince sevemeyen kişi kendisine yeterince değer de verememektedir.

Bu haber toplam 2139 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim