• BIST 9079.97
  • Altın 2301.842
  • Dolar 32.3299
  • Euro 35.1048
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

İnternetten kendinizi silin!

İnternetten kendinizi silin!
Arama motorlarında adınızı yazdığınızda çıkan sonuçlar artık sizi anlatıyor. Kötü içerik ve fotolar tahmin edildiğinden etkili. Bunlarla uğraşmak istemiyorsanız unutulma hakkınızı kullanabilirsiniz

Hanife Baş

Başta Google olmak üzere internet arama motorlarında hiç isminizi arattınız mı? Arattığınızda nasıl bir izlenim veriyorsunuz? Eski boşanma davanız, bahçeyi sularken çıkan fotoğrafınız sizi rahatsız mı ediyor? Son olarak Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın Google'da unutulma hakkına karar vermesi dikkatleri sanal itibara çevirdi.

AB mahkemesi, internette yer alan ilgisiz ve geçersiz kişisel verilere yönelik linklerin kaldırılmasının talep edilebileceğine karar verdi. 'Unutulma hakkı' olarak da adlandırılan bu uygulamadan yana tavır koyan Adalet Divanı, Google'ın bazı arama sonuçlarını değiştirmesi yönünde karar aldı.

Ünlülerin işi daha zor

Bu karar da insanların gerçek hayatta olduğu kadar sanalda da itibarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Artık günümüzde bir anlamda her şey Google'da adınızı yazdığınızda çıkan sonuçlara endeksli. Sosyal medyada yazılan mesajlar, kötüleyici blog yazıları tahmin edildiğinden daha etkili. Ama artık kendinizi sanal ortamdan tamamen silmeniz hiç de zor değil. Ünlü insanlar için tamamen yok olmak biraz zor ama ortalama insanlar için bu sanıldığından da kolay. İnternette sizinle ilgili kötü içeriği yok etmek ya da kendinizi tamamen silmeniz için yapmanız gerekenler var.

Aramalarda çıkmamak için

Sosyal medya hesaplarınızı silin: Google, Yandex ya da Bing arama motorlarında ilk çıkan genelde sosyal ağlardaki profilinizdir. İlk Twitter, Facebook, Linkedin gibi ağlardaki profil ve mesajlarınız görünür. İnternette yok olmanın ilk yolu buralardan profillerinizi kaldırmakla başlar. Eğer sadece arama sonuçlarından yok olmak istiyorsanız belki bu profilleri 'özel' yapabilirsiniz. Fakat bu tam sonuç vermeyebilir.

İstenmeyen sonuçları kaldırın: Sosyal medya profilinden kurtuldukdan sonra ikinci adım isminizin göründüğü siteleri taramak. Nerelerde göründüğünüze bakın ve not alın. Siteye başvurarak nazikçe isminizi kaldırmasını isteyin. Web sitelerinin mahkeme kararı olmadan içeriği kaldırma zorunluluğu yok. Eğer nazikseniz ve onlara içeriğin doğru olmadığını anlatıp, itibarınızı etkilediğini ve iş bulmanızı zorlaştırdığını belirtirseniz sonuç alabilirsiniz.

Veritabanlarından çıkın: Sosyal ağlar ve aramalardaki bilgiyi yok ettiniz şimdi sıra veritabanlarındaki bilgilerinize geldi. Telefon, e-posta adresi ve adres bulma konusunda çalışan veritabanı şirketlerine ulaşarak adınızı sildirin. Bununla ilgili DeleteMe gibi ücretli uygulamalar da bulunuyor. Bunu da tamamlayınca arama sonuçlarındaki her şeyden kurtulmuş oluyorsunuz.

E-posta'ya bağlı adları yok edin: İnternet dedektifleri size e-posta adresinizle üye olduğunuz forumlar ve sitelerde kullandığınız kullanıcı adlarından da ulaşabilir. İsminizle sizi takip edebilirler. Forumlarda kimliğinizi gösteren paylaşımlarınız varsa moderatörden onları silmesini isteyin. E-posta adresinize yönlendiren bütün bağlantıları kesin.

Yeni içerik yaratın: Sizinle ilgili kötü içeriğin aramalarda en sonda çıkması için yeni ve taze içerikle öne çıkın. Sosyal medya hesabınızda ve blogunuzda yeni ve ilgi çekici bilgiler paylaşın. Arama motorlarında bu bilgiler daha üstte görünecektir.

Anonim online olun: Bütün bu değişikliklerden sonra hala interneti kulanmak istiyorsunuz. Bunu yaparken dikkatli davranın. İnternette gezinirken iz bırakmamaya çalışın. Bunun en kolay yolu sizi yansıtmayan anonim isimle e-posta adresi oluşturmaktan geçiyor. İz bırakmamak çok zor ama bu adımları uygulayarak bunu en aza indirebilirsiniz.

Avukat da tutabilirsiniz: Bütün yolları denediniz ama istediğiniz sonucu elde edemediniz. Bu durumda bu alanda görev yapan bir şirketle ya da bir avukatla anlaşabilirsiniz. Delilleri toplayın ve sanal itibarınızı korumak için adım atmaya hazır olun.

'Sosyal medyada mağdur olanlar'

Dijital marka ve içerik hakları konusunda faaliyet gösteren PYCOW'nın Genel Müdürü Burak Kebapçı, Google'ın aramalarda öneride de bulunduğunu belirterek, AB Mahkemesi kararının arama motorunda çıkan 'Google önerisi'yle ilgili olduğunu söyledi. Kebapçı, "Bu dava uzun süredir AB ile Google arasında devam ediyordu. Bu karardan sonra arama motorunun içerik kaldırma işlemini kolaylaştırmak için bir 'tool-araç' çıkartacağını düşünüyoruz" dedi.

İtibarı iyileştirin

Google ve diğer arama motorlarının her şeyi indekslemesinin insanların hayatlarını olumsuz etkilediğini dile getiren Kebapçı bu alanda da bir sektör oluştuğunu kaydeden Kebapçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de Google'da unutulmayı isteyen yüzde 50'lik bir kesim var. Kişinin sadece sanal değil, gerçek itibarı sözkonusu. İstenmeyen içerikler kaldırılarak itibar iyileştirilebilir. Son dönemde siyasi olaylarda sahte hesaplardan Twitter ve Facebook'ta yapılan yorumlar nedeniyle mağdur olan çok kişi var. Bu nedenle insanlar daha dikkatli davranıyor. Bilinçlenme de arttı."

Bu haber toplam 3730 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim