• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

'İş güvenliği'ne uyana ödül, ihmale ağır ceza

'İş güvenliği'ne uyana ödül, ihmale ağır ceza
İş kazaları sonrası, gerekli tedbirleri almayanlara yönelik cezalar artırılacak. Yeni düzenlemeye göre, kurallara uyan da uymayan da karşılığını görecek.

Hakkı KURBAN

GEÇMİŞTEN bu yana, çalışma hayatına ilişkin iş kazaları ve olaylar sonrası cezaları ağırlaştırma yolu seçildi. Hükümet, bu kez sadece cezayı değil, ödül sistemini de hayata geçirecek. Belli bir dönem boyunca, iş sağlığı ve güvenliği konusunda tedbirleri alan ve kayıt dışı işçi çalıştırmayan işverenleri ödüllendiren bir düzenleme yapılacak.

VERGİ İNDİRİMİ OLABİLİR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ödüllendirmeye ilişkin zaman aralığı ve ödülün şekli konusunda önemli bir çalışma yapıyor. Yetkililer, kurallara uyanlara çeşitli teşviklerin verilebileceğini, işçi primleri konusunda kolaylık sağlanabileceğini, vergi indirimleri sağlanabileceğini ve düşük faizli kredi

imkanlarının oluşturulabileceğini içeren yönteme ilişkin çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Bunların tam tersini yapan, yani kurallara uymayana ise daha ağır yaptırımlar getirilecek ve deşifre edilecek.

Davutoğlu açıklayacak

Hükümet, bu çalışmalara paralel olarak "İş Güvenliği Eylem Planı" oluşturulması için düğmeye bastı. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, Mecidiyeköy'deki asansör faciasından yola çıkarak hazırlayacağı rapordan yararlanılacağı belirtilirken, adli ve idari soruşturmaların sonuçları gözden geçirilecek. İş kazalarını en aza indirmek için nerelerde sıkıntı varsa, hızla giderilmesi sağlanacak. İş Güvenliği Eylem Planı'nı bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklayacak.

Evrensel standartlar

BAŞBAKAN Davutoğlu, Hükümet Programı'nı Meclise sunarken, "Önümüzdeki dönemde evrensel standartlara uyg un, kaliteli, esnek ve güvenceli bir çalışma hayatı tesis etmek için gerekli düzenlemeleri yapacağız" şeklinde bir mesaj vermişti. Bu kapsamda, AB standartları ve ILO normlarına uygun çalışma hayatının hedefleniyor.

Kayıtdışı için eylem planı hazırlanıyor

İŞ kazaları sonrası ortaya çıkan en belirgin sonuçlardan biri de, çalışanların istismar edildiği oldu. Hükümet, bu istismarın önlenmesi için kayıtdışı istihdamla mücadeleyi güçlendirecek. Atılacak adımlardan biri, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla elektronik ortamda bilgi ve veri paylaşımı yapılarak, çapraz kontrollere tabi tutulması olacak. Böylece, denetimler artırılarak, kayıtdışı istihdamla daha kararlı mücadele hedefleniyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2302 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim