• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' ile ağır cezalar geliyor

'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' ile ağır cezalar geliyor
Türkiye'nin ilk müstakil 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu', iş güvenliğine önem vermeyen işveren ve işveren temsilcilerine ağır cezai yaptırımlar ile geliyor.

Türkiye'nin ilk müstakil 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu', iş güvenliğine önem vermeyen işveren ve işveren temsilcilerine ağır cezai yaptırımlar ile geliyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarı Taslağı'na göre, iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işverenin, her ay için 5 bin TL maddi para cezasına çarptırılacağını hatırlatan Mavi Akademi Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Yetkilisi Güler Özkartal, söz konusu taslağın yasalaşması durumunda, iş sağlığı ve güvenliğine verilen önemin daha da artacağına inandıklarını söyledi.

Türkiye, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ilk müstakil kanun çalışmasına hazırlanırken, oluşturulan kanun tasarı taslağında yer alan cezai yaptırımlar, iş sağlığı ve güvenliği konusuna verilen önemi de ortaya çıkardı. Taslağa göre, daha önceki yönetmelikte yer alan 'sanayiden sayılan' ibaresi ortadan kalkarken, iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işverene de her ay için 5 bin TL'lik ceza kapıda. İşletmelerinde 'Risk Analizi Raporu' çıkarmayan işverene yönelik 3 bin TL'lik cezai yaptırım öngörülürken, iş sağlığı ve güvenliği kurulu olması gereken hallerde ise oluşturmayan işverene bin TL'lik idari para cezası verilmesi planlanıyor.

Taslakta, iş güvenliği uzmanı olabilme ile ilgili şartlarda da değişiklikler gözlemlenirken, iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinden mezun olanlar mimarlık, teknik öğretmen ve kimya gibi bölümlerden mezun olanlara en az 2 yıl piyasada mesleklerini yerine getirme zorunluluğu getiriliyor.

"İŞVEREN KAYITSIZ KALAMAYACAK"

İş sağlığı ve güvenliği konusunda Türkiye'de son yıllarda önemli adımların atıldığını söyleyen Mavi Akademi Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Yetkilisi Güler Özkartal, kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte işveren ve işveren temsilcilerinin iş güvenliği konusuna kayıtsız kalamayacağına vurgu yaptı.

İş sağlığı ve güvenliği konusundaki düzenlemelerin, bundan önceki dönemde hep yönetmelik düzeyinde kaldığını hatırlatan Özkartal, hükümetin iş sağlığı ve güvenliği konusunda son derece hassas davrandığını ve başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in konu üzerinde titizlikle durduğuna inandığını ifade etti.

Özkartal, 25 Aralık 2010 tarihinde girdikleri sınav ile iş güvenliği uzmanlık belgesi alıp, belgesi iptal edilenlerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Özkartal, taslakta konu ile ilgili herhangi bir bölümün olmadığını, ancak hükümetin mağdurların mağduriyetini gidereceğine inandıklarını belirtti.

Kanun tasarı taslağının hazırlık aşamasında olduğunu hatırlatan Güler Özkartal; işveren, işveren temsilcileri ve tarafları, kanun tasarı taslağı ile ilgili görüş bildirmeye ve taslağa göre hazırlık yapmaya çağırdı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2437 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim