• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

İşe giriş sağlık raporlarını Kim düzenleyecek?

İşe giriş sağlık raporlarını Kim düzenleyecek?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, 1.1.2013 gününden itibaren yürürlüğe girdi.

Bugüne kadar işe girecek işçilerden bazıları için aile hekimleri işe giriş sağlık raporu düzenleyebiliyordu, ama artık bu görev onlardan peyderpey alındı. İşyeri hekimi ve OSGB'lere verildi.

Ali Tezel Hocam, size yeni yasayla ilgili birkaç sorum olacak müsaadeniz olursa...

1- Bu yasaya göre işe giriş raporlarını (sağlık raporu) kim düzenleyecek? (Ben işyeri hekimi veya hizmet alınan ortak sağlık biriminden verilecek diye biliyorum.)

2- Aile hekimlerinin verdiği işe giriş raporları geçerli mi? Aile hekiminin verdiği raporun hukuki boyutu ne olur?

3- Bu yasanın 15. maddesine göre işe giriş raporları tamamen işyeri hekimi veya OSGB'lerden alınacak. Doğru mu?

4- İşçinin aldığı raporun masrafını işveren mi karşılayacak? (Daha doğrusu işyeri hekimi veya OSGB ile anlaştığı ve zaten onlara ücret ödediği için işçinin kesesinden ekstra ücret çıkmayacak mı?) Bu konu 22 bin aile hekimi ve diğer işyeri hekimliği yapan hekimleri ilgilendirmektedir. Cevaplarınız için tüm hekimler adına şimdiden teşekkür ederim. 
Dr. Ahmet Suntur-Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi 

Bilindiği gibi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,

1- 50'den fazla çalışanı olan işyerleri için 01.01.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

2- 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 30.06.2014 tarihinden itibaren,

3- 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 30.06.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

26.12.2012 tarihinde yayınlanan "İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin işyeri Tehlike Sınıfları Tebliği"nde yer alan "İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi" yayınlanmış ve hangi işlerin çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olduğu belirtilmiştir.

İŞE GİRİŞ SAĞLIK RAPORU

6331 sayılı yasanın "Sağlık Gözetimi" başlıklı 15. maddesine göre de işverenler, işçilerin,

1) İşe girişlerinde, 2) İş değişikliğinde, 3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri halinde, 4) İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla, yaptıkları işe uygun olup olmadığına dair sağlık raporu aldırmak zorundadır.

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz.

6331 sayılı kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınır. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.

Son olarak da, sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz denmiştir.

GEÇİŞ SÜRECİNDE SORUN VAR

İşverenlerin, işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu veya Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) ile sözleşme imzalaması en başta belirttiğimiz gibi bazı işyerleri için 1 Temmuz 2014 günü başlayacaktır ama "Sağlık Gözetimi" başlıklı madde 1.1.2013 günü yürürlüğe girmiştir. Bu sebeple, "Halen işyeri hekimi çalıştırma (sözleşme imzalama) zorunluluğu başlamayan işyeri çalışanları için işverenin "Sağlık Gözetimi" eskiden olduğu gibi aile hekimleri vasıtasıyla yapılabilir" diye düşünmekteyim. Ancak yasa tam olarak tüm işyerlerinde yürürlüğe girdiğinden artık aile hekimlerinin işe giriş sağlık raporu ve kontrol raporu düzenleme yetkisi olmayacaktır.

Ali Tezel / Habertürk

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7807 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim