• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

İşitme cihazlarında kalite yükseldi!

İşitme cihazlarında kalite yükseldi!
Siser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, son yıllarda Sağlık Bakanlığı, SGK ve sektördeki sivil örgütlerin ortaklaşa yoğun çalışmaları sonucu, ülkemizde işitme cihazı sektörünün hızla büyüdüğünü kaydetti.

Siser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, son yıllarda Sağlık Bakanlığı, SGK ve sektördeki sivil örgütlerin ortaklaşa yoğun çalışmaları sonucu, ülkemizde işitme cihazı sektörünün hızla büyüdüğünü kaydetti.

3 YIL ÖNCE AVRUPA’NIN ÇÖPE ATTIĞI CİHAZLAR VARDI

Mahfuz Ağaç, “Yeni tebliğ ile birlikte işitme cihazlarının standartları ile cihazlara yapılan ödeme oranları yükseldi. 2-3 yıl öncesine kadar piyasada Avrupa’nın yasakladığı cihazlar satılıyordu. Bugün, AB standartlarının üzerinde cihazlar var” dedi.

Mahfuz Ağaç, “Sektör denetime girdi. Vatandaşın memnuniyeti yükseldi. Bunun sonucu, sadece ileri derecede değil, orta ve hafif derecede işitme kaybı olanlar da işitme cihazı kullanmaya başladı. Satışlar da son 2 yılda yüzde 30 arttı” dedi.

Sağlık Bakanlığı, SGK ve sektördeki sivil toplum örgütlerinin son yıllara yaptığı çalışmalar, işitme sektörünün hızla büyümesini sağlarken, toplumda işitme cihazı kullanım bilinci de artıyor.

Türkiye’nin perakende işitme sektörünün lider firması Siser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, “Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde genelde ileri derecede işitme kaybı olanlar işitme cihazı kullanırdı...Sağlık Bakanlığı, SGK ve sektörümüzdeki örgüt ve derneklerin güzel çalışmaları meyvelerini verdi. Artık orta derecede hatta hafif derecede işitme kaybı olanlar da işitme cihazı kullanmaya başladı…”dedi.

İŞİTME CİHAZI SATIŞLARI YÜZDE 30 ARTTI

İşitme cihazı standartlarını belirleyen yeni tebliğ ile birlikte 30 desibel işitme kaybı olanlara da işitme cihazı ödemesi yapıldığını hatırlatan Mahfuz Ağaç, ”250 lira iken, yetişkinlerde 550, çocuklarda ise 900 liraya kadar çıkan ödemeler de işitme kullanımının artmasını sağladı.

2 yıl önce yılda 100 bin adet civarında işitme cihazı satılıyordu. Bugün bu sayı 130 bin adet civarında! Satışlarda yüzde 30 civarında artış oldu” diye konuştu. Bu durumun sosyal yaşam açısından son derece önemli olduğuna dikkat çeken Ağaç, erken yaşlarda işitme cihazı kullananların hayata katılabildiğini, işlerindeki verimin arttığını kaydetti.

CİHAZ KALİTESİ, AB STANDARTLARINININ ÜZERİNDE

Siser İşitme Merkezleri Genel Müdürü Mahfuz Ağaç, Sağlık Bakanlığı, SGK ve Sivil toplum örgütlerinin çalışmalarıyla belirlenen standartlar çerçevesinde, bugün ülkemizde kalite açısından AB standartlarında hatta üzerinde işitme cihazlarının satıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “2-3 yıl önce Avrupa’da yasaklanan, çöpe atılan cihazlar ülkemizde işitme cihazı diye satılıyordu. Vatandaş mağdur ediliyordu. İnsanlar kullanamadığı için bu cihazlar, çekmecelerinde duruyordu… Şimdi tam tersi oldu. En kaliteli cihazlar artık ülkemizde… “
Mahfuz Ağaç, son yıllarda sektörde yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi:

MEMNUNİYET ORANI ÇOK YÜKSEK

1-Toplumda işitme cihazı kullanım bilinç arttı. İşitme cihazına karşı bakışlar pozitif.

2-İşitme cihazı satan firmaların işitme cihazlarına ve hastalarına karşı yaklaşımları olumlu yönde değişti.

3-İşitme sektörü, artık sektör olarak biliniyor, tanınıyor.

4-SGK’nın işitme cihazına yaptığı ödeme rakamları arttı, bu da sektörü büyüttü.

5-AB standartlarında hatta üzerinde cihazların satılması, kullanıcıların memnuniyet oranını yüzde 90’ların üzerine çıkardı. Bu oran geçtiğimiz yıllarda yüzde 50-40’ların altında bulunuyordu.

6- Sağlık Bakanlığı’nın, sektöre yönelik çok ciddi çalışmaları var. Doğumdan itibaren bebeklerde işitme testleri yapılıyor ve gerekli görüldüğünde işitme cihazı veriliyor.

Ayrıca önümüzdeki eğitim-öğretim yılında ilköğretim okullarında da işitme testlerinin yapılacağı belirtiliyor.

HABERTURK.COM
 

Bu haber toplam 3298 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim