• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

İskontolar Türkiye'yi ilaçta 'örnek' ülke yaptı

İskontolar Türkiye'yi ilaçta 'örnek' ülke yaptı
Türkiye'de ilaç sektörünün son yıllarda en çok eleştirdiği konuların başında gelen iskonto, başka ülkelere 'örnek' oldu. Kolombiya gibi ülkeler, fiyatları belirlerken Türkiye'yi referans seçmeye karar verdi.

İlaç şirketleri yaşanacak ekonomik sıkıntıyı önlemek için çare arıyor.

Sağlık sektöründe özellikle kamunun payının büyük olduğu ülkelerde hükümetler, ilaç için ödeyecekleri fiyatı belirlerken, kendisine benzer ülkelerdeki fiyatların en düşüğünü alıyor. Türkiye de Yunanistan, italya, Fransa, ispanya ve Portekiz arasından en ucuz olanı referans alıyor; üstüne de kendi iskonto oranını koyuyor. MSD Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Jeffrey Kemprecos iskontolu bu fiyatların, başka ülkelere de 'örnek' olmaya başladığını söyledi. Iskontolar nedeniyle Türkiye'de ilaç sektörünün 2010'dan beri 'günü kurtarma' derdinde olduğunu dile getiren Kemprecos, "tlaç şirketleri zarar bile etse bu açığı görmezden gelebiliyordu ancak durum küreselleşti. Artık Kolombiya da başka ülkeler de bu sefer 'Türkiye'yi referans alacağız' demeye başladı. Bu durum devam ederse sektörde sıkıntı yaşanacak; belki de bazı ilaçlar bulunamayacak.'

130 MİLYAR $'LIK YATIRIM 

Dünyada her yıl 130 milyar dolarlık ilaç yatırımının yapıldığını dile getiren Kemprecos, ay sonunda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunulacak ilaç strateji belgesiyle Türkiye'nin payını artırabileceğini söyledi. Özellikle klinik araştırmalarda bir yıl içinde yatırımların gelmeye başlayacağını vurgulayan Kemprecos, şöyle devam etti: "Klinik araştırmalarda her zaman en hızlı olan ülke seçilir. Çünkü rakiplerle yarışıyoruz. Malezya'dan kum taşıyan Singapur'un geçen yıl aldığı yabancı yatırım miktarı 16.5 milyar dolardı. Bunun 6.5 milyar dolarını ise ilaç oluşturuyordu. Türkiye'de oturmuş bir üniversite sistemi, sanayi var. Coğrafi avantajın ise yatırımları buraya çekme konusunda büyük yardımı olur."

'Yatırım için arsa yetmez'

İlaç sektöründe teşviklerin diğer sanayi kuruluşlarıyla aynı olamayacağını ifade eden Kemprecos, "Başbakan Erdoğan'la bir görüşmemizde bana ilaç sektörünün neden yatırım yapmadığını, arsa ihtiyacımız olup olmadığını sordu. Burada sorunun çözülmesi için arsa yetmez. Teknoparklara SGK primi teşviki geldi. Bizim Ar-Ge alanlarımız hastaneler; farklı kentlerdeki farklı üniversiteler. Biz bu teşvikten nasıl yararlanacağız" dedi. Kemprecos, vizyon oluşturulabilirse Türkiye'nin 10 yılda global 10 ülkeden biri olabileceğini ifade etti.

Ebru Erdoğan / Habertürk

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3201 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim