• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

İşler Tersine Döndü: Doktorlar Artık İstanbul'a Mecbur

İşler Tersine Döndü: Doktorlar Artık İstanbul'a Mecbur
Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği uygulamasıyla yeni bir sisteme geçmeye hazırlanıyor. Uygulama ile meydana gelecek doktor açığının giderilmesi için, İstanbul da mecburi hizmet bölgesi olacak.

KASIM ayında Aile Hekimliği'ne geçmeye hazırlanan Sağlık Bakanlığı, yeni kararlar aldı.
Bunlardan en ilginci, İstanbul'un da 'mecburi hizmet bölgesi' olması. Ambulans ve acil servis doktorlarının Aile Hekimliği'ne geçişi ile oluşabilecek doktor açığına karşı, İstanbul'a mecburi hizmet ataması yapılacak.

AİLE Hekimliğine geçen ambulans doktorlarının yerini, Avrupa'da olduğu gibi acil tıp teknisyeni (ATT) ve paramedik denilen acil tıp teknikeri alacak. Paramediklerin sayısı arttırmak için, meslek yüksek okullarındaki öğrenci kadrosu arttırılacak, kritik durumdaki hastaya ilk anda müdahale eden paramediklerin rolünü arttırmak için yasal düzenlemeye gidilecek. Ayrıca özel sektörlerin acil servislere giden hastalardan ücret istemesi ve poliklinik hastasının acile gitmesi önlenecek, çalışanlar için mesai sonrası poliklinik hizmeti verilecek.
 

TÜRKİYE'de, kasım ayı itibariyle Aile Hekimliği dönemi başlıyor. Sağlık Bakanlığı'nın yeni projesiyle artık birinci basamak sağlık hizmetlerinde; tüm yaş gruplarını ve tüm hastalıkları uzmanlık alanına alan Aile Hekimleri hizmet verecek. Koruyucu hekimliği de içeren uygulama sağlık hizmetlerinde hem kaliteyi yükseltecek hem de maüyeti düşürecek.


DOĞU'DAN FARKSIZ

Yeni sistemi hayata geçirmeye hazırlanan Sağlık Bakanlığı, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı bir dizi karar aldı. Buna göre, Ambulans ve acil servislerde çalışan doktorların Aile Hekimliği'ne geçişi ile doktor açığı oluşması halinde, İstanbul gibi büyükşehirlere de 'mecburi hizmet' kapsamında atama yapılacak. Bundan sonra sadece yurdun iç ve doğu bölgeleri değil, İstanbul ve diğer büyükşehirler de mecburi hizmet bölgesi olacak.


Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Doktor açığına karşı İstanbul'a da mecburi hizmet ataması yapacağız. İstanbul'un, doktor açığı konusunda Doğu Anadolu'nun mahrumiyet bölgesi diye bilinen bir şehri hiçbir fark yoktur" dedi.


BİN 370 HEMŞİRE

İstanbul'un pratisyen hekim açısından açığı olduğunu belirten Akdağ şöyle devam etti: "Bu açığı da aile hekimliğiyle büyük ölçüde kapatmış olacağız. İstanbul'da ilk etapta 3 bin 643 aile hekimi çalışacak. Aile hekimliğine başvuru, Temmuz ayı sonunda bitiyor. Uygulama ise Kasım'da başlıyor. 3 aylık sürede ne kadar eksik hekim var görmüş olacağız. 3-4 bin yeni hekim mezun oluyor. Boşalan yerlere onları dolduracağız.
İstanbul'un hemşire açığı vardı, 1370 hemşirenin atamasını yapıyoruz."

Şükran Özçakmak

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4349 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim