• BIST 9645.02
  • Altın 2414.329
  • Dolar 32.6059
  • Euro 34.7428
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

İştahınızı tahılla bastırın

İştahınızı tahılla bastırın
Bugünlerde iştahınızın arttığını düşünüyorsanız, bir tabak bol lifli makarna ya da tam tahıl ekmeğini deneyin. Bu yiyecekleri bir bardak süt veya ayranla tüketirseniz, protein ve vitamininden de tam olarak ...

Bugünlerde iştahınızın arttığını düşünüyorsanız, bir tabak bol lifli makarna ya da tam tahıl ekmeğini deneyin. Bu yiyecekleri bir bardak süt veya ayranla tüketirseniz, protein ve vitamininden de tam olarak yararlanabilirsiniz.

Yapılan araştırmalarda tam buğday ekmeği, çavdar ürünleri ve bulgur tüketiminin kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir. İngiliz vejetaryenleri üzerinde yapılan bir çalışmada, tam tahıllı ekmek tüketimi ile kalp damar hastalıklarından ölüm oranının azaldığı belirlenmiştir. Şişmanlığın tedavisinde tam taneli tahıllar bol miktarda diyet lifi içerdiklerinden dolayı önemli besinlerdir. Lifli besinler, çok çiğnemeyi gerektirir. Bu yüzden yemek yeme zamanını uzatır; midedeki sindirimi ve midenin boşalma hızını yavaşlatarak, tokluk hissini artırırlar. Tam tahıllı ürünler, özellikle insülin direnci olan şişman hastalarında, içerdikleri yüksek miktarda lif nedeniyle tokluk hissi sağlayarak, insülin duyarlılığını attırır ve kilo kaybında önemli rol oynarlar. Bu nedenle tam tahıl ürünlerinin her gün hatta her öğün yenilmesi çok önemlidir. Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer besinlerle ( kuru baklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketmelisiniz.

GÜNDE İKİ BARDAK AYRAN

• Süt ürünleri denilince aklımıza süt, yoğurt, ayran, peynir çeşitleri gelmelidir. Bireyler süt grubundan herhangi bir besini tükettiklerinde protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini almaktadır. Toplumumuz için her gün yetişkin bireyler 2 porsiyon, hamile emziren anne ve menopoz sonrası kadınlarda 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir. 1 porsiyon süt ve süt ürünleri, 1 su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt veya 2 su bardağı ayran ya da 2 kibrit kutusu büyüklüğü peynirdir. Eğer sizde günlük süt grubu hakkınızı güvenle almak istiyorsanız içerisinde taze salatalık suyu olan, nane, fesleğen ve yoğurdun serinletici karışımı ile mikserden geçirerek hazırlayacağınız taze ayrandan dan 2 bardak içerek karşılayabilirsiniz.

YETERLİ PROTEİN ALIMININ ÖNEMİ

• Beslenmemizde ana protein kaynaklarını kırmızı et, balık, hindi, tavuk etleri sağlamaktadır. Bu besinler yüksek düzeyde hayvansal protein, demir, çinko, magnezyum, B6, B1, B12 ve A vitamini sağlarlar. Toplumumuz için her gün iyi kalite protein kaynaklarını beslenmemizde yer vermemiz gerektiği belirtilmektedir. Hem besin çeşitliliği hem de sağlık açısından haftada en az iki kere balık, iki kere tavuk veya hindi ve 3 kere de yağsız kırmızı et yemek önerilmektedir.

stargazete.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2674 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim