• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

İstanbul'da 'yeni özel hastane kurulmasına' yasak

İstanbul'da 'yeni özel hastane kurulmasına' yasak
Sağlık Bakanlığı'ndan, megakentte sayıları hızla artan özel hastanelere fren. Bakanlık, yeni hastane kurmak isteyenlerin izinlerini dondurdu. İl Sağlık Müdürlüğü, bu kararla 'denge' sağlamaya çalışıyor.

İstanbul'da özel hastane yasağı

İstanbul'daki özel hastanelerin sayısı Ağustos 2010 itibarıyla 153'e ulaştı. Türkiye genelindeki 450 özel hastanenin üçte biri megakentte. Bu yüzden her 85 bin hastaya, bir özel hastane düşüyor. Sağlık Bakanlığı, sayının hızla artması üzerine İstanbul'da 'yeni özel hastane kurulmasına' yasak getirdi. Bakanlığın aldığı bu karar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce de uygulanmaya başlandı. Belediye Meclisi, kendisine gelen özel hastane alanlarıyla ilgili plan değişikliklerini artık geri çeviriyor.


DENGE KURULACAK
Sağlık Bakanlığı'nın kararı hastane ve doktor dağılımında dengeyi sağlamak için aldığı öğrenildi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, sistemin tüm Türkiye'de uygulandığını, hastane-doktor-nüfus dengesinin sağlanmaya çalışıldığını bu nedenle de İstanbul'da yeni hastane izin verilmediğini dile getiriyor.

MEGAKENT DOYDU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Ergun Turan 'İstanbul özel hastaneye doydu. Artık yeni hastaneye izin verilmiyor. Özellikle bazı ilçelerde adım başı özel hastane bulunuyor. Sağlık Bakanlığı ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü artık özel hastane ön izin belgesi vermiyor. Aile hekimliği sistemi gelecek, buna yönelik planlama yapılıyor. Her 20 bin kişiye bir sağlık ocağına düşecek şekilde planlama yapılıyor' dedi.

KAMUYA İHTİYAÇ VAR
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu 'Bizim özel hastanelere 'evet' dememiz mümkün değil. Ancak bir kriter sorunu var' dedi. Çerkezoğlu şöyle devam etti: 'Hangi kritere göre izin veriyorsunuz, hangi kritere göre vermiyorsunuz? Biz kamu hastanelerinin çoğaltılmasını istiyoruz. İstanbul'un kamu hastanelerine ihtiyacı var. Bazı ilçelerde tam donanımlı kamu hastanesi yok. Nüfusun ihtiyaçlarına göre hareket etmek gerekir. Bu çalışmalar bizim 'acaba kamu hastaneleri özelleştirilecek mi' kuşkusunu taşımamıza neden oldu. Bekleyen ve hastanelerin işletmeye verilmesini öngören taslak bundan sonra mı devreye sokulacak.'

DERNEK: MAĞDURUZ
Özel hastaneler ise Sağlık Bakanlığı'nın aldığı bu karara tepkili. Özel Hastaneler Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat, yeni özel hastane izni verilmemesi nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, 'Sadece hastane açamamanın yanı sıra, doktor da alamıyoruz. Belirlenen hastane yerlerine yeni hastaneler yapamıyoruz. Bakanlığın bunu aşmamıza yardımcı olacağını düşünüyoruz' diye konuştu.

AİLE HEKİMLİĞİ GELİYOR
Türkiye'de bazı illerde başlayan ve İstanbul'da da önümüzdeki aylarda uygulamaya geçmesi beklenen aile hekimliği sistemine hazırlık yapılıyor. Bu kapsamda İstanbul'da her 20 bin nüfusa bir sağlık ocağı planlandı. Bugüne kadar İstanbul'da 552 sağlık ocağı kuruldu. Ek olarak 100 sağlık ocağının hizmete girmesi bekleniyor. Aile hekimliği sistemine geçişle birlikte İstanbul'da 3 bin 500 aile hekimi göreve başlayacak.

Ercan SARIKAYA
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8925 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim