• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

İşte antibiyotik kullanımı için eylem planı!

İşte antibiyotik kullanımı için eylem planı!
Sağlık Bakanlığı bilinçsiz antibiyotik kullanımını engellemek için strateji eylem planı hazırladı. Plan, reçetesiz satış yapan eczanelere sıkı denetim ve yaptırımlar öngörüyor.

Türkiye'de de giderek büyüyen bir tehlike haline gelen gereksiz antibiyotik kullanımı Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık bir strateji eylem planı taslağı hazırladı. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek'in açıkladığı plan taslağı eczanelere sıkı denetim ve yaptırımdan, yasal düzenlemelere, eğitimden istatistik çalışmalarına kadar kapsamlı bir eylem planı öngörüyor. İşte taslakta yer alan maddeler; nEczanelerden reçetesiz antibiyotik satışına sıkı denetim getirilecek. Denetimler İlaç Takip Sistemi üzerinden yapılacak. Bu sistemle reçetesiz antibiyotik satışı yaptığı belirlenen eczanelere yaptırım uygulanacak. nAntibiyotik kullanımında hekimlere yol gösterici rehberler hazırlanacak. Hastanelerde görevli antibiyotik kontrol ekipleri eğitilerek görev tanımları düzenlenecek.

- Sağlık kurumlarında ameliyat öncesi kullanılan antibiyotiklerle ilgili düzenlemeler getirilecek. nTürkiye'de antibiyotik kullanımı ile ilgili gerçekler araştırılacak. Bu çerçevede, ülkedeki antibiyotik kullanım sıklığı, bunun ne kadarının akılcı olduğu ve antibiyotik direnç sıklığı belirlenecek. nUlusal antimikrobiyal direnç surveyans sistemi ile hastaneler Türkiye İstatistik Kurumunun belirlediği 12 bölgeden eşit dağılım sağlayacak şekilde seçildi. Bu çalışmayla 79 hastanenin antimikrobiyal direnç oranları toplanacak ve ülkedeki durum bilimsel anlamda geçerli yöntemlerle incelenecek. Veriler raporlanacak.

- Gerekli yasal düzenlemelere gidilecek.

- Diş, eczacılık, veteriner ve ziraat fakültelerinde antibiyotikle ilgili eğitim gözden geçirilerek varsa eksikler giderilecek. Tıp doktorlarına hizmet içi, halka da bilinçli kullanım için eğitim verilecek.' İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, antibiyotiklerin uygunsuz kullanımının antibiyotik direncine, istenmeyen etkilere ve sağlık bakımı harcamalarında artışa yol açtığını söyledi. Saltoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre antibiyotiklerin yaklaşık yarısının gereksiz yere kullanıldığına işaret etti. Saltoğlu, ''Günümüzde hastanelerde tüm antibiyotiklere dirençli mikroorganizmalar izole edilmekte ve hastalar bu nedenle yaşamlarını kaybedebilmektedir'' dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2501 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim