• BIST 9524.59
  • Altın 2492.245
  • Dolar 32.5542
  • Euro 34.6939
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

İşyeri hekimlerinin sorunu meclis gündeminde

İşyeri hekimlerinin sorunu meclis gündeminde
İzmir Milletvekili Güven, işyeri hekimlerinin son çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile zor duruma sokulduğunu kaydetti.

CHP Parti Meclisi üyesi ve İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, 17 Aralık'ta yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda işyeri hekimliğinin ablukaya alındığını, bu yüzden yeni kanuna rağmen iş güvenliğinin sağlıklı yürümesinin beklenemeyeceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması için soru önergesi veren İzmir Milletvekili Güven, işyeri hekimlerinin son çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile zor duruma sokulduğunu kaydetti. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 17 Aralık'ta yürürlüğe giren "İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları" başlıklı 8'inci maddesinde, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanına işvereni şikayet etme zorunluluğu getirildiğini, ancak ihmal durumunda yetkisinin bakanlıkça iptal edileceğini belirten Güven, önergesinde Bakan Çelik'e bu çelişkili ve işverene keyfi uygulama getireceğini savunduğu durumu sordu.

KANUNA RAĞMEN SAĞLIKSIZ

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının iş güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri, işverene yazılı bildirmek ve bunlardan hayati tehlikesi olanların işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde, bu hususu bakanlığa iletmek zorunda olduğunu belirten Güven, şöyle konuştu: "Kanunda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları ile bu alanda hizmet sunan ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin bu şikayeti yapma zorunluluğu varsa da, aynı zamanda bu kişilerin birinci derecede hizmet sundukları işverene karşı sorumlu oldukları belirtilmektedir. İşverenin ihmalinde, bakanlığa işvereni şikayet etmek zorunda olup, şikayet etmediği takdirde de 4'üncü fıkraya göre bakanlık, hekimin veya uzmanların yetki belgesini iptal edebilmektedir. Yani, işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı ücretini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikayet etmek zorunda olduğu işverenden alacaktır. Bu koşullarda iş sağlığı ve güvenliği sisteminin kanuna rağmen sağlıklı yürümesi beklenemez."

"İYİLEŞME OLMAYACAĞI AŞİKAR DEĞİL Mİ?"

Hülya Güven, önergesinde şu sorularının cevaplanmasını istedi: "Bakanlığınıza göre işyeri hayati tehlike arz eden işveren, kendisini bakanlığa şikayet edecek bir İş Güvenliği Uzmanını görevlendirir mi? İş Güvenliği Uzmanı, yetki belgesinin askıya alınması veya iptali pahasına var olan mevzuatı sonuna kadar esneterek işyerinin zarar görmemesini gözetmeyecek midir? Kanunda kurulu İş Sağlığı Uzmanı-İşveren ilişkisinde, işyeri çalışanlarının temel çalışma koşullarında iyileşme olmayacağı Bakanlığınızca da aşikar değil midir? Özellikle idari hiyerarşinin, dolayısıyla ast-üst ilişkisinin olduğu kamu kurumlarında asli işinin yanında İş Güvenliği Uzmanı olarak görevlendirilecek personelin üstünü Bakanlığınıza şikayet edecek olması ne kadar gerçekçidir? Kamu kurum ve kuruluşlarında İş Güvenliği uzmanı olarak görevli personel, işyerindeki işin tehlike arz etmesi ya da işyeri koşullarının hayati tehlike arz etmesi durumunda, olası ihmalinin getireceği risk nedeniyle ilave ödeme elde etmektense, asli görevini yapmayı tercih etmeyecek midir? Kanunun 8'inci maddesinin üçüncü fıkrasında iş güvenliği uzmanları iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı neden hizmet sundukları işverene karşı sorumlu tutulmuşlardır? İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin denetimi işverene karşı sorumlu olmayan, iş müfettişi tarafından yapılması yeterli değil midir? İş güvenliği uzmanının işvereni Bakanlığınıza şikayet etmesi nedeniyle uzmanın işine son verilmesini önlemeye yönelik önlemler nelerdir?"

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2241 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim