• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

İTS başka bahara kaldı

İTS başka bahara kaldı
Merkezi sistemden yapılacak izlemeyle sahte veya kaçak ilacı belirlemeyi amaçlayan İlaç Takip Sistemi'ne yine geçilemedi.

Daha önce çeşitli şekillerde ertelenen sistemde, ilaçların 1 Ocak itibariyle izlenmelerini sağlayacak biçimde "karekodlu" olarak satılması gerekiyordu. Ancak eczacılar, sisteme geçiş için aylardır yineledikleri taleplerin hayata geçirilmemesi nedeniyle karekodlu ilaç satışına imkân verecek teknik donanımı tamamlamadı. Ayrıca sistemde internetten kullanılacak yeni provizyon sistemi Medula da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından devreye sokulmadı. Gelinen noktada eczanelerde halen karekod yerine eski barkodlar üzerinden ve eski sistemden provizyon alınarak ilaç satışı yapılıyor. Sağlık Bakanlığı ise 31 Aralık'ta yayımladığı bir genelgeyle kendisiyle birlikte geri ödeme kurumlarının da sistem için hazır olduğunu bildirmiş ve eczanelerden karekodlu ürün satışına ağırlık vermesini istemişti.


Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, ilaç takip sistemine karşı olmadıklarını ancak eczanelerin henüz sisteme geçişe hazır bulunmadıklarını belirtti. Özel, pilot uygulama aşamasında Sağlık Bakanlığı ve SGK ile yaptıkları protokolde sistemin ortak mutabakatla uygulamaya geçilmesine karar verildiğini söylerken "Ancak son günlerde yaşanan kargaşa ortamında bunu da görmezden geldiler ve taleplerimiz karşılanmadı" dedi. Özel taleplerini, sistemde ilaç sorgulamalarını tek ekran üzerinden yapmalarının sağlanması, sistemin veri güvenliğinin kurulması ve ilaç fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı eczane stoklarındaki farkların düzeltilmesi olarak sıraladı. Özel, "Her tür diyaloğa açığız ama çözüm odaklı adımlar gerekli. 'Yaptık oldu' zihniyetinin işlemediği görülüyor ve herkes zarar görüyor. Karekoda karşı değiliz, paydaşların sorunlarını dinlemeden adım atılmasına karşıyız" dedi.

Şartlar sağlanmadan dağıtmıyoruz
Sistemin fiilen başlaması için eczanelerde kurulması gereken teknik donanımın sağlanmadığını belirten Özel, "Karekodla uyumlu eczane işletim sistemi TEBEOS'u hazırladık. Bunu ücretsiz olarak eczanelere dağıtma noktasındayız. Ancak sistemin tek ekrandan çalışmasını sağlayacak web servislerin açılmaması nedeniyle dağıtmıyoruz. Eczanelere karekod okuyucu da aldırmadık" dedi. Özel, ilaç takip sistemi ile provizyon sisteminden ayrı ayrı provizyon almak yerine ekranların teke indirilmesi gerektiğini söylerken aksi halde vatandaşın ilaç almak için eczanede iki kat daha fazla beklemesi gerekeceğini söyledi.


Bir diğer sıkıntının veri güvenliği konusunda yaşandığını bildiren Özel, "Hasta bilgileri ile bizim ticari bilgilerimiz sistemde kaydolacak ve şu anki noktada bunların güvenli tutulmadığına ilişkin endişelerimiz var. Market eczanelerin gündemde olduğu bu ortamda lokal bilgiler daha önemli oldu. Çünkü neredeki eczane, ne kadar ilaç satıyor, orada gözüküyor. Yani veri güvenliğimiz yok" dedi. Özel ayrıca, sistemin düzgün işlemesi için gerçek stoklarla envanterdeki stok farkının düzeltilmesini istediklerini, ilaç fiyatlarındaki düşüşler sonucu aradaki farkın halen raflarında gözüktüğünü belirtti. Özel, ilacın eczaneler arasında takası ile depoya iadesi konularının ise istekleri üzerine düzeltilerek sisteme eklendiğini kaydetti.


Sağlık Bakanlığı, 31 Aralık'ta yayımladığı bir genelgeyle kendisiyle birlikte geri ödeme kurumlarının da sistem için hazır olduğunu bildirmiş ve eczanelerden karekodlu ürün satışına ağırlık vermesini istemişti. Genelgeye göre 1 Ocak itibariyle yeni üretilen tüm ilaçlara karekod konulacak ve barkodlu üretilmiş eski ilaçların da 1 yıllık geçiş süreciyle piyasada eritilmesi sağlanacak. Üretici veya ithalatçılar ile ecza depoları, sisteme satış bildirimini 1 Haziran'a kadar yapmak zorunda değil. Ancak genelgeyle eczaneler, 1 Ocak'tan itibaren karekodlu ürünleri satarken bu ilaçları sisteme bildirerek onay almakla yükümlü tutuluyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2185 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim