• BIST 9767.95
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

İTS'nin ardından yeni kurum ve düzenlemeler sırada

İTS'nin ardından yeni kurum ve düzenlemeler sırada
Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki süreçteki yol haritasını '2010-2014 Stratejik Plan' ile ortaya koydu. Plana göre; bakanlık, önümüzdeki süreçte bir süredir uygulamaya koymaya çalıştığı İlaç Takip...

Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki süreçteki yol haritasını '2010-2014 Stratejik Plan' ile ortaya koydu. Plana göre; bakanlık, önümüzdeki süreçte bir süredir uygulamaya koymaya çalıştığı İlaç Takip Sistemi'nin (İTS) ardından, yine ilaca dönük düzenleme ile çalışmalara ağırlık verecek.

Planda, "sağlığa yönelik risklerden toplumu korumak, ihtiyaç duyulan sağlık hizmetinin güvenli ve kaliteli olarak sunulmasını sağlamak, sağlık hizmetlerinde insan odaklı yaklaşımı esas alarak hakkaniyeti gözetmek ve ihtiyaç ile beklentilere cevap verebilirliği sağlamak" başlıkları altında 3 stratejik amaç belirlendi.

Bu kapsamda öne çıkan hedefler arasında hastane standartlarının artırılması, bakanlığın yeniden yapılandırılması ve güvenli ilaç ile tıbbi cihaza erişimin sağlanması gibi stratejiler de belirlendi. Bakanlık, tasarısı Meclis'te bulunan ve kamu hastanelerine idari ve mali özerklik getiren Kamu Hastane Birlikleri Kanunu'nu çıkarma kararlılığının altını çizdi. Düzenlemenin ardından bu yapının 2014 yılına kadar kurulması amaçlandı.

Bakanlık ayrıca, sağlık hizmetlerinde memnuniyeti artırmak için polikliniklerde bekleme süresini yüzde 20 ve poliklinik yoğunluğunu asgari yüzde 25 azaltma hedefi koydu. Bakanlığın planlama ve denetleme rolünün 2011 yılı sonuna kadar belirgin hale getirileceği de açıklandı.

Bunun için "teşkilat Kanunu yenilenecek, sağlık mevzuatı güncelleştirilerek Temel Sağlık Kanunu altında toplanacak. Bu amaç altında ayrıca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun oluşturulması, bakanlık Ar-Ge biriminin kapasitesinin artırılması hedefleniyor. ArGe konusunda aralarında gen tedavisi, kök hücre, biyoleknoloji ve nanoteknolojinin yer aldığı bazı alanlarda kapasite gelişimi amaçlandı.

Bakanlık, 2011 yılı sonuna kadar da ulusal ilaç politikası ile akılcı ilaç kullanımının geliştirilmesi için çeşitli çalışmalara yönelecek. Bunun için İlaç Takip Sistemi çalışmalarıyla birlikte akılcı ilaç kullanımı eğitimleri ve kurumlar arası işbirliğiyle bu konuda davranış değişiklikleri desteklenecek.
Plandaki bir diğer hedef de 2012 yılına kadar ilaç, aşı ve biyolojik ürünlerin kalitesi ile güvenliğini artırmaya yönelik çalışmaların tamamlanması oldu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3011 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim