• BIST 9774.15
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Kabızlığı hafife almayın

Kabızlığı hafife almayın
Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Çelebioğlu kabızlık çekenler bunu, normal yaşamlarının bir parçasıymış gibi kabul eder. Kendi kendilerine çareler ararlar.

Oysa teşhis ve tedavi için doktorunuza danışmalısınız. Kabızlık, basit bir deyişle seyrek dışkılama olarak tanımlanabilir. Dışkılama sıklığı yaş ve beslenme gibi birçok faktöre bağlı olmakla birlikte, kişiden kişiye de farklılık gösterebilir. Sebebi herhangi bir patolojiden kaynaklanmıyorsa, kabızlığa neden olabilecek çeşitli durumlar şunlardır:

* Tek yönlü beslenme alışkanlığı
* Az sıvı alınması
* Hareketsizlik
* Stres
* Yolculuk, seyahat veya tatillerde yeme alışkanlıklarında değişiklik
* Müshil istismarı
* Bazı ilaçlar (Antidepresan, ağrı kesiciler, demir destekleri)
* Hamilelik dönemi
* Yanlış dışkılama alışkanlıkları
* Bazı sindirim sistemi dışı hastalıklar

Kabızlık, ciddi hastalıkların ilk belirtisi veya görünen tek belirtisi olabilir. Hemen müshil ilaçlarına başlanmamalıdır. Bu durumda ilaçların etkisi giderek azalacak ve sürekli dozlarının artırılması gerekecek. Çoğu kişi dışkısında kan gördüğünde de bunu önemsemez ve “Hemoroittir” deyip geçiştirir. Ancak dışkıda kan, makatta yırtık veya hemoroitten kaynaklanabileceği gibi daha ciddi hastalıkların habercisi de olabilir.

Bağırsak tembelliği
Genellikle iş yoğunluğu veya ev dışında tuvalete gitmekten kaçınma nedeniyle normal bağırsak reflekslerinin kaybolması zaman içinde kabızlığın yerleşmesine neden olur. Bu nedenle ihtiyaç olduğu anda tuvalete gitmeye ve düzenli dışkılama alışkanlığı edinmeye çaba göstermek gerekir. Böylece dışkılama refleksleri 1-2 hafta içinde normale dönecektir. Bağırsak tembelliği genellikle yeterli posa ve sıvı alımıyla çok hareket edilmesi sonucu düzelir.

Gün içerisinde yenilen ekmeklerin tam buğday, çok tahıllı veya yulaflı olması, en az beş porsiyon meyveyle sebze gibi posalı yiyeceklerin tüketilmesi, susuz kalmamaya çaba gösterilmesi yararlı olur. Kahvaltıda 4-5 çorba kaşığı yulaf ezmesi ve tahıl gevreği yanında ceviz, fındık, badem yenilmesi, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagil yemekleri, salata veya çorbalar, kabızlığın önlenmesinde son derece faydalı olur. Kuru kayısı, erik, incir gibi meyveler veya bunların hoşafları da destek olabilir.

Geçişi iyi ayarlayın
Bol posalı beslenme uygulaması başlangıçta bazı kişilerde gaz şikayetlerine neden olabilir. Ancak bu yiyeceklerin küçük porsiyonlarda tüketilerek yavaş yavaş artırılmasıyla bu sorun kolaylıkla çözümlenebilir. Yoğurt ve kefir de, içerdiği faydalı bakteriler sayesinde sindirimi düzenleyici etkiye sahiptir. Günlük düzenli yürüyüş veya benzeri egzersiz yapılması da bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bu tip beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmadan önce, bunların size uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmak gerekir. Kabızlık dediğimiz durum yukarıda sayılan örneklerden başka, bazı ciddi hastalıkların da ilk belirtisi veya görünen tek belirtisi olabilir. Bu nedenle “Kabızlık herkeste var, önemli değil” denmemeli ve muhakkak doktora danışılmalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3223 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim