• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

'Kadınlarda obezite erkeklerin iki misli'

'Kadınlarda obezite erkeklerin iki misli'
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu "Kadınların obezite oranı erkeklerin iki misli. Bu şık olmayan fotoğrafı değiştirmek için kadınların 'ben bunu başarırım, öncülük yaparım' diyerek adım atması gerekiyor" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kadınlarda obezite oranının erkelerden fazla olduğunu belirterek, "30 yaş üstü kadınların obezite oranının erkeklerin iki misli. Bu şık olmayan fotoğrafı değiştirmek için kadınların kendi iradeleriyle "ben bunu başarırım, öncülük yaparım" diyerek adım atması gerekiyor. Bu evlatlarımıza örnek olma anlamında da, toplumun sağlıklı geleceğini şekillendirmek anlamında da önemli ve gerekli" dedi.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, Rixos Otel'de düzenlenen "Kadınlarda obezite ve etkileri" konulu sempozyuma, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve çok sayıda davetli katıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, obeziteyle mücadelede el birliğiyle hareket edilirse sağlıklı birey, aile ve toplumun alt yapısının oluşturulabileceğini belirtti.

Hükümet ve Bakanlık olarak sağlıklı yaşam kültürü şekline dönüştürecek eylem planını hazırladıklarını anlatan Müezzinoğlu, bunun kültüre dönüştürülememesi halinde sıkıntıların artacağını söyledi.

Müezzinoğlu, bireylerin "Mutlu olmak için en çok neyi arzu edersin?" sorusuna "sağlıklı olmak" cevabını verdiğini anımsatarak, en çok da hasta olmaktan korkulduğunu dile getirdi.

Sağlıksız beslenmenin önemine değinen Müezzinoğlu, sağlıklı beslenmenin herkesin kendi elinde olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, bunun bilinç haline getirebilmesi ve kültüre dönüştürülmesinin kadınların ve annelerin iyi bilgilendirilmesinden geçtiğini söyledi.

Müezzinoğlu, anneleri hekim olarak çok gözlemlediğini ifade ederek, "İyilik yapalım derken hem eşlere hem çocuklara hem torunlara kötülük yapıyoruz. 'Hadi bunu da ye, şunu da ye', elimizde kase bekliyoruz. Sanki onu yedirince çok iyilik yapacağımızı zannediyoruz. Psikolojik olarak kendimizi rahatlatmak için onu yanlışlara sürüklüyoruz" dedi.

"Kadınlar aktif rol üstlenirse dünyaya örnek olunur"

Spor yapmanın faydalarına dikkati çeken Müezzinoğlu, bunun ruh, beden, sosyal sağlık açısından önemli olduğunu kaydetti.

Müezzinoğlu, obeziteyle mücadeleye kadınların sahip çıkması halinde çok etkili sonuçların alınabileceğini dile getirerek, "30 yaş üstü kadınların obezite oranı erkeklerin iki misli. Bu şık olmayan fotoğrafı değiştirmek için kadınların kendi iradeleriyle "ben bunu başarırım, öncülük yaparım" diyerek adım atması gerekiyor. Bu evlatlarımıza örnek olma anlamında da, toplumun sağlıklı geleceğini şekillendirmek anlamında da önemli ve gerekli" şeklinde konuştu.

Sağlıklı beslenmenin sadece kiloları azaltmayacağını, diyabeti de azaltacağını söyleyen Müezzinoğlu, "can boğazdan gelir" in yanısıra "can boğazdan çıkar"ın da konuşulması halinde dengenin kurulabileceğini ifade etti.

-"Kız çocuğun hak ve hukuku erkek çocuğundan az olmamalı"

Eş, baba ve dede olarak içini en çok acıtan konunun kadına şiddet olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, sorunun çözümünün yasalarda olmadığını çözümün yine annelerde ve kadınlar da olduğunu kaydetti.

Bakan Müezzinoğlu, oğlan evlat yetiştirilirken yaptığı yanlışın, ayıbın 'elinin kınasıdır', kız evladın da ayıbı ve eksiğinin 'yüzünün karasıdır' diye söylenmemesi gerektiğini belirtti.

Annelere, babaannelere, anneannelere kız evladın ve erkek evladın hak ve hukukunu adaletsiz yapmamaları tavsiyesinde bulunan Müezzinoğlu, erkek çocuğunun ruhen sağlıklı olmasını annelerin, babaların, babaannelerin ve anneannelerin şekillendirdiğini söyledi.

Kanunlardan çare aramanın bu konuda farklı çaresizliklere iteceğini dile getiren Müezzinoğlu, "Kız çocuğun hak ve hukuku erkek çocuğundan az olmamalı onun hak ve hukukunu koruyan bir anlayışla yarın sosyal yaşama, toplumsal hayata hazırlamalıyız" dedi.

"Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlali"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, obezitenin önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, bu yıl Kadınlar Gününde daha çok kadına şiddetin konuşulduğunu söyledi.

İslam, dün Mardin'de yapılan toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kadına yönelik yapılacak faaliyetleri açıkladığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kadına yönelik şiddeti önleme tedbirlerinin bizzat takipçisi olacağını söylediğini hatırlattı.

Bugünden sonra da kadına yönelik şiddet konusunda Hükümet ve Bakanlık olarak çalışmalara devam edeceklerini dile getiren İslam, kadına yönelik şiddetin ağır bir insanlık suçu ve insan hakları ihlali olduğunu aktardı.

Bu konularda yasal düzenlemeler açısından Türkiye'nin herhangi bir açığın bulunmadığını vurgulayan İslam, uluslararası sözleşmelerin imzalandığını ama bütün bunlara rağmen kadına yönelik şiddetin ne yazık ki devam ettiğini kaydetti.

Bakan İslam, "Yöntemi değiştirmek, farklılaştırmak, çeşitlendirmek lazım. Bir zihniyet değişimi meydana getirmek, farkındalığı farklı bir boyutta artırmak lazım. Tüm insanların dikkatini bu noktaya çekerek, zihniyetimizin içindeki hatalı, puslu noktaları ortadan kaldırmak ve kadına layık olduğu saygı pozisyonunu iade etmek lazım. Bundan sonraki süreçte bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

"Obeziteyle mücadeleyi sağlık eğitim programlarının içerisine alacağız"

Obezitenin mücadele edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkati çeken İslam, obezitenin eğitimle, cinsiyetle, yaşla, hayat tarzıyla ilgili tarafları olduğunu anlattı. Türkiye'de yapılan istatistiki çalışmalara göre, beslenmeyi sağlayanın kadınlar olduğunu anlatan İslam, obeziteden en fazla zarar görenlerin de kadınlar olduğunu belirtti.

İslam, kadınlara beslenme konusunda ciddi bir bilinçlendirme yapılması gerektiğine vurgu yaparak, Bakanlık olarak obeziteyle mücadele ettiklerini, Alie Eğitim Programlarında yaklaşık 200'e yakın modülle halkı bilinçlendirdiklerini anlattı.

Devlet bakımı altındaki çocuklar için sporu önemsediklerini, çocukların sporla iç içe bir hayat yaşamaları için bir program uyguladıklarını belirten İslam, son bir kaç yıl içerisinde lisanlı sporcu sayısını 79'dan 3 bin 300'e çıkardıklarını, bunun çok ciddi bir başarı olduğunu kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3196 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim