• BIST 9470.25
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kadınların 'CEP'inde osteoporoz tehlikesi!

Kadınların 'CEP'inde osteoporoz tehlikesi!
Türk araştırmacıların gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre cep telefonları kadınlarda “kemik erimesi” (osteoporoz) riskini artırıyor. Araştırma, geçen mart ayında “...

Türk araştırmacıların gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre cep telefonları kadınlarda “kemik erimesi” (osteoporoz) riskini artırıyor. Araştırma, geçen mart ayında “Medicine Science Dergisi’nde de yayımlandı

Osteoporoz ya da halk arasındaki adıyla kemik erimesi, kemiğin kırılganlığında artış ve dayanıklılığının azalması ile karakterize bir halk sağlığı problemi olarak tanımlanıyor. Yıllar içinde kemikler gelişip kütlesi artıyor ve sağlam bir yapıya kavuşuyor. Bu gelişim, doruk kemik kütlesine ulaşıldığı 30’lu yaşlarda tamamlanıyor. İlerleyen yaşla beraber kemikler incelmeye, zayıflamaya ve kırıklara daha yatkın olmaya başlıyor. Aslında bir yaşlılık dönemi sorunu olan osteoporozun, kadın ve erkeklerde daha yaygın hale geldiği belirtiliyor.

KALÇA KIRIĞI TEHLİKESİ
Uzmanlar, kemik erimesinin en önemli sonucunun kırıklar olduğuna ve bu noktada özellikle kalça kırıklarının büyük tehlike yarattığına dikkat çekiyor. Menopoza giren kadınların üçte birinde kemik erimesi görülürken, 45 yaştan sonra görülen kırıkların yüzde 70’i osteoporozla ilişkilendiriliyor. Ayrıca bir kadının yaşamı boyunca kalça kırığıyla karşılaşma olasılığının, meme, rahim ve yumurtalık kanserine yakalanma riskinden daha fazla olduğu belirtiliyor.

6 YILLIK ÇALIŞMA
Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Muharrem Çidem ve ekip arkadaşları tarafından 2002-2008 yılları arasında, cep telefonunun kemik erimesi üzerine bir etkisinin olup olmadığı konusunda araştırma yapıldı. Buna göre cep telefonu, özellikle kadınlarda kemik erimesine neden oluyor. Araştırma sonuçları, Medicine Science Dergisi’nin mart 2012 sayısında da yayımlandı.

263 GÖNÜLLÜ KATILDI
Araştırmaya 20-35 yaş arası tamamen sağlıklı 100 erkek (cep telefonu kullanan 86, kullanmayan 14) ve 163 kadın (cep telefonu kullanan 97, kullanmayan 66) olmak üzere toplam 263 gönüllü katıldı. Gönüllüler arasında osteoporoza ait risk faktörü taşıyanlar, baz istasyonuna yakın yaşayanlar, birincil ve ikincil osteoporoza ait riski bulunanlar, tespit edilerek çalışma dışında tutuldu. Yapılan izlemin sonucunda, özellikle cep telefonuyla konuşan kadınlarda kemik erimesi sorunu saptandı.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN
Uzm. Dr. Muharrem Çidem, kadınlarda ciddi bir sağlık problemi olan osteoporoz ve buna bağlı çeşitli kırık oluşumları göz önüne alındığında bu sonuçları, cep telefonu kullanıcısı kadınların daha fazla risk altında olduğunu ortaya koyması açısından önemli bir veri olarak değerlendiriyor. Özellikle baş ağrısı, çınlama, dikkat kaybı, unutkanlık, baş dönmesi, yorgunluk, kulak çevresinde uyuşma ve ısınma gibi şikâyetleri olan kadınların cep telefonu kullanımını konusunda daha dikkatli olmalarının, osteoporoz riskini azaltmak açısından yararlı ve koruyucu olduğu belirtiliyor.

Ceyda ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3900 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim