• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

'Kadro dışı kalanlar, Meclis aşamasında yasaya eklensin'

'Kadro dışı kalanlar, Meclis aşamasında yasaya eklensin'
Kamudaki 96 bin 500 sözleşmeli memur kadroya alınırken sözleşmeli işçi olan 4-C’liler ile değişik kanunlara tabi sözleşmeli çalışanlar kapsam dışı kaldı. Kapsam dışı kalan çalışanlar büyük şok yaşıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı 96 bin 500 sözleşmelinin kadroya alınacağı konusunun ayrıntıları belli oldu. Belediye çalışanları ve 4-B dışında kalanlar kadroya alınmayacak. Kapsam dışı kalan çalışanlar büyük şok yaşıyor. 20 bin 4-C’linin yanı sıra 75 bin KİT çalışanı da kadroya alınmayı bekliyordu.

Kamudaki 96 bin 500 sözleşmeli memur kadroya alınırken sözleşmeli işçi olan 4-C’liler ile değişik kanunlara tabi sözleşmeli çalışanlar kapsam dışı kaldı. Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı hazırlıklarda yaklaşık 20 bin 4-C’linin yanı sıra TRT, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nde çalışanlar ile diğer sözleşmelilerin kadroya alınacağı yer alıyordu. Ancak önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamayla belediye çalışanları ve 4-B dışında kalanların kadroya alınmayacağı ortaya çıktı. Ayrıca 75 bin KİT çalışanı da kapsam dışı kaldı. Kapsam dışı kalan çalışanlar büyük şok yaşıyor.

Belediyelerde birkaç gün çalışanlar kadro alırken yıllardır sözleşmeli çalışan ve pek çoğu üniversite mezunu olan kişilerin kadro dışı kalması, büyük bir çelişki olarak değerlendiriliyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nde 12 yıldır çalışan spor uzmanı ve antrenörler ile TRT’de yıllardır sözleşmeli çalışanlar kadroya alınmazken belediyelerde birkaç gün önce işe başlayanlar kadro hakkına kavuştu. Sendikalar da bu duruma tepkili. Uzmanlar, sözleşmeliye kadro düzenlemesine ilişkin yasanın önümüzdeki günlerde Meclis’e geleceğine dikkat çekerek, kapsam dışı kalanların bu aşamada yasaya eklenebileceğini belirtiyorlar. Kamudaki personel rejiminin yeniden düzenlenmesi ve parçalı yapının ortadan kalkması amacıyla yola çıkılan çalışma, bekleneni vermedi. Çalışma Bakanlığı’nca hazırlanan taslağa göre kamuda 4 statüde çalışanlar iki grupta toplanacaktı. Bunun için 4-B’li olarak çalışan sözleşmeli memurlar, kadrolu memurluğa atanırken 4-C’li olarak çalışan geçici personel ise işçi kadrolarına alınacaktı. Ancak düzenleme sadece belediye çalışanları, Sağlık Bakanlığı çalışanları ve 4-B’lilerle sınırlı kaldı. Düzenleme sözleşmeli ve geçici personel istihdamını sona erdirmedi. Kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatlarında çalışan sözleşmeli personel, TRT’de 2954 sayılı kanuna göre görev yapan sözleşmeli personel, 3289 sayılı kanunun 30. maddesi kapsamında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde sözleşmeli personel statüsünde görev yapan spor uzmanı ve antrenörler, yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak görev yapan sözleşmeli personel, 399 sayılı KHK kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel, KİT’lerde, Kültür Bakanlığı bünyesinde ve başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel yönetimler ile çeşitli kurumlarda mühendis, avukat, mimar, istatistikçi ve benzeri unvanlarda büro personeli olarak görev yapmalarına rağmen daimi veya geçici işçi statüsünde istihdam edilen lisans ve önlisans mezunu personel sözleşmeli çalışmaya devam edecekler. Düzenlemenin kapsamının bir kez daha gözden geçirilmesini isteyen sendikalar, kapsam dışı kalanların Meclis aşamasında yasaya dahil edilmesini istiyor.

İsa Yazar / Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2150 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim