• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Kahraman doktorlara Medicalpark'tan 5 milyon dolarlık hastane

Kahraman doktorlara Medicalpark'tan 5 milyon dolarlık hastane
Mogadişu, 5 milyon dolarlık hibe yatırımla ücretsiz sağlık hizmeti verecek bir hastaneye kavuştu.

2011 yılının ağustos ayı... Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de gündemi Somali’deki açlık ve kıtlık... Ölüm haberleri geldikçe devlet erkânından yardım kuruluşlarına, sanatçısından işadamına dört bir koldan Somali için bir şeyler yapmaya giriştik. Peki aradan geçen 7 ayda neler değişti?

Türk Havayolları’nın ilk Somali seferine başlaması, Medical Park’ın Yeryüzü Doktorları için yaptığı 5 milyon dolarlık hastanenin açılışı ve Türk hükümetinin desteği ile sivil toplum kuruluşlarının topladığı 650 milyon TL’lik yardımın Somali’ye ulaştırılması vesilesiyle Somali’deyiz. THY Mogadişu’ya bundan böyle haftanın iki günü sefer düzenleyecek. Salı ve perşembe günleri İstanbul’dan Hartum aktarmalı Mogadişu, çarşamba ve cuma günleri ise Mogadişu’dan yine Hartum aktarmalı İstanbul seferleri yapılacak.

5 milyon dolarlık hastane
THY’nin Somali’ye ilk seferi olan uçakla 6 saat süren yolculuğun sonunda başkent Mogadişu’ya vardık. Üstelik ağustos ayındaki ilk Somali ziyaretini aratmayacak kadar geniş bir katılımla. Hava 35 derece civarında. Rengârenk giysileriyle onlarca Somalili kadın bizi karşılamak için fakirlik, açlığa rağmen hâlâ son derece güzel ve güler yüzleriyle şarkılar söylüyor. İlk ziyaretimiz Medikal Park’ın Somali’de kahraman olarak ilan edilen Yeryüzü Doktorları için 5 milyon dolarlık hibe yatırımla yaptırdığı hastaneye. Hastanede A’dan Z’ye her türlü ameliyat yapılabilecek. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın açılışını yaptığı Şifa Hastanesi Somali’nin en modern hastanesi. Hastanede açık kalp ameliyatı dışında her türlü operasyon yapılabilecek.

Öğreniyoruz ki “Balık vermek yerine Somali’ye balık tutmayı öğreteceğiz” sözü de hayat bulmak üzere. 2 bin 680 kilometre kıyı şeridine ve ton balığı zengini denizine rağmen bugüne kadar bunu değerlendiremeyen Somaliliye balık tutmanın incelikleri öğretilecek. Türk balıkçılar önümüzdeki günlerde Kimse Yok mu Derneği’nin önderliğinde Somali’ye gitmeye hazırlanıyor. Türkiye’den yola çıkacak ustalar Somali’de ilk etapta 10 büyük balıkçı teknesi yapacak. Kimse Yok mu Derneği Afrika Koordinatörü Orhan Erdoğan, “4 ay içinde hem balık tutmayla ilgili eğitimler hem de tekneler tamamlanmış olacak. Ahşap malzemeyi Somali’den sağlayacağız. Böylece yeni bir isdihdam alanı da yaratacağız” diyor.

Sağlık hizmetinde eksikliği gidermek için yoğun çaba var
Kızılay Vodajir Çadır Kenti’nde 2 bin 100 çadır var ve 15 bin insan kalıyor. İlk olarak çocuklar göze çarpıyor. Onlar her yerde. Yaşam büyükler için zor olsa da, küçükler neşeyle oyun peşinde koşturuyor. Kampta ilk bakışta düzen ve temizlik göze çarpıyor. Çadır kentte Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan hastanede görevli Dr. Hatice Aysev, her gün yaklaşık 150 hastaya hizmet verdiklerini söylüyor. Somali’de her 6 çocuktan 1’inin hayatını kaybettiğini vurgulayan Aysev, “0-5 yaş arası çocuklarda ciddi enfeksiyonlar, akciğer hastalıkları ve ishal çok fazla” diyor. Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman’ın Şifa Hastanesi’yle ilgili verdiği bilgi de, sağlık alanındaki ihtiyacı gözler önüne seriyor: “75 personel çalışacak, günde 500 muayene, 20 doğum ve 10 ameliyat kapasitemiz olacak. Şimdiden 400 kişi ameliyat için sırada.”

Yeni bir hayat için adımlar atılıyor
Sivil toplum kuruluşlarının yaptırdığı çeşmeler, açtıkları pazaryerleri, hastaneler ve camiler fakirlik ve kıtlıktan yorulmuş bir halk için küçük de olsa yeni bir hayatın başlangıcı olmuş. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, şu bilgileri veriyor: “Somali’nin sadece gıda ve ilaç yardımıyla ayakta durma ihtimali yok. Donanımını arttırarak kendi ayaklarının üzerinde durmayı öğretmek gerek. Siyasi bir hesaptan burada değiliz. Türkiye olarak 200 yataklı yeni bir hastane kuruyoruz. Ayrıca hemşirelik meslek yüksekokulu ve bir sağlık meslek lisesini de hayata geçireceğiz. Suyla ilgili DSİ sondaj yaptı ve yeni kuyular açıldı. Oradan çıkan suları buradaki insanların hizmetine sunuyoruz. 170 civarında değişik yerlerde çeşme yapıldı. Toplu konut da yapacağız. İşadamlarımızın buraya gelmesini istiyorum, yatırımcılara görevler düşüyor.”

Mine Tuduk

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3623 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim