• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

'Kahvaltıya diye çağırıp, kalp naklettiler

'Kahvaltıya diye çağırıp, kalp naklettiler
Antalya'da kalp nakli beklerken 2 yıldan fazla süre hastanede yatan, ancak organ bulunamadığı için evine dönen hasta, beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki gencin kalbiyle hayata döndü. Doktorları, ...

Antalya'da kalp nakli beklerken 2 yıldan fazla süre hastanede yatan, ancak organ bulunamadığı için evine dönen hasta, beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki gencin kalbiyle hayata döndü. Doktorları, beklediği kalbin bulunduğu haberini vererek heyecanlandırmak istemedikleri hastayı, ''kahvaltı yapalım'' diyerek hastaneye çağırıp, kalp naklettiler.

Konyalı kalp hastası Mehmet Ali Aytekin, nakil beklerken 2 yıldan fazla süre hastanede yattı. Umudunu kesip evinde ölümü beklemeye başladığı günlerde hastaneden arayan doktorları, ''Kahvaltı yapalım'' bahanesiyle çağırdıkları Aytekin'e, 16 yaşında beyin ölümü gerçekleşen bir gencin kalbini nakletti.

Mehmet Ali Aytekin (47), bir süre önce gerçekleştirilen operasyonla, 16 yaşında beyin ölümü gerçekleşen Ali Bulduk adlı gencin kalbiyle yaşama döndü. Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında Konya'da kalp krizi geçirdiğini, ardından Konya'daki hastanelerde iki kez by-pass olduğunu anlattı.

Doktorlarının kendisine, ancak kalp nakliyle yaşayabileceğini söylediklerinde, organ nakline ilişkin hiçbir şey bilmediğini belirten Aytekin, bunun üzerine Akdeniz Üniversitesi Hastanesine geldiğini ve kalp nakli listesine kaydolduğunu kaydetti.
Antalya'da doktoru Prof. Dr. Ömer Bayezid'in kendisine beklediği kalbin bir gün mutlaka bulunacağına dair umut verdiğini ve bu umutla beklemeye başladığını dile getiren Mehmet Ali Aytekin, durumu ağır olduğu için 2 yıl 5 gününü hastanenin yoğun bakım ünitesi ve servislerinde geçirdiğini anlattı.

Aytekin, bu süre içinde 13 nakil gördüğünü, bulunan kalplerin hiçbirisinin kendisine uyumlu olmadığını öğrendiğinde büyük moral bozukluğu yaşadığını dile getirdi. Aytekin, ''Her kalp naklinde moralim bozuluyordu ama Ömer hocam desteğini esirgemedi. 'Bir gün sana da çıkacak oğlum' dedi. Dediği de oldu'' diye konuştu.

-KAHVALTIYA ÇAĞIRIP KALP NAKLİ YAPTILAR-

Mehmet Ali Aytekin, rahatsızlığının etkisiyle 53 kiloya kadar düştüğünü, kendisine uygun kalbin bulunamayacağını düşünmeye başlayınca doktorların da izniyle Antalya'da kiraladığı eve çıktığını ifade etti.
Bir sabah erken saatlerde hastaneden telefonla kendisini arayan doktorlarının, ''Gel kahvaltı yapalım'' dediklerini anlatan Aytekin, şöyle konuştu:
''Hiçbir şey aklıma gelmedi. Kalkıp hastaneye gittim. Kahvaltı edeceğimizi düşünürken, 'Önce bir yoğun bakıma gidelim de değerlerini ölçelim' dediler. 'Önce kahvaltı yapsaydık' diye ısrar etsem de dinlemediler. Yoğun bakıma girdiğimde katater takmak istediler. 'Ben de birşey yok hocam' dedim, yine dinlemediler. Ne zaman katater takıldı, nakil zamanının geldiğini anladım. Doktorlarım, 'Helikopterle kalbini almaya gittik, seni hazırlamamız lazım' dediler. Memleketim Konya'dan 16 yaşında Ali Bulduk diye bir arkadaşın kalbi bana nakledildi. Doktorlarım beni heyecanlandırmamak için, kahvaltıya çağırır gibi hastaneye çağırıp nakli yaptılar.''

-''HİÇ ASANSÖR KULLANMIYORUM''-

Evli, 4 çocuk, 3 torun sahibi Mehmet Ali Aytekin, naklin ardından sağlığına kavuştuğunu, 53 kilodan 70 kiloya ulaştığını ifade etti.
Doktorlarının söylediklerine harfiyen uyduğunu ve ilaçlarını düzenli kullandığını kaydeden Aytekin, nakil öncesinde yürüyemez durumdayken, artık hiç asansör kullanmadığını, rahatlıkla merdiven çıkabildiğini anlattı.
Aytekin, hastanede geçirdiği süre içinde kendisi gibi kalp bekleyen ve nakil olan hastalarla kardeş gibi olduklarına da değindi. Hastalar arasında birinin sıkıntısı olduğunda herkesin biraraya geldiğini ve o sorunu çözmeye çalıştığını dile getiren Mehmet Ali Aytekin, ''Birimize kalp bulunduğunda da seferber olup, aranan kanı buluruz. Biz artık bir aile gibiyiz'' diye konuştu.

-KALP NAKLİ OLMAZLARSA ÖLECEKLER-

Mehmet Ali Aytekin'in operasyonunu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbrek bekleyen hastaların bekledikleri süreyi diyalizle uzatabildiklerini, ancak kalbin hayati bir organ olması nedeniyle hastaların uzun süre bekleme şansı olmadığını bildirdi.
Türkiye'de çok sayıda kişinin kalp nakli beklediğine değinen Bayezid, Mehmet Ali Aytekin'in de durumunun ciddi olması nedeniyle 2 yıldan fazla süre hastanede yattığını ve bu sırada gözetim altında tutulduğunu anlattı.
Aytekin gibi hastaların kalp nakli olmamaları halinde yaşamlarını yitirdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Bayezid, toplumda organ bağışı konusunda bilinç oluşmasının önemine değindi. Ömer Bayezid, ''Organ bağışı ile daha fazla sayıda insanın fayda görmesi en büyük idealimiz'' diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2778 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim