• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

kalça ölçünüz kilonuzu belirliyor

kalça ölçünüz kilonuzu belirliyor
ABD'li bilim adamları şişmanlık derecesini tartıya çıkmadan belirleyen yeni bir ölçek geliştirdi.

ABD'li bilim adamları şişmanlık derecesini tartıya çıkmadan belirleyen yeni bir ölçek geliştirdi. Vücut Yağlılık Endeksi, boy ve kalça ölçümlerine dayanıyor.

Obezitenin hızlı artışı bilim adamlarını sorununun büyüklüğünü daha net ortaya koyacak yeni bir yöntem hazırlamaya mecbur bıraktı. Bugüne kadar kullanılan baskül ve ağırlıkla boy ölçümlerinden elde edilen Vücut Kütle Endeksi'nin (VKE) farklı etnik gruplar üzerinde obezitenin tam değerlendirilemeyişinden yola çıkan ABD'li bilim adamları bir insanın şişmanlık derecesini, o kişi tartıya çıkmadan belirleyen ölçek geliştirdi.

Bilim adamları, Vücut Yağlılık Endeksi (VYE) adını verdikleri yeni ölçekte, boy ile kalça ölçümlerine dayanıyor. VYE, Vücut Kütle Endeksi'ne daha esnek bir alternatif oluşturuyor.

CİNSİYET VE COĞRAFYA FARKI

Güney Kaliforniya Üniversitesiden Richard Bergman ve ekibi, "Obesity" dergisinde yayınlanan araştırmalarında, VKE'nin 200 senedir doktorlar ve araştırmacılarca vücut yağlılığını ölçmede kullanıldığını ancak bu yöntemin kusursuz olmadığını yazdı.

Bu yöntemde, aynı VKE'de olan kadın ve erkeklerin farklı seviyelerde yağa sahip olabildikleri, ayrıca VKE ölçeklerinin farklı etnik gruplar için genelleştirilemeyeceği belirtildi. Yeni ölçeğin ise Meksika kökenli Amerikalılar baz alınarak geliştirildiği, daha sonra Afrika kökenli Amerikalılar üzerinde denendiğinde de testlerin aynı sonucu verdiği kaydedildi. Araştırmacılar, boy ile kalça çevresinin karmaşık bir orana dayanan yeni yöntemin, beyazlar ve diğer etnik gruplar üzerinde de denenmesinin yararlı olacağını belirttiler. Araştırma ekibi, iyice doğrulanmasından sonra bu ölçeğin yağlılığın saptanmasında kullanışlı bir yöntem olacağını öne sürdü.

Fazla kilolara internette savaş

Türk Obezite Vakfı (TOV), Türkiye'de hızla artan ve önemli sağlık sorunlarına yol açan obezite konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla 'Kilo Kontrol Hareketi' başlattı.

TOV Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, 'www.kilokontrolhareketi.com' internet sitesini hayata geçirdiklerini söyledi. Sitede kilo kontrolü için yönlendirici bilgilerin yer aldığını belirten İlkova, ''Sitemiz kişilerin kolaylıkla kilo kontrol planlarını oluşturabilecekleri, sağlıklı beslenme, egzersiz ve destek tedaviler konusunda bilgi alabilecekleri bir platform'' dedi. Obezitenin kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, inme ve kanser gibi birçok ciddi hastalığa yol açtığı biliniyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3465 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim