• BIST 9079.97
  • Altın 2309.877
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.0749
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Kalça protezi skandalı, hastaların tekrar bıçak altına yatması gündemde

Kalça protezi skandalı, hastaların tekrar bıçak altına yatması gündemde
“DePuy” tarafından üretilen ve tüm dünyada satışı yapılan kalça protezinin hatalı çıkması skandala neden oldu. Bugüne kadar ameliyatla protezi taktıran binlerce hastanın tekrar bıçak altına yatması gündemde.

ALMAN Spiegel Dergisi’nin haberine göre ABD’li Johnson&Johnson şirketinin yan kuruluşu olan DePuy,  kalça protezini piyasadan geri çekme kararı aldı. Sadece Almanya’da 5500 hastanın bu firmaya ait kalça protezinden taktırdığı bildirildi. Haberde “Şu ana kadar binlerce hasta tekrar bıçak altına yatarak taktırdığı kalça protezini çıkarttırmak zorunda kaldı. Uzmanlar, önümüzdeki dönem bu protezi taktıran her hastanın tekrar ameliyat olmak zorunda olduğunu düşünüyor. Olay, Almanya tıp tarihinin en pahalı skandalı olma yolunda. Yapılması gereken ameliyatlar nedeniyle milyonlarca Euro’luk masrafın meydana gelmesi bekleniyor” yorumu yapıldı. Dünya genelinde satış yapan Johnson&Johnson’ın zararı düşürmek için sağlık sigortaları ile görüşmelerini sürdürdüğe dikkat çekilirken “Milyarlarca Euro’luk bir piyasa payı bulunuyor. Şirketler yeni ürünlerini pazarlamanın peşinde.”

1 yıl önce uyarmış

“Johnson&Johnson bir yıl önce dünya genelindeki sağlık sigortalarına mektup göndererek kalça protezi ile ilgili sorun yaşandığını duyurdu. Mektuptan birkaç ay sonra ise ürünü piyasadan çekme kararı aldı” bilgilerine yer verildi. Haberde ayrıca, Berlinli avukat Jörg Heynemann’ın meslektaşı Annika Zumbansen ile mağdur hastaların hakkını aramak için çalışmalarda bulunduğu da hatırlatıldı.

TÜRKİYE’DE DE KULLANILIYOR

ÜRETİCİ firma tarafından hatalı olduğu gerekçesiyle geri alımı yapılacağı duyurulan kalça protezleri Türkiye’de de kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili olarak Hürriyet’e şu bilgiyi verdi: “Protezlerde tasarım hatasından kaynaklı eğilme, kırılma, erken değiştirmeyi gerektiren deformasyonlar olmuş. Bu nedenle firma Temmuz 2010’dan itibaren ürünü geri çağırmış. Bu protez Türkiye’de de satılmış ve kullanılmış. Firma konuyla ilgili acil güvenlik uyarısını doktorlara yapmış. Bakanlık olarak saha düzeltici faaliyet raporu düzenledik. Ürün temmuz ayından itibaren kullanımdan kaldırıldı. Kullanılan kişilerden ürünle ilgili bugüne kadar hiçbir şikayet gelmedi. Ürünün her serisinde sorun olmayabiliyor.” Meltem ÖZGENÇ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4113 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim