• BIST 9678.88
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

Kalp hastalarına sıcak uyarısı

Kalp hastalarına sıcak uyarısı
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Durmaz, sıcak ve nemli havaların kalp damar hastalıklarında ciddi sıkıntılara yol açabileceğini ifade ederek, kalp hastalarının yaz aylarında dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Durmaz, sıcak ve nemli havaların kalp damar hastalıklarında ciddi sıkıntılara yol açabileceğini ifade ederek, kalp hastalarının yaz aylarında dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Medical Park Uşak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Durmaz, aşırı sıcaklar ve nemli havaların kalp ve dolaşım sistemi üzerindeki baskıyı arttırdığın ifade ederek bu baskının kalp krizine zemin hazırladığını söyledi. Yaz aylarında kalp hastalarının sağlıklarına çok dikkat etmesi gerektiğini anlatan Durmaz,'Kalp hastaları, normal olmayan dış ortam sıcaklarına diğer insanlara göre çok daha duyarlıdır. Bu nedenle yazın öğle saatlerinde güneşte dolaşmamaları gerekir" dedi.

Kalp krizlerinin mevsimsel olarak yazın artış gösterdiğini de söyleyen Durmaz, "Bunun en önemli nedeni tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranının artması. Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastası olan kişilerin bol sıvı alarak güneşin zararlı etkilerinden korunmalı. Vücudun yüksek ısının olumsuz etkilerinden korunmaya yönelik savunma mekanizmalarından olan; terleme, kan basıncının düşmesi ve nabız artışı kalp hastalarında ciddi problemlere yol açar. Vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizmalardan biri cildin kan dolaşımıdır. Cildi besleyen damarlar soğukta büzüşerek, sıcakta ise genişleyerek vücuttaki ısı kaybını azaltmaya veya artırmaya çalışır. Bu durum kalbin daha fazla çalışmasını gerektirir. Kalp yetersizliği bulunan hastalarda kan akımının ağırlıklı olarak cilde yönlenmesi, hayati organlara olan kan akımının azalmasına yol açabilir. Vücudun sıcağa karşı aldığı en etkili yöntem terlemedir. Nemli deriden su buharlaşırken cilt de soğumaya başlar. Doğal olarak bu durumda sıvı ve elektrolit denilen tuz ve mineraller kaybedilir. Damarlarda dolaşan sıvı hacminin azalması, kanın akışkanlığının ve böbreklerden geçen kan miktarının azalmasına neden olur. Bu durum, yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir. Bunu dengelemek üzere böbrek ve böbreküstü bezlerinden salgılanan maddeler damarların büzüşmesine ve ani tansiyon yükselmeleri ile kalp yetersizliği bulgularının artmasına neden olabilir" dedi.

Kalp krizi belirtilerinin yeterince tanınmadığını ve birçok insanın hastaneye başvurmakta geç kaldığını da kaydeden Dr. Okan Durmaz, "Kalp krizi geçiren bir kişinin damarının ilk 90 dakikada açılması idealdir. Ancak kalp krizi başladığı andan itibaren 6 saatten daha fazla süre geçerse müdahale gecikmiş demektir. Bu durumda kalp, aşırı hasar görebilir. Bu nedenle kalp krizinin geldiğini haber veren belirtilere dikkat etmek gerekir. Özellikle göğüsteki rahatsızlık ile birlikte bulantı, terleme, cildin soğuk olması veya soluk renkli olması gibi belirtiler varsa, şikâyetlerin şiddetine bakmadan acilen tıbbi yardım alınmalıdır" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2810 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim