• BIST 9080.36
  • Altın 2325.321
  • Dolar 32.3781
  • Euro 35.018
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Kalp krizi riskinizi yarı yarıya azaltmak elinizde

Kalp krizi riskinizi yarı yarıya azaltmak elinizde
“Sigara bana çok keyif veriyor, neden bırakayım?” Zaten ben dudak tiryakisiyim, içime çekmiyorum ki!” “Ağızlık kullanıyorum, sigaranın zararını azaltıyor.”...

“Sigara bana çok keyif veriyor,  neden bırakayım?” Zaten ben dudak tiryakisiyim, içime çekmiyorum ki!” “Ağızlık kullanıyorum, sigaranın zararını azaltıyor.” Sigara kullananların içlerini rahatlatmak için kullandıkları bu cümleler aslında onların ne kadar büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduklarından habersiz yaşadıklarını gösteriyor. Sigara kullanmadan sadece 1 gün geçirmek bile sağlıklı bir yaşamın değerini anlamaya yetiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde sigarasız geçen bir günün kişiye neler katacağını anlattı ve sigaranın zararları konusunda bilgi verdi.

Bırakın bir günde farkı hissedin…

Sigara, beyinde bir “ödül mekanizması” çalıştırarak bağımlılık yapar. Herhalde kimse, durduk yerde, keyif verici, sıkıntılı anlarında bir kurtarıcı gibi gördüğü ‘Dost’undan ayrılmak istemez. Sigarayı bırakırken, özellikle ilk günlerde zorlanmanız çok doğaldır. Ancak, bunun geçici bir süre olduğunu, sigarasız geçirdiğiniz her gün ile birlikte sıkıntılarınızın azalacağını, kendinizi daha iyi hissedeceğinizi, nefesinizin rahatlayacağını, efor kapasitenizin giderek artacağını göreceksiniz. Sigara içen kişiler, alışkanlıkları nedeniyle çoğunlukla ne kadar kötü koktuklarının, aslında çok da rahat soluk alamadıklarının, tat ve koku duyularının eskiye göre köreldiğinin pek de farkında değildir. Sigarayı bırakan kişiler zamanla hayat kalitelerinin yükseldiğini fark ederler.

Sigarayı bırakınca:

·         1-2 gün içinde tat ve koku alma duyularınız düzelecek.

·         12-24 saat içinde nikotin ve karbon monoksitin etkisi kaybolacak.

·         Sigarayı bıraktıktan sonraki 1 gün içinde kalp krizi geçirme riskiniz yarı yarıya azalacak.

·         Fiziksel kapasitenizde artış olacak, daha rahat soluk alıp vereceksiniz.

·         Haftalar içinde bağışıklığı baskılayıcı etki ortadan kalkacak.

·         Pek çok organ ve dokunun kanseri, gastrit/mide ülseri, KOAH gibi sigaranın yola açtığı hastalıklara yakalanma riskiniz azalacak

·         Zamanla dişlerinizdeki ve cildinizdeki nikotine bağlı lekeler kaybolacak.

·         Öksürük ve balgam miktarında geçici bir artış olabilir. Sanılanın aksine bu bir iyileşme belirtisidir, bronşlarınızdaki titrek tüylerin iyileşip solunum yollarınızın temizlenmeye başladığını gösterir.

Light daha az zararlı diye bir şey yok!

Sigara içenlerin çoğu, “light” ya da “mild” sigaraların daha az zararlı olduğunu düşünür. Oysa İngilizce’de “hafif” anlamına gelen light sigaralar, normal sigaralar kadar, hatta belki biraz daha fazla zararlıdır. Çoğu light sigaradaki tütün miktarı, normal sigaralardaki kadardır. Light sigaralar normal sigaralara oranla daha az katran içeriyor olabilirler. Ancak sigara, hem ruhsal, hem fiziksel bağımlılık yapabilen bir maddedir ve kişi light sigara içmeye başlasa da vücudunun alışık olduğu nikotin miktarı değişmez. Bu nedenle sigara bağımlısı, nikotin ihtiyacını light sigarayı daha derine çekmekle, sigaradan daha uzun nefesler almakla, sigarayı sonuna kadar içmekle ya da içe çekilen nefesi daha uzun süre akciğerde tutmakla gidermeye çalışır. Hatta bazen kişi günde birkaç adet daha fazla light sigara içme ihtiyacı bile duyabilir. Bu şekilde günlük toplam nikotin gereksinimini telafi etmiş olur.

Sigara sizi pek çok farklı kanser türüne sessizce davet eder!

Ağız, dil, gırtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, pankreas, böbrek, mesane, rahim ağzı kanserleri sigara içenler için büyük bir tehdit unsurudur. 

Kaç yıldır içiyorsanız için, bırakmak için geç değil!

En yaygın sağlık zararlısı olarak kabul edilebilecek sigaradan kurtulmak için hiçbir zaman geç değildir. Sigarayı bırakmak isteyen kişi, daha önceden bırakmayı deneyip de bırakamadıysa, bu motivasyon kırıcı olmamalıdır. Çünkü sigarayı bırakmış olanların neredeyse büyük bir kısmı, bunu 3-4 defada başarmış olan kişilerden oluşmaktadır. Sigarayı bırakırken, Göğüs hastalıkları uzmanlarınca yürütülen sigara polikliniklerinden yardım alabilirsiniz. Bu polikliniklerde, önce sigara bağımlılığınız tipi ve derecesi değerlendirilir. Daha sonra gereğine göre kan, akciğer filmi, solunum testi gibi tetkikleriniz istenebilir. Doktorunuz size uygun bir ilaç başlayacak ve sizi kontrole çağıracaktır. Bir tedavi yöntemi başarılı olmadıysa, diğer bir tedavi yönteminden yararlanılabilir. Unutulmamalı ki, sigara bırakma süreci ne kadar zorlu bir süreç gibi zannedilse de, sigaraya devam edilmesi durumunda oluşacak hastalıkların belirtileri ya da tedavileri, çok daha yıldırıcı olabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2538 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim